Komentara: 16
Pregleda: 12196

Otvaranje graničnog prelaza "Bajmok" početkom februara

28.01.2019. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
Na obeležavanju Međunarodnog Dana carine, ministar finansija Siniša Mali je najavio da se očekuje da će 7. februara biti otvoren novi, rekonstruisani granični prelaz "Bajmok" ka Mađarskoj, moderniji i funkcionalniji prelaz koji će rasteretiti granične prelaze u njegovoj okolini. Ovime će se ostvariti san Bajmočana na koji čekaju već 30 godina.
Otvaranje graničnog prelaza "Bajmok" početkom februara

Novi granični prelaz "Bajmok" izgrađen je u skladu s najvišim propisima, a očekuje se da će u velikoj meri ubrzati carinske usluge, rad carinika i ostalog osoblja. Prema rečima Jožefa Hegeduša, člana Skupštine Mesne zajednice Bajmok, tehnički prijem prelaza je obavljen, sve je prošlo bez ikakvih problema, a preostala su završna doterivanja i da zvaničnici dveju zemalja koje će prelaz povezati, dođu i ozvaniče njegovu upotrebu. On dodaje da će ovaj prelaz biti od velikog značaja za sve Bajmočane, a kako ističe, razlozi za to su višestruki.

- Putnici koji dolaze s južne strane, a kreću se ka Beču ili preko Beča putuju za Nemačku, njima će ovaj prelaz umnogome uštedeti vreme samog puta, ali i čekanja na granici, jer su na Bajmoku manje gužve. Samim time, doći će i do povećanog protoka ljudi, te se nadamo da će nešto od toga ostati i u Bajmoku kroz prodavnice, pekare i druge usluge koje će meštani pružati ljudima koji prolaze kroz našu mesnu zajednicu. Takođe, na graničnom prelazu neki građani će naći zaposlenje, a ono što je posebno značajno, jeste da firme koje posluju u pograničnom području Mađarske stalno traže radnike, a onima koji svakodnevno putuju u Bačalmaš, Kumbaju ili neko drugo mesto u kojem rade, odlazak na posao biće mnogo komforniji i organizovaniji, naročito ako se ostvari mogućnost da prelaz bude otvoren 24 sata - ističe Hegeduš.

Naš sagovornik ne isključuje ni mogućnost da, nakon što se granični prelaz otvori, mesna zajednica inicira saradnju sa Subotica-transom i prevoznicima iz Mađarske, kako bi olakšala građanima odlazak na željenu destinaciju.

- Isto kao što do Horgoša saobraća autobus Subotica-transa, a kada putnici pređu granicu ih čeka autobus segedinskog prevoznika i obrnuto, isto tako bismo organizovali prevoz i u Bajmoku, što znači da autobusi ne bi prelazili granicu, već bi putnike dovozili i odvozili s nje. Ako bismo uspeli to da uradimo, ljudi bi mogli da se povežu s mestima koja su im značajna, da li zbog posla, rodbine ili prijatelja koji žive u njima. To je san koji meštani Bajmoka čekaju već 30 godina da se ostvari - ističe član Skupštine Mesne zajednice Bajmok.

Za vreme izgradnje prelaza, građani su u Mađarsku mogli da pređu posredstvom starog prelaza na magistralnom putu, između 7 i 19 časova. Stavljanjem u funkciju novog graničnog prelaza, koji će imati dve ulazne i dve izlazne trake, onemogućen saobraćaj za teretna vozila i mogućnost uvođenja 24-časovnog radnog vremena, rasteretiće se najfrekventniji prelazi na severu zemlje "Horgoš" i "Kelebija", te se očekuje da će za vreme praznika i godišnjih odmora građani više koristiti upravo ovaj putni pravac.

- Do sada su prelaz mogli da pređu građani Srbije i Mađarske, a od sada će to moći da učine građani više od 30 zemalja s urednim papirima. Reč je o državama članicama Evropske unije, ali i o nekoliko država koje nisu u sastavu Evropske unije, ali su bliske njihovim članicama i zakonima, poput Švajcarske, Norveške i Islanda - poručuje Hegeduš.

U izgradnju novog prelaza uloženo je ukupno 2,1 milion evra, od čega je suma od 1,8 miliona evra izdvojena iz pretpristupnih fondova Evropske unije, nešto više od 300.000 evra obezbeđeno je kroz nacionalno sufinansiranje, dok je Uprava carina preuzela finansiranje svih preduslova za početak radova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 12196

Povezane vesti

Povezane teme

mz Bajmok

granični prelaz bajmok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.