Komentara: 8
Pregleda: 2659

Inkluzija osoba sa mentalnim poteškoćama

06.08.2013. u 17:07h
Izvor: RTV Yueco
U Velikoj većnici Gradske kuće predstavljen je konkurs Evropske unije, koji za cilj ima unapređenje socijalne inkluzije osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama. Javni poziv „Podrška deinstitucionalizaciji i socijalnoj inkluziji osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama“ podrazumeva dodelu bespovratnih sredstava u iznosu od 2,55 miliona evra.
Inkluzija osoba sa mentalnim poteškoćama

Predstavljanju poziva prisustvovali su predstavnici zdravstvenih i socijalnih ustanova, lokalne samouprave, nevladinih organizacija koji će novim projektima biti u mogućnosti da realizuju usluge u zajednici, kako bi se omogućila inkluzija osoba sa mentalnim poteškoćama, kao i transformacija rezidencijalnih ustanova.

Cilj projekta Otvoreni zagrljaj je pružanje podrške osobama sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama, koje su smeštene u rezidencijalnim ustanovama u Srbiji i njihovo uključivanje u zajednicu razvijanjem usluga u zajednici, koje će ovim osobama omogućiti da postanu njihov aktivni član. Projekat je namenjen nevladinim organizacijama, lokalnim samoupravama kao i ustanovama iz sfere socijalne ili zdravstvene zaštite, koje mogu da utiču na proces transformacije rezidencijalnih ustanova. Subotička Opšta bolnica apliciraće sa idejama, koje će omogućiti efikasnije i jednostavnije lečenje psihijatrijskih bolesnika.

Donacije, u ukupnom iznosu od 2,55 miliona evra, će se dodeljivati za projekte koji će trajati od 10 do 18 meseci u iznosu od 50 000 do 200 000 evra, uz kofinansiranje od 15 odsto. Rok za podnošenje prijava je 31. oktobar.

Informativne sesije do sada su održane u Beogradu i Novom Sadu, a plan je da projekat bude predstavljen i u još nekoliko gradova u Srbiji. Aktivnosti u okviru projekta Otvoreni zagrljaj započete su u septembru 2011. Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja i socijalne politike i Ministarstvom zdravlja Republike Srbije.

Yu ECO -

Izvor: RTV Yueco
Projekat Evropske unije "Otvoreni zagrljaj" Projekat Evropske unije "Otvoreni zagrljaj" Projekat Evropske unije "Otvoreni zagrljaj" Projekat Evropske unije "Otvoreni zagrljaj" Projekat Evropske unije "Otvoreni zagrljaj" Projekat Evropske unije "Otvoreni zagrljaj" Projekat Evropske unije "Otvoreni zagrljaj" Projekat Evropske unije "Otvoreni zagrljaj"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2659
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.