Komentara: 6
Pregleda: 5431

Izbeglice iz Subotice idu u Šid

22.02.2016. u 15:12h
Izvor: RTV
Izbeglice iz Subotice idu u Šid

U Prihvatnom centru u Subotici trenutno je oko stotinu izbeglica iz ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka. Oko 60 njih ovde je stiglo tokom vikenda nakon neuspešnog pokušaja prelaska u Mađarsku, a jedan od njih je i Moamer iz Sirije.

"Iz Šida smo krenuli peške ka Subotici jer smo hteli da pređemo u Mađarsku. Imamo potrebne papire, ali nismo uspeli da uđemo u tu zemlju, pa nas je srpska policija sprovela u ovaj Prihvatni centar. U Subotici smo dobili smeštaj, vodu i hranu, a sada moramo da se vratimo u Prihvatni centar u Šidu", objašnjava ovaj mladić iz Sirije.

Uskoro internet za korisnike centra - Po rečima gradskih zvaničnika u Prihvatnom centru koji je prvi put stavljen u upotrebu krajem januara, u narednih nekoliko dana predviđeno je da se omogući besplatno korišćenje interneta, što će svakako biti od koristi migrantima kako bi komunicirali sa porodicama ili se informisali o detaljima značajnim za njihov put.

Na izlogu pekare kod Autobuske stanice u Subotici već stoji natpis na arapskom, a državni sekretar Nenad Ivanišević je najavio da će na tom jeziku uskoro biti postavljeni putokazi ka Prihvatnom centru, u kome bivaju kratkoročno zbrinuti.

"Ne mogavši da pređu granicu sa Hrvatskom na već poznatim lokacijama nedaleko od Prihvatnog centra u Šidu i na mestima gde su, donedavno, mogli da pređu u Mađarsku, izbeglice su u ovim hladnim noćima potražili smeštaj u Prihvatnom centru u Subotici. Dobili su smeštaj, hranu, vodu i pristup internetu, a očekujemo da će, koliko danas, biti poslati u Prihvatni centar u Šidu", kaže Milimir Vujadinović, predsednik Radne grupe za praćenje migracija na teritoriji grada Subotice.

Kako smo nezvanično saznali, izbeglice iz Prihvatnog centra u Subotici biće poslati u Prihvatni centar u Šidu odakle će pokušati da pređu u Hrvatsku. Inače, žičana ograda između Srbije i Mađarske proteklog vikenda presečena je na više mesta, a 501 izbeglica pokušala je da tako uđe u Mađarsku, saopštila je Državna policijska kapetanija, a prenela agencija MTI. To je, inače, rekord za jedan vikend od kako je podignuta žičana ograda između Srbije i Mađarske.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 5431

Povezana vest

Povezane teme

migranti

migranti u subotici

ilegalni migranti

milimir vujadinović

prihvatni centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.