Komentara: 1
Pregleda: 1607

Industrija u regionu i dalje ima pozitivne trendove

25.10.2012. u 17:28h
Izvor: RTV Yueco
Privreda regiona koji pokriva Regionalna privredna komora Subotica ostvarila je industrijski rast u prvih osam meseci ove godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom iz ovog regiona i dalje preko 90 procenata.
Industrija u regionu i dalje ima pozitivne trendove

Kako je predstavljano na današnjoj sednici Upravnog odbora komore, trenutni privredni pokazatelji ipak govore da će biti teško postići rezultate iz prošle godine. Ako je za utehu, pokazatelji regiona su i dalje pozitivni, za razliku od ostatka Srbije.

Industrijska proizvodnja u regionu severa Bačke i Potisja, kako je predstavljano na današnjoj sednici Upravnog odbora komore, za prvih osam meseci ove godine veća je za 2,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, proizvodnja u avgustu mesecu u odnosu na mesečni prosek industrijske proizvodnje prošle godine, manja je za oko 4 procenta.

Gledano u dolarima, spoljnotrgovinska razmena iznosi 860 miliona, što je 6 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Pokrivenost uvoza izvozom je preko 90 odsto.

Članovima Upravnog odbora komore takođe je predstavljeno i dugo najavljivano osnivanje novog Ekonomskog instituta u Subotici. Osnovaće ga zajednički Regionalna privredna komora Subotica i Ekonomski fakultet iz Subotice, a zvaće se „Poslovna ekonomija i logistika“.

Članovima Upravnog odbora komore takođe su predstavljeni i rezultati Javne rasprave na temu zakona o zateznoj kamati. Kako je predočeno, nakon zabrane komforne metode obračuna kamata na kašnjenja u plaćanju, na javnoj raspravi su predložena tri rešenja za ovaj problem. Zatezna kamata će biti fiksna, obračunavaće se na tri načina, u zavisnosti od valute.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1607
Povezane teme

privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.