Komentara: 28
Pregleda: 20395

Istražujemo: Kvalitet medicinskih usluga u Ženskom dispanzeru u Subotici

14.01.2015. u 17:37h
Izvor: Subotica.com
U našu redakciju su često stizale pritužbe na račun rada Ženskog dispanzera. Neki od problema su što nisu mogle da zakažu termin, ili su dugo morale da čekaju, neke su bile nezadovoljne radom lekara i sestara... Odlučili da proverimo koliko je teško zakazati termin, i kakva je zaista medicinska usluga u Ženskom dispanzeru.
Istražujemo: Kvalitet medicinskih usluga u Ženskom dispanzeru u Subotici

U ovom istraživanju zamolili smo jednu mlađu žensku osobu (u daljem tekstu D.B.) da kao obična građanka, bez ikakve najave, poseti Ženski dispanzer i proveri kakva je situacija.

Sa namerom da zakaže termin naša D.B. prvi put je pozvala ovu ustanovu 5. decembra 2014. u 12:14 časova, ali tada se niko nije javljao. Pola časa kasnije, u 12:42 sestre su imale sastanak - opet nije moglo da se zakaže. To je bio petak, rečeno joj je da pozove od ponedeljka.

Sledeći poziv je bio u utorak, oko 12 časova, ali sestra je tada otišla negde sa doktoricom i termin se ponovovo nije mogao zakazati. Sutradan, novi pokušaj, ovaj put oko 9 časova, sestra joj je rekla da zove posle 14 časova, kada je smena doktorice naše D.B.

Konačno, 10. decembra 2014. termin je zakazan za 13. januar 2015. godine.

- “Dolazim 10 minuta pre dogovorenog termina. U Dispanzeru ima oko 25 žena. Koliko sam mogla da primetim radile su dve doktorice. Ispred mene kod moje doktorice bilo je 6 žena, čekala sam pola sata. Doktorica je bila vrlo ljubazna. Rekla sam joj da sam došla na redovan pregled, pregledala me je, uzela bris za Papanikolau test. Kritikovala me je što ne dolazim češće na kontrole. Sestra mi je zakazala odmah termin kada ću moći da dođem po rezultate PAPA testa. Bila je vrlo ljubazna, pitala me je da li mi bolje odgovara pre ili posle podne, zapisala mi tačan datum i vreme termina. Ono što sam još primetila je da je svim pacijentkinjama koje su bile pre mene na redu urađen PAPA test” - ispičala je naša D.B.

Na pitanje D.B. koje je uputila ženama koje su sa njom čekale pregled, koliko dugo su čekale na termin, odgovor je bio mesec dana, jer je doktorica bila na odmoru. Sem jedne gospođe koja je bila hitan slučaj i odmah je zakazala termin.

Ovo je bilo iskustvo D.B., nadamo se da će naše čitateljke podeliti sa nama svoja iskustva.

Svake godine treće nedelje u januaru širom Evrope obeležava Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Na inicijativu Evropske asocijacije za rak grlića materice (ECCA), veliki broj zemalja realizuje kampanje podizanja nivoa zdravstvene kulture žena i znanja o raku grlića materice i njegovoj prevenciji. Rak grlića materice spada u najčešće malignome. Na našim prostorima, nalazi se na trećem mestu po učestalosti, odmah iza karcinoma dojke i pluća. Ono što treba napomenuti je to da je rak grlića materice izlečiva bolest, ukoliko se otkrije u ranom stadijumu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 28
Pregleda: 20395

Povezana vest

Povezane zviždaljke

Povezane teme

lekar

doktor

zdravstveni pregledi

dispanzer

rak grlića materice

savet za zdravstvo

ženski dispanzer

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.