Komentara: 84
Pregleda: 25868
Foto

Otvoren rekonstruisani granični prelaz Bajmok-Bačalmaš

07.02.2019. u 13:45h > 14:41
Izvor: Subotica.com
Posle godinu i po dana rekonstrukcije danas je pušten u rad obnovljeni granični prelaz Bajmok-Bačalmaš, jedan od šest prelaza sa Mađarskom. U njegovu obnovu uloženo je 2,1 milion evra, od čega je čak 1,8 miliona iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Granični prelaz radi od sedam do 19 časova, a postoji mogućnost da ubuduće ima radno vreme od 00 do 24 časa.
Otvoren rekonstruisani granični prelaz Bajmok-Bačalmaš

Modernizovan granični prelaz danas su obišli ministar finansija Siniša Mali i Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji.

- Ovo je još jedan primer uspešne saradnje naše zemlje i Evropske unije. Projekat je trajao 18 meseci i objekti su urađeni po najvećim standardima, obezbeđeni su najbolji mogući uslovi za rad graničnih i ostalih službi. Posebno mi se sviđa što postoji posebna traka i poseban objekat i za prolaz autobusa – istakao je ministar Siniša Mali. - Siguran sam da će ovaj granični prelaz, s obzirom na to da se nalazi 50 kilometara od Horgoša i 30 kilometara od Kelebije, pogotovo u letnjim mesecima znatno uticati na to da se rasterete ta dva granična prelaza i da se ubrza protok robe, ljudi i usluga između Mađarske i Srbije. Ako pogledate kako je nekada izgledao ovaj granični prelaz videćete koliko se Srbija menja i koliko se promenila i kako smo na dobrom putu unapređenja odnosa sa EU i unapređenja infrastrukture. U toku je i obnova graničnog prelaza Gostun,  Sot i Kotroman.

Otvoren rekonstruisani granični prelaz Bajmok-Bačalmaš

Mali je dodao da se iz carine protekle godine 560 milijardi dinara slilo u budžet Republike Srbije – 10. 5 odsto više nego 2017. godine. Takođe, usvojeni su i brojni zakoni koji se tiču carinskih službenika.

Fabrici je ocenio da Bajmok pokazuje kako izgleda prelaz za 21. vek,  koji rasplože svom infrastrukturom i IT opremo za funkcionisanje.

- Otvaranje ovog graničnog prelaza deo je jedne šire strategije o integrisanom upravljanju granicama , koji je još 2012. godine Srbija potpisala sa EU a podrazumeva zajedničko upravljanje i uprave carina i policije i poljoprivrede... -  rekao je Sem Fabrici i podsećajući da godišnje između Srbije i Mađarske pređe oko šest miliona putnika i slično iz Mađarske u Srbiju, a kroz prelaz Bajmok prođe oko 100.000 automobila. – EU je sa zadovoljstvom tesno sarađivala sa Srbijom kako bi podigla efikasnost i kapacitete ovog sistema. Od ukupno 2.1 miliona evra, koliko je uloženo, EU je donirala 1.8 miliona. Projekat rekonstrukcije je deo agende povezivanja Srbije i Mađarske, a samim tim i šire Srbije i EU.

Otvoren rekonstruisani granični prelaz Bajmok-Bačalmaš

Otvoren rekonstruisani granični prelaz Bajmok-Bačalmaš

Po rečima Branka Budimira, pomoćnika ministra ze evropske integracije, EU opredeljuje značajna bespovratna sredstva za aktivnosti koje su deo i Poglavlja 24 - Pravda sloboda i bezbednost, čiji je osnovni cilj slobodno kretanje građana i njihova puna bezbednost.

- Takav cilj iziskuje upravljanje u brojnim oblastima kao što je upravljanje granicom i borba protiv kriminala, trgovine i ostvarivanje policijske i carinske saradnje – objasnio je Budimir. - Projekat će imati efekte na lokalnu ekonomiju i pojačati uticaj u drugim oblastima kao što su kulturna saradnja, turizam, zaštita životne sredine, i obrazovanje.

Otvoren rekonstruisani granični prelaz Bajmok-Bačalmaš

Izvor: Subotica.com
Obilazak rekonstruisanog graničnog prelaza Bajmok-Bačalmaš Obilazak rekonstruisanog graničnog prelaza Bajmok-Bačalmaš Obilazak rekonstruisanog graničnog prelaza Bajmok-Bačalmaš Obilazak rekonstruisanog graničnog prelaza Bajmok-Bačalmaš Obilazak rekonstruisanog graničnog prelaza Bajmok-Bačalmaš Obilazak rekonstruisanog graničnog prelaza Bajmok-Bačalmaš Obilazak rekonstruisanog graničnog prelaza Bajmok-Bačalmaš Obilazak rekonstruisanog graničnog prelaza Bajmok-Bačalmaš
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 84
Pregleda: 25868

Povezane vesti

Povezane teme

granični prelaz bajmok

siniša mali

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.