Komentara: 30
Pregleda: 7794

Investitori pomažu smanjenju nezaposlenosti u Subotici

20.12.2011. u 13:50h
Izvor: Blic
Investitori pomažu smanjenju nezaposlenosti u Subotici
Subotica je primer kako treba privući investitore, navode u Nacionalnoj službi zapošljavanja i Ministarstvu ekonomije. Obećanje da će do 2012. godine posao dobiti 4.000 građana uveliko se ostvaruje, a do sada je 3.800 osoba dobilo posao, ili će ga dobiti za krako vreme.

Statistika Nacionalne službe zapošljavanja potvrđuje da je u Subotici 15 odsto nezaposlenih, što je daleko manje od proseka u Vojvodini. To je postignuto jer su inostranim firmama brzo obezbeđene velike površine građevinskog zemljišta u Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku. Osim toga, dokumentacija za gradnju pogona dobija brže nego bilo gde u Srbiji.

- Prosek nezaposlenih u Srbiji je 22 odsto, a u Subotici 15 odsto. To znači da je u gradu bez posla 10.000 ljudi - rekao je Dejan Jovanović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, prilikom posete Subotici.

Najbolji rezultati u smanjenju nezaposlenosti postignuti su u novembru ove godine, posle sklapanja ugovora sa italijanskom “Kalcedonijom“, u kojoj će posao dobiti 1.000 osoba, uglavnom žena. U Mali Bajmok je stigao i austrijski “Svarovski“, koji će u prvoj fazi zaposliti 600 Subotičana, a “Simensu“, koji proširuje pogone, potrebno je još 165 radnika.

- Onima koji sumnjaju da će strani investitori zaposliti toliko ljudi, na uvid pružamo dokumentaciju sa bankarskim garancijama. U slučaju da investitor ne zaposli ugovoren broj radnika, automatski se aktivira ugovorna obaveza - rekao je gradonačelnik Saša Vučinić.

Osim u stranim kompanijama, očekuje se da će i preduzetnici iz Subotice otvarati nove pogone, pa se pretpostavlja da će nezaposlenost pasti ispod 15 odsto.

Otvorena radna mesta

“Masterplast” 55
“Ivašped” 30
“Forneti” 40
“Metro” 200
“Finat” 50
“Studio moderna” 200
“Elektroremont” 50
“Dunkermotoren” 150
“Norma grupa” 340
“Simens” 165
“Kontinental” 250
“Svarovski” 600
“Kalcedonija” 1.000
Programi NSZ 57


Dragan Šolaja

Izvor: Blic
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 30
Pregleda: 7794
Povezane teme

zapošljavanje u Subotici

Grad Subotica

Nacionalna služba za zapošljavanje

posao Subotica

radna mesta Subotica

Siemens

Simens Subotica

slobodna zona mali bajmok

fabrika simens u subotici

simens srbija

posao za subotičane

svarovski

swarovski

kalcedonija

fabrika kalcedonija

fabrika svarovski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.