Komentara: 1
Pregleda: 9435
Foto

Izložba Emila Kadirića i Jugoslava Sivića: Orjentalizam i samuraji kao inspiracija

11.03.2017. u 15:22h > 16:19
Izvor: Subotica.com
U galerijskom prostoru „Klein house“ sinoć je otvorena izložba slika i lampi, dva subotička umetnika Emila Kadirića i Jugoslava Sivića. Pored dugogodišnjeg prijateljstva, posvećenost orjentalizmu bila je spona za zajedničku izložbu.
Izložba Emila Kadirića i Jugoslava Sivića: Orjentalizam i samuraji kao inspiracija

Posvetivši svoj  rad čoveku kao univerzalnoj misteriji umetnosti, Emil Kadirić je i ovoga puta na izložbi predstavio 9 portreta, koji su nastajali tokom protekle decenije. Za razliku od dečijih portreta koji zauzimaju posebno mesto u njegovom stvaralaštvu, Kadiriću su inspiracija sada bili psihološki profili neustrašivih  maskiranih ratnika-samuraja.

- Izložba je pomalo ilustrativnog karaktera, vezana za pop art,  a lajt motiv je bila orjentalistika. Pošto sam preteno portretista, sada sam se bavio pomalo erotikom i nastojao sam da osavreminim klasičan pristup realističnog slikanja koji vuče korene od poznatih svetskih slikara koji su to kroz istoriju radili. Pokušao sam da spojim nešto od renesanse, modernog senzibiliteta metafizike, magijskog realizma, proste erotike i „pećinskog“ slikarstva, i sve to pomešao sa konkretnom savremenom temom, koja može biti  i univerzalna. Želeo sam da neko gledajući moje slike može da kaže „Ja znam tu osobu!“ - kaže Kadirić - Niko ne obraća pažnju na pogled ovih ratnika na slikama,  jer su njihovi porteri skriveni, a mene je zanimao psihološki profil jednog samuraja, ono o čemu on razmišlja pre i posle bitke i ta njegova usresređenost. Iako dominiraju mačevi, oružje, oklopi, ispod svega toga,  krije se ljudski portet.

Izložba Emila Kadirića i Jugoslava Sivića: Orjentalizam i samuraji kao inspiracija

Orjentalizam i samuraji  bili su inspiracija i Jugoslavu Siviću, koji je na izložbi predstavio tri lampe.

- Na filmovima o nindžama i samurajima sam odrastao, i nekako se desilo da smo obojica počeli da radimo na tome, a nismo  ni pričali na tu temu. Tako da smo kasnije došli na ideju da je zajednička izložba najbolji način da prikažemo naš rad. Tematika samuraja je nešto što nas privlači, što je dokaz da smo obojica verovatno još uvek deca. Ni Emil ni ja, ne bi opstali i bavili se umetnošću da nemamo tu dečačku unutrašnju energiju u sebi. Kada uđem u radionicu, isti osećaj imam kao kad sam bio dete, i zato mi je intersantno da prikažem tu svoju energiju kroz rad - kaže Sivić.

Izložba Emila Kadirića i Jugoslava Sivića: Orjentalizam i samuraji kao inspiracija

Izvor: Subotica.com
Izložba Emila Kadirića i Jugoslava Sivića: Orjentalizam i samuraji kao inspiracija Izložba Emila Kadirića i Jugoslava Sivića: Orjentalizam i samuraji kao inspiracija Izložba Emila Kadirića i Jugoslava Sivića: Orjentalizam i samuraji kao inspiracija Izložba Emila Kadirića i Jugoslava Sivića: Orjentalizam i samuraji kao inspiracija Izložba Emila Kadirića i Jugoslava Sivića: Orjentalizam i samuraji kao inspiracija Izložba Emila Kadirića i Jugoslava Sivića: Orjentalizam i samuraji kao inspiracija Izložba Emila Kadirića i Jugoslava Sivića: Orjentalizam i samuraji kao inspiracija Izložba Emila Kadirića i Jugoslava Sivića: Orjentalizam i samuraji kao inspiracija
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 9435
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.