• Pregleda: 1209

Industrija u regionu i dalje ima pozitivne trendove

Privreda regiona koji pokriva Regionalna privredna komora Subotica ostvarila je industrijski rast u prvih osam meseci ove godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom iz ovog regiona i dalje preko 90 procenata.
Industrija u regionu i dalje ima pozitivne trendove

Kako je predstavljano na današnjoj sednici Upravnog odbora komore, trenutni privredni pokazatelji ipak govore da će biti teško postići rezultate iz prošle godine. Ako je za utehu, pokazatelji regiona su i dalje pozitivni, za razliku od ostatka Srbije.

Industrijska proizvodnja u regionu severa Bačke i Potisja, kako je predstavljano na današnjoj sednici Upravnog odbora komore, za prvih osam meseci ove godine veća je za 2,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, proizvodnja u avgustu mesecu u odnosu na mesečni prosek industrijske proizvodnje prošle godine, manja je za oko 4 procenta.

Gledano u dolarima, spoljnotrgovinska razmena iznosi 860 miliona, što je 6 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Pokrivenost uvoza izvozom je preko 90 odsto.

Članovima Upravnog odbora komore takođe je predstavljeno i dugo najavljivano osnivanje novog Ekonomskog instituta u Subotici. Osnovaće ga zajednički Regionalna privredna komora Subotica i Ekonomski fakultet iz Subotice, a zvaće se „Poslovna ekonomija i logistika“.

Članovima Upravnog odbora komore takođe su predstavljeni i rezultati Javne rasprave na temu zakona o zateznoj kamati. Kako je predočeno, nakon zabrane komforne metode obračuna kamata na kašnjenja u plaćanju, na javnoj raspravi su predložena tri rešenja za ovaj problem. Zatezna kamata će biti fiksna, obračunavaće se na tri načina, u zavisnosti od valute.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

1
Slavica Odgovori
Šta ovi pametnjakovići rade sem što se oglašavaju kao neki statističari. Muka mi je kada ih vidim i kada nas lažu da je privredni rast povećan , da jeste u sivoj ekonomiji, kolike su plate ovih džabalebaroša koji godinama sede u komori bez rezultata.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.