Komentara: 24
Pregleda: 10981
Foto

"IT Subotica 2030" – budućnost našeg grada

24.05.2021. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
Nekoliko subotičkih IT kompanija u saradnji sa obrazovnim ustanovama iz našeg grada osnovali su "IT Subotica 2030", projekat čiji je cilj da Subotica u narednih deset godina postane prepoznatljiv nacionalni i regionalni IT centar sa živom IT privrednom scenom, ali i grad koji je idealno mesto za studiranje, život i rad.
"IT Subotica 2030" – budućnost našeg grada

Stručnjaci u oblasti informacionih tehnologija sada su uglavnom koncentrisani u većim gradovima, a Subotica je trenutno na 5. mestu u ovoj oblasti. Zbog toga su osnivači IT kompanija koje posluju u našem gradu odlučili da se udruže i da zajedno rade na jačanju IT privrede, boljem pozicioniranju i prepoznatljivosti Subotice.

- Želja nam je da ovim napravimo dobru spregu za mlade, od studiranja, prakse, rada i samog života u Subotici. IT privreda se razvija u celom svetu, Srbiji i Subotici, najveći centri će uvek biti u najvećim gradovima, ali i manji imaju veliku šansu u narednom periodu da se pozicioniranju, jer IT tehnologija omogućava da se kvalitetni biznisi razvijaju i održavaju i u manjim sredinama. Primeri za to su gradovi Hajderberg u Nemačkoj, Lund u Švedskoj, Leuven u Belgiji - objašnjava Branimir Gajić, osnivač subotičke kompanije "Infostud".

"IT Subotica 2030" – budućnost našeg grada

ICT klaster - Subotički IT klaster okuplja 20 kompanija, preko 1.000 zaposlenih, 500 visko kvalifikovanih kadrova sa primanjima preko 1.000 evra, a s druge strane ima mnogo frilensera koji posluju u značajnoj meri sa inostranstvom i velikim kompanijama, te su njihove usluge izuzetno cenjene.

Kako bi uspeli u ovoj nameri organizacija "IT Subotica 2030" osmislila je program od pet tačaka na kojima će se bazirati njihov dalji rad. To su izgradnja Subotice kao IT centra sa prepoznatljivom ekspertizom, "Big ticket" – privlačenje velikih IT kompanija, mapiranje Subotice kao kongresnog IT centra, kao i unapređenje atraktivnosti grada i zdravog životnog okruženja.

- Ekspretiza mora da se razvija u saradnji sa obrazovnim institucijama. To je prvenstveno oblast softverskog inženjerstva, oblast mašinskog učenja, čak i veštačke inteligencije. Subotica može da ima kompetativne prednosti, jer imamo te vrste obrazovnih profila - dodaje Gajić.

"IT Subotica 2030" – budućnost našeg grada

Direktor kompanije "Auxality", domaćin današnjeg susreta, ističe da je dugoročni plan omogućiti što bolje uslove za IT stručnjake, kako bi Subotica bila atraktivna kako za rad, tako i za život. Drugim rečima, dugoročni plan je da se u Subotici napravi kvalitetan IT centar.

- U Subotici smo zbog budućnosti. Nismo se samo pojavili tek tako. Iza sebe imam dosta iskustva, radio sam u kompanijama širom sveta, u državama kao što su Kina, gde je IT industrija veoma razvijena. Ovde smo da okupimo IT stručnjake, da razvijemo uslove za njihov dugoročni plan da ovde rade i žive. Mnoge velike organizacije vole da svoje stručnjake "smeste" u okruženje koje je mirno i u većoj meri harmonično. Ne želimo da se takmičimo sa velikim gradovima, ovde imamo divnu prirodu, miran grad, dobru klimu, ali pre svega imamo dobre IT stručnjake koji "povlače" druge stručnjake - rekao je Džordž Salfelt, direktor švedske kompanije "Auxality"."IT Subotica 2030" – budućnost našeg gradaSituacija sa korona virusom ubrzala je razvoj IT sektora i rast potražnje za uslugama, a kolika je ona trenutno, najbolje pokazuje činjenica da programerske kuće jedne druge ne doživljavaju kao konkurenciju.

- U IT firmama ima velikog prostora za zapošljavanje novih ljudi. Mi ćemo tokom leta potpisati ugovore o stipendiranju troje studenata Ekonomskog fakulteta i Visoke tehničke škole, i očekujemo da ćemo kroz ove obrazovne ustanove dobiti kvalitetan kadar - ističe Mladen Prijić iz kompanije  "Concord soft". - Subotičke IT firme su konkurentne, iako u Novom Sadu i Beogradu postoji upliv stranih kompanija koje daju velike plate, ali se nadamo da ćemo kroz "Big ticket" program doći do velike investicije koja će Suboticu podići na jedan viši nivo.

"IT Subotica 2030" – budućnost našeg gradaSubotica, uz svoju povoljnu geografsku lokaciju, ima i uslove za kvalitetno obrazovanje. U gradu i okolini ima čak 50 odeljenja tehničkog obrazovanja, koji su veoma traženi i koje upisuju dobri đaci, a tu su i Ekonomski fakultet i Visoka tehnička škola sa svojim obrazovnim profilima – poslovna informatika, digitalni marketing i napredna analitika.

- Ekonomski fakultet je ravnopravan član, jer imamo iste interese kao IT kompanije koje čine ovo udruženje. Imamo smer poslovna informatika, školujemo ljude za IT kompanije, tako da nam je značajno da imamo više studenata, da oni ostanu ovde i da se zapošljavaju - naglašava dr Mirjana Marić, docent Ekonomskog fakulteta u Subotici.

Po rečima Igora Firstnera, direktora Visoke tehničke škole, svima je u cilju da Subotica bude grad u kome će mladi ostajati, raditi i stvarati porodice.

- Ova inicijativa je veoma važna. Možemo da pratimo gradove u regiji, kao što su Maribor i Kečkemet, koji prate trend u svetu, da školujemo kadar koji će ostati u Subotici - poručuje Firstner.

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje projekta "Subotica 2030" Predstavljanje projekta "Subotica 2030" Predstavljanje projekta "Subotica 2030" Predstavljanje projekta "Subotica 2030" Predstavljanje projekta "Subotica 2030" Predstavljanje projekta "Subotica 2030" Predstavljanje projekta "Subotica 2030" Predstavljanje projekta "Subotica 2030"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 10981

Povezane vesti

Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

infostud

visoka tehnička škola strukovnih studija

branimir gajić

igor firstner

IT subotica 2030

mirjana marić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.