• Pregleda: 8594

Izgradnjom novog graničnog prelaza "Bajmok" rasteretiće se "Horgoš" i "Kelebija"

Izgradnja novog graničnog prelaza "Bajmok", koji se nalazi na pola puta između Subotice i Sombora, trebalo bi da se završi krajem sledeće godine. Stavljanje u funkciju ovog graničnog prelaza, rasteretiće naše najfrekventnije prelaze na severu zemlje "Horgoš" i "Kelebiju", od kojih je udaljen svega nekoliko desetina kilometara.
Izgradnjom novog graničnog prelaza "Bajmok" rasteretiće se "Horgoš" i "Kelebija"

Na graničnom prelazu "Bajmok" u jeku su radovi na izgradnji novog prelaza, od kojeg će najviše koristi imati putnici, jer je projektom planirana izgradnja dve saobraćajne trake na ulazu i izlazu iz zemlje, što će značajno ubrzati putnički promet sa susednom Mađarskom. U sezoni kada je priliv inostranih punika najveći, novoizgrađeni prelaz će predstavljati značajnu putnu alternativu.

- Na graničnom prelazu "Bajmok" neće, kao ni do sada, biti teretnog saobraćaja, ali se zato očekuje da promet automobila i autobusa značajno poraste, posebno imajući u vidu idealan položaj tog prelaza kojim se najbrže može stići do nekih evropskih gradova, poput Beča - saopštili su iz Uprave carina.

S obzirom na to da će novoizgrađeni prelaz predstavljati potpuni pandan prelazu sa mađarske strane, to će otvoriti i mogućnost za uvođenje 24-časovnog funkcionisanja, što do sada nije bio slučaj.

- Modernizacija graničnog prelaza "Bajmok", unaprediće i rad graničnih službi, carine i policije, jer je projektom predviđeno da prelaz bude izgrađen u skladu sa najvišim standardima koji podrazumevaju i izgradnju prostorija za granične službe i njihov nesmetan rad - navode iz Uprave carina.

Izgradnja novog prelaza "Bajmok" trajaće 18 meseci, a završetak radova se očekuje krajem 2018. godine, do kada će stari prelaz biti privremeno izmešten nedaleko od novog.

U izgradnju novog prelaza uloženo je ukupno 2,1 milion evra. Suma od 1,8 miliona evra izdvojena je iz pretpristupnih fondova Evropske unije, nešto više od 300.000 evra obezbeđeno je kroz nacionalno sufinansiranje, dok je Uprava carina preuzela finansiranje svih preduslova za početak radova.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
Coyote Nervosius Odgovori
Taman kada oni završe, a mi uđemo u evropsku uniju :D
Janoš Odgovori
Pa za 18 meseci gradi se soliteri a ne par zgrade i prilazni put.

Sledeće godine ponovo gužve na granicama a ovo je još biti u izgradnji.
Pfff Odgovori
Ovo je super vest!
ice Odgovori
Pa bolje da grade horgos3 i da rade svi prelazi 0-24h pa da malo rasterete taj deo tamo, ovamo kod bajmoka retko kad ima guzve...
sLOVEnac Odgovori
putnicima koji koriste autoput M5 u Madjarskoj i nastavljaju put na magistrali E75 dole prema Novom Sadu da bi otisli na granicni prelaz Bajmok-Bacalmas treba barem sat vremena, odnosno nekih +50 km voznje. kvalitet kolovoza je prihvatljiv sa obe strane i zaista nikada nema guzve, ja licno barem nikada jos nisam video vise od 10-15 auta na jednoj strani, tako da onih +50km i sat vremena prijatnog vozikanja i nije nesto kada se na Horgosu ceka 3-4 sata za ulazak/izlazak. ovo ulaganje bi mogao dobiti smisao kada bi se napokon zavrsila i izgradnja Y-kraka u potpunosti.
medjutim osnovni problem (nenormalne guzve na prelazu Horgos-Roszke) ni ovo nece resiti. i prelazi Horgos2 i Backi Vinogradi sluze prakticno samo kao +1 traka, a traka ima dovoljno i na glavnom prelazu, problem je (ne)organizovanost i pristup problemu od strane nadleznih na Madjarskoj strani.
Andrej Odgovori
Mogli bi napraviti granicni prelaz makova sedmica Kelebia i to bi puno vise rasteretilo sve prelaze a ne Bajmok...
VLADIMIR
...a šta ćemo raditi sa majšanskim putem? i ovako je maksimalno opterećen,
da ga dodatno opteretimo saobraćajem?!?! za majšanski put nema mesta proširenju,
nego sasvim neka nova saobraćajnica...
ko živi u tom delu grada znam o čemu pričam
Andrej
Majšanski put je dovoljno sirok, jeste opterecen ali ako bi se otvorio prelaz mogla bi i makova sedmica malo da se razvija. Mogli bi i presvuci ceo majsanski put ne samo do skole i bilo bi sve super.
pereee
A da se napravi i jedan kod malog bajmoku, ljutova, velikog radanovca itd. Ovo je jako bitna stvar za bajmok koji je veliko mesto i koji na ovo ceka decenijama.
Buka
Samo mislis na svoje dupe, ljudima u bajmoku je to velika stvar, a najveca mesna zajednica msm da zasluzuje ovako nesto.
gradjanin Odgovori
Izgradite Y krak i smestite tamo moderan prelaz.
C
Sad će to čika vrhovni komandant pored izbore da napravi.
pereee Odgovori
Hvala bogu da se i bajmok digne iz letargije. Na sta je licio onaj prelaz po to je strasno bilo,
Svaka cast i da pocne raditi 24h.
Goca Odgovori
Tamo ima vec mali prelaz a put kada se predje u Madjarsku je tolko los talasast da se ne moze ici brze od 50km/h.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.