Komentara: 5
Pregleda: 3436

Inicijativa za izgradnju još starijeg Narodnog pozorišta

24.12.2012. u 09:51h
Na inicijativu grupe građana "Nostalgija" pre mesec dana upućen je predlog lokalnoj samoupravi da se jednim drugačijim pristupom reši problem zgrade kulturno-poslovne namene u samom centru grada. Kako nezvanično saznajemo ovaj predlog je naišao na pozitivnu reakciju nadležnih i u prvim danima januara ovaj predlog će biti izložen na vanrednoj sednici Skupštine grada.
Inicijativa za izgradnju još starijeg Narodnog pozorišta

Naime, ovim predlogom proširenja nacrta detaljne regulacije užeg gradskog jezgra predviđeno je da se na mestu današnjeg betonskog skeleta sagradi još starija zgrada pozorišta od one koja je bila ranije, pri čemu će se za nadzemni deo koristiti cigle prethodne zgrade, naravno ukoliko se nađu gde su.

Ovim projektom predviđeno je da se ide više u dubinu nego u visinu kako bi se potencijalno zaštitio svaki sledeći pokušaj da se ova građevina ponovo "modernizuje", tako da će pored parkinga na dva nivoa, ispod kulturno poslovnog međusprata, napraviti zatvoreni stadion, klizalište i 3D bioskop. Kako saznajemo u predlogu je bilo predviđeno da se izgradi i regionalna deponija u centru grada, na 11. nivou ispod zemlje, ali procenjeno je da bi na toj dubini ozbiljno ugrozili teritorijalni integritet NR Kine i taj deo projekta je stavljen na analizu i procenu u Zavodu za urbanizam..

Kako stoji u nastavku saopštenja UG "Nostalgija", kako bi se racionalnije raspolagalo resursima i finansijskim sredstvima, predloženo je da se građani sami volonterski organizuju u rušenju postojeće konstrukcije, što će sigurno mnogi sa zadovoljstvom učiniti. Ova radna akcija pomoćiće mnogima da zaborave na trenutne finansijske i socijalne probleme, stavljajući sebe na raspolaganje za više ciljeve, a u istu ruku zamišljaće da imaju posao, kao što danas mnogo štošta zamišljaju.

Kako bi se vratio stari šmek ove zgrade u centru grada, pored još starijeg prostora gde će se nastaviti prikazivati pozorišne predstave, predviđeno je i da se uputi molba svojevremenom vlasniku Yu Festa da ponovo otvori ugostiteljski objekat koji bi kao i nekada imao izlaz sa terasom na "nultu tačku" Subotice.

"Po nekim okvirnim planovima ovi radovi bi trebalo da počnu sa prvim danom proleća, simbolično, bez obzira kakvi vremenski uslovi bili za to. Vrlo je važno da se sa radovima počne na vreme kako ne bismo došli u problem da završetak istog dođe u izbornu godinu i time se ugroze zasluge nad ovim starim pozorištem" - stoji u saopštenju Zavoda za Urbanizam.

Ovaj objekat se smatra kapitalnom investicijom i iz državnog budžeta biće izdvojeno 2 miliona dinara, 75.000 din će zajednički donirati svi oni koji su ga prvobitno rušili, a 315 miliona će snositi građani Subotice. Tender za glavnog izvođača i podizvođače biće objavljen u svim lokalnim medijima i Službenom glasniku Grada 3 dana po izboru istih.

Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 3436

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.