Komentara: 1
Pregleda: 3155

IPA projektom do bolje dijagnostike multipla skleroze

04.12.2013. u 18:54h
Izvor: RTV Yueco
Zahvaljujući prekograničnoj saradnji uz podršku Evropske unije, u Vojvodini je započeto uspostavljanje prve likvorološke baze podataka u cilju bolje dijagnostike Multipla skleroze. Radi se o projektu “MultScler”, realizovanom u sklopu IPA programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije, i to između Opšte bolnice u Subotici i Univerzitetske klinike u Segedinu, čija je završna konferencija održana danas u Subotici.
IPA projektom do bolje dijagnostike multipla skleroze

Direktor Opšte bolnice u Subotici dr Goran Bićanin istakao je da je “MultScler” drugi po redu projekat koji su zajednički realizovali Opšta bolnica Subotica i Univerzitet u Segedinu. Po njegovom mišljenju, zahvaljujući ovom projektu uspostavljena je dobra saradnja i komunikacija između stručnjaka ove dve ustanove, s obzirom da su timovi koji su učestvovali u realizaciji projekta imali dvogodišnju bilateralnu komunikaciju čime su podigli nivo svojih znanja iz ove oblasti. Realizacijom ovog projekta u Subotici je započeto formiranje “banke likvora”, ali i istraživanje neuro-imonologije likvora, što će biti veoma značajno za dijagnostiku.

U sklopu projekta ove zdravstvena ustanova dobila značajnu donaciju u opremi koja je podigla nivo kvaliteta laboratorije, a računajući i steknuta znanja i iskustva bolnica je ovim postala referentna ustanova za dijagnostikovanje ove bolesti. Realizacija projekta ima i širi značaj da još uvek ne postoji nacionalni registar za multipla sklerozu, pa su ovo prvi koraci i u formiranju baze podataka i registra.

IPA projektom do bolje dijagnostike multipla skleroze

Multipla skleroza zapaljensko i neurodegenerativno oboljenje koje uglavnom donosi invaliditet, ne skraćujući životni vek. U okrugu od 200.000 stanovnika, prema podacima dobijenim kroz ovaj projekat, obolelih od ove bolesti ima 170, što se uklapa u svetsku statistiku. Vrednost ovog dvogodišnjeg projekta, koji je sufinansirala Evropska unija, iznosi nešto manje od 350.000 evra.

Izvor: RTV Yueco
IPA projekat “MultScler" IPA projekat “MultScler" IPA projekat “MultScler" IPA projekat “MultScler" IPA projekat “MultScler" IPA projekat “MultScler" IPA projekat “MultScler" IPA projekat “MultScler"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3155
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.