Komentara: 8
Pregleda: 7558

I ravnica ima vrh - Planina umesto Palića

23.12.2012. u 19:21h
Subotica bi do 2020. godine mogla da ima najviši vrh na Balkanu, i jedan od viših u svetu. Reč je projektu koji za ideju ima izgradnju planine „Muljara“ visine 6700 metara, na mestu gde je trenutno jezero Palić. Nova planina privukla bi mnoge turiste iz zemlje i inostranstva, a vrlo je moguća i organizacija zimskih Olimpijskih igara.
I ravnica ima vrh - Planina umesto Palića

Grad Subotica učestvuje u prekograničnom PIPA projektu pod nazivom „I ravnica ima vrh“, a glavni nosilac projekta je grupa građana iz Švajcarske. Naime, radi se o tome, da se do 2020. godine u Subotici na mestu sadašnjeg jezera Palić, izgradi planina „Muljara“ visine 6700 metara koja će biti jedan od glavnih Ski-centara u Evropi. S obzirom na to da projekat izmuljavanja jezera nije uspeo, čelnici grada odlučili su da nastave da muljaju, ali ovoga puta sa planinom.

Njena izgradnja trebalo bi da počne sredinom 2013. godine kada će biti ubačena prva lopata zemlje u jezero. Po rečima stručnjaka iz Švajcarske, odnosno naših ljudi koji su u Švajcarsku otišli 90-tih godina, jezero dubine 2.5 metra kao što je Palić, je idealna podloga za stabilnu planinu kakva će biti ova. Izgradnja planine bi se sastojala iz tri faze. Prva faza je pravljenje gomile od zemlje i kamenja visine 6 700 metara, što će ćiniti osnov planine, kao i postavljanje snega, uvezenog iz Švajcarske preko preduzetnika Đura Milojevića, našeg čoveka iz Ciriha.

Druga faza radova, koja je planirana za 2017. godinu predstavlja postavljanje bežične žičare koja će voziti turiste na vrh, kao i izgradnju salaša za smeštaj turista. Kako bežična žičara nije još ni u jednom svetskom Ski-centru postavljenja, to će biti posebna atrakcija za turiste.

Osim što će na planinu dolaziti ljubitelji zimskim sportova, ona će biti atraktivna i po tome što će sa vrha moći da se vide svi granični prelazi u Srbiji, te će Uprava carina takođe biti tamo stacionirana. Stručnjaci predviđaju da će ova mogućnost posebno zainteresovati inostrane turiste.

Nakon završetka planine Subotica će ispunjavati i uslove za organizaciju zimskih Olimpijskih igara. Tim koji je do sada svake godine organizovao Olimpijske igre u subotičkim Osnovnim školama, već je počeo sa razradom plana za zimske Olimpijske igre koje bi, po njihovim rečima, mogle da budu održane već 2026. godine.

Čitav projekat košta 24 miliona maraka (konvertabilnih), a bosanska banka „Ba“ ponudila je najbolje uslove za kreditiranje.

Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 7558

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.