• Pregleda: 967

Izložba karikatura i tribina Dušana Petričića u Klajn hausu

Izložba i tribina "Samo vas gledam", autora i karikaturiste Dušana Petričića, održaće se u četvrtak, 4. jula, u Klajn hausu, s početkom u 20 časova. Ulaz za sve zainteresovane je slobodan.
Izložba karikatura i tribina Dušana Petričića u Klajn hausu

Dušan Petričić je diplomirao je grafiku u klasi profesora Bogdana Kršića, na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Radio je uspešno kao ilustrator i karikaturista za Večernje novosti, Politiku, NIN, The New York Times, The Wall Street Journal, The Toronto Star. Nakon dvadeset godina života i rada u Kanadi, 2014. godine se vratio u Srbiju, gde je prvo radio kao karikaturista u listu Politika, koji je s njim prekinuo saradnju 2016. godine iz političkih razloga. Danas objavljuje karikature u NIN-u.

Svom poslu, Petričić pristupa gotovo kao naučnik. On svaku pojavu raščlani i rastavi, temeljno pregleda, zatim sastavi i tek onda izriče svoj komentar. Zato su njegove karikature/komentari toliko tačni i zbog toga lako komuniciraju osnovnu ideju autora o potrebi promene.

- Kada duže gleda Petričićeve karikature, pogotovo kada ih gleda jednu za drugom, čovek ne može da ne poželi da promeni nešto. Makar situacije, makar aktere, makar njihove postupke. Zapravo, čovek shvata da je ta promena ipak suštinska jer bi se tako, promenom svega nabrojanog, promenio naš život. Promena bi bila lekovita - navode organizatori.

Petričić će govoriti o svojim karikaturama i našoj stvarnosti u četvrtak, 4. jula, od 20 časova u Klajn hausu (Maksima Gorkog 21). Sa njim će razgovarati Natalija Jakovljević, novinarka, a u razgovoru će učestvovati Nela Tonković, istoričarka umetnosti, dr Čedomir Čupić, profesor FPN u penziji, Boris Varga, analitičar, dr Žarko Korać, psiholog, Vesna Mališić, novinarka NIN-a, Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, dr Snježana Milivojević, profesorka FPN-a i građani.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Bobes Odgovori
Subotica opozicioni grad
šerpa
Bila nekad. Više nije ni grad :/
Овца за шишање Odgovori
Подршка раду и опредељењу!
Mačka Odgovori
evo ovo dvoje sto su verovatno nekad zaradjivali platu kod zutih u kancelariji, pa im sa svi napredni akva parkovi smetaju; a ovakve neke podrzavaju. Strasno.
Овца за шишање
Опрез, будала!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.