Komentara: 4
Pregleda: 3049

Izložba "Lady of Hormones" u četvrtak u Savremenoj galeriji

18.09.2019. u 12:56h
Izvor: TV Subotica
Izložba "Lady of Hormones" prvi je kolaborativni projekat Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov. Iako ponikle iz iste sredine, umetničko školovanje nastavile su u različitim centrima, a zatim su i svoj profesionalni put razvijale u potpuno drugačijim okolnostima i sasvim drugim geografskim prostorima. Njihov odnos zasnovan je koliko na umetničkom razumevanju, toliko i na čvrstom prijateljstvu koje opstaje kao snažan znak povezanosti i sećanja na zajedničke početke.
Izložba "Lady of Hormones" u četvrtak u Savremenoj galeriji

Izložba „Lady of Hormones“ prvi je zajednički projekat umetnica Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov, koji će subotičkoj javnosti biti predstavljen u četvrtak, 19. septembra, u Savremenoj galeriji Subotica. Kustos izložbe je Nela Tonković, istoričarka umetnosti.

PRATEĆI I EDUKATIVNI PROGRAMI IZLOŽBE - Tokom trajanja izložbe organizovaće se prateći programi i radionice koji će biti blagovremeno najavljeni na sajtu Savremene galerije Subotica i na zvaničnim  Facebook i Instagram stranicama.

Spratni deo galerije će, do početka novembra, kroz „Sobu dijaloga“ progovarati o ženi, razvoju ženskog bića i potrazi za identitetom.

- I Maja Rakočević Cvijanov i Edita Kadirić su sličnih godina, razlika između njih je svega godinu dana, i ulaze u onaj period kada se žensko biće menja, one su to veoma povezale sa uticajem hormona,  međutim ne pričaju dve iste priče o tome. Maja Rakočević Cvijanov svakako u svom vizualnom jeziku dakle preko skulpture i određenih instalacija nasoji da objasni šta je ono što se događa nekome ko je i supruga i majka i umetnica i radnica, dok Edita Kadirić u svom mediju, a ovoga puta su to crteži, i jedan značajan iskorak - animirani crteži, to je ono što Subotica nije imala prilike da vidi kada je u pitanju stvaralaštvo ove autorke dakle na taj način ona govori o nekakoj multiplikaciji persone unutar svake žene. Svaka žena ima u sebi onu koja se raduje, onu koja je tužna, plače i koja strahuje i sve će se to sasvim lepo videti - objašnjava Nela Tonković, kustoskinja izložbe, čiji će ilustrovani katalog sa tekstom pratiti izložbu

Izložba "Lady of Hormones" u četvrtak u Savremenoj galeriji

Crteži: Edita Kadirić

Izložba „Lady of Hormones“ će biti otvorena do 10. novembra. Radno vreme Savremene galerije Subotica je ponedeljak–petak od 8 do 19 časova, subota  od 9 do 13 časova. Cena ulaznice je 100 dinara (Povlašćena ulaznica za učenike, studente, penzionere i nezaposlene iznosi 50 dinara). Ulaz ua deci do 7 godina je besplatan.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3049
Povezane teme

nela tonković

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.