• Pregleda: 1660

Izložba "Lady of Hormones" u četvrtak u Savremenoj galeriji

Izložba "Lady of Hormones" prvi je kolaborativni projekat Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov. Iako ponikle iz iste sredine, umetničko školovanje nastavile su u različitim centrima, a zatim su i svoj profesionalni put razvijale u potpuno drugačijim okolnostima i sasvim drugim geografskim prostorima. Njihov odnos zasnovan je koliko na umetničkom razumevanju, toliko i na čvrstom prijateljstvu koje opstaje kao snažan znak povezanosti i sećanja na zajedničke početke.
Foto: skulpture Maje Rakočević Cvijin
Izložba "Lady of Hormones" u četvrtak u Savremenoj galeriji

Izložba „Lady of Hormones“ prvi je zajednički projekat umetnica Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov, koji će subotičkoj javnosti biti predstavljen u četvrtak, 19. septembra, u Savremenoj galeriji Subotica. Kustos izložbe je Nela Tonković, istoričarka umetnosti.

PRATEĆI I EDUKATIVNI PROGRAMI IZLOŽBE - Tokom trajanja izložbe organizovaće se prateći programi i radionice koji će biti blagovremeno najavljeni na sajtu Savremene galerije Subotica i na zvaničnim  Facebook i Instagram stranicama.

Spratni deo galerije će, do početka novembra, kroz „Sobu dijaloga“ progovarati o ženi, razvoju ženskog bića i potrazi za identitetom.

- I Maja Rakočević Cvijanov i Edita Kadirić su sličnih godina, razlika između njih je svega godinu dana, i ulaze u onaj period kada se žensko biće menja, one su to veoma povezale sa uticajem hormona,  međutim ne pričaju dve iste priče o tome. Maja Rakočević Cvijanov svakako u svom vizualnom jeziku dakle preko skulpture i određenih instalacija nasoji da objasni šta je ono što se događa nekome ko je i supruga i majka i umetnica i radnica, dok Edita Kadirić u svom mediju, a ovoga puta su to crteži, i jedan značajan iskorak - animirani crteži, to je ono što Subotica nije imala prilike da vidi kada je u pitanju stvaralaštvo ove autorke dakle na taj način ona govori o nekakoj multiplikaciji persone unutar svake žene. Svaka žena ima u sebi onu koja se raduje, onu koja je tužna, plače i koja strahuje i sve će se to sasvim lepo videti - objašnjava Nela Tonković, kustoskinja izložbe, čiji će ilustrovani katalog sa tekstom pratiti izložbu

Crteži: Edita Kadirić

Izložba „Lady of Hormones“ će biti otvorena do 10. novembra. Radno vreme Savremene galerije Subotica je ponedeljak–petak od 8 do 19 časova, subota  od 9 do 13 časova. Cena ulaznice je 100 dinara (Povlašćena ulaznica za učenike, studente, penzionere i nezaposlene iznosi 50 dinara). Ulaz ua deci do 7 godina je besplatan.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

4
Marija Odgovori
Ispravila bih gosp. Tonković. Videli smo Edite Kadirić animirane radove u Subotici, već. Vi biste trebali da pratite izlaganja ali ne vidim Vas na drugim izložbama sem u "Vašoj galeriji". Zaista na nivou likovne vežbe za srednju školu...u današnjem svetu.... A drugog izlagača smo videli do sada u Vašoj ustanovi 7 puta. I to biste trebala i da znate. Pisala sam na tu temu na ovom sajtu. Iste autore stavljate u raznorazne kontekste, sta na taj nacin poručujete svojoj publici?? Da smo slepi i naivni? Dokle više Maja Rakočević u toj ustanovi?? Jer joj se namesta radno mesto? Pa da bude domaća??Svake godine bar jedanput? I neeee, nisam nikakav bot! Samo vas gledam godinama. Savremenost ne stanuje tamo! Poltronstvo i malograđanština. Sve škole vam nisu pomogle da palanku izrastete.
Mirjana Odgovori
Jel ovo zaista? Od kad se naplaćuju izložbe i po kom osnovu? Grad je osnivač galerije? Zašto se naplaćuje?
Mirjana
Ispravak. U medjuvremenu sam saznala da se oduvek plaćalo. Meni niko, nikad nije nista naplatio. Dešava se!
Nebula Odgovori
Oni ocekuju da za ovu 'deciju umetnost' platimo 100 dinara? Ja od galerije koja se odrzava gradskim tj nasim novcem, ocekujem ozbiljniju umetnost ne ovakav amaterizam.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.