Komentara: 2
Pregleda: 4000

Ističe rok za podnošenje novih zahteva za legalizaciju

27.01.2014. u 11:48h
Izvor: Subotičke novine
Svi koji do 29. januara pokrenu postupak da im se bespravna gradnja prizna kao legalna, mogu da računaju, ukoliko ispunjavaju uslove, na građevinsku dozvolu. Novi Zakon o legalizaciji ne predviđa nakon toga produženje rokova
Ističe rok za podnošenje novih zahteva za legalizaciju

Pošto je dva puta donošen Zakon o planiranju i gradnji, koji je omogućavao vlasnicima divlje gradnje da podnesu zahtev i uđu u proces legalizacije, oni su kroz Zakon o legalizaciji koji je Skupština Srbije usvojila 1. novembra prošle godine još jednom dobili priliku i u roku od 90 dana, ako to ranije nisu učinili, podnesu zahtev da legalizuju bespravno izgrađene objekte.

„Naknadnog produžavanja ili podnošenja novih prijava posle 29. januara više neće biti, jer za to ne postoje zakonske osnove, i svi takvi zahtevi biće odbačeni zbog neblagovremenosti“, kaže Zoran Ćopić, šef Gradske službe za građevinarstvo, kojoj se podnose prijave.

Ovo se odnosi kako na sve koji od 2003. godine, kada je počela legalizacija, nisu ušli u taj postupak, tako i vlasnike koji su objekte bez građevinske dozvole podigli do 1. novembra 2013. godine.

„Oni koji od ranije imaju predatu prijavu, ne treba da je podnose ponovo, već samo da dopune nedostajuću dokumentaciju, zbog koje njihovi građevinski objekti do sada nisu naknadno dobili dozvolu. Služba će nakon 29. januara pristigle zahteve obraditi, dostaviti obaveštenja građanima o tome šta im od dokumentacije eventualno nedostaje i odrediti rok da je kompletiraju“, objašnjava Zoran Ćopić.

Prijave se podnose na šalterima 14 i 15 u Uslužnom centru u prizemlju Gradske kuće, i postoje obrasci koje treba popuniti, što je, uz određena dokumenta, za početak dovoljno da se uđe u postupak legalizacije.

„Najvažnije je u ovom trenutku da se podnese zahtev, a dalje će sve teći po proceduri propisanoj između ostalog i podzakonskim aktima. Trenutno je u postupku, pošto Zakon predviđa određene izmene u odnosu na raniju legalizaciju, donošenje novog Pravilnika o troškovima naknade za komunalno uređenje koja se plaća prilikom legalizacije. Radna grupa sačinila je Pravilnik i on je sada na razmatranju a biće primenjen kada ga Skupština usvoji. Takođe je od strane Službe za građevinarstvo dostavljen, pored Pravilnika, i dopis projektantima o sadržini projekata u odnosu na prethodne propise“, kaže šef Službe za građevinarstvo Zoran Ćopić.

Što se tiče troškova legalizacije, osim komunalne naknade koja će biti utvrđena Pravilnikom za svaku opštinu, oni se javljaju kod pribavljanja geodetskog snimka i prilikom izrade projekta, što je bio i ranije slučaj, a moraju se priložiti i od strane onih koji su od ranije podneli zahtev za legalizaciju, a nisu to učinili ni do danas.

„Ovi predmeti su „živi“ i postupak će se nastaviti kada se pribavi nedostajuća dokumentacija. Od oko 16.500 prijava, koliko je podneto od 2003. godine u Subotici, u potpunosti je rešeno, što se tiče naše Službe, blizu 8500, a sada smo dobili novih još oko tri stotine. To će do 29. januara biti i nešto veći broj, jer poznato je da mnogi podnose zahtev poslednjeg dana. Govorim o legalizaciji, a o tome koliko je građana čiji predmeti su rešeni upisalo pravo svojine u Katastru, mi nemamo evidenciju. Treba inače znati da bez tog upisa postupak nije do kraja okončan“, objašnjava Zoran Ćopić.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 4000

Povezana vest

Povezane teme

legalizacija

gradska služba za građevinarstvo

građevinsko zemljište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.