Komentara: 0
Pregleda: 3712

Ilegalna transplatacija organa

10.03.2009. u 21:23h
Izvor: Subotičke novine
Ilegalna transplatacija organa

Subotica je ovih dana obeležena kao moguće mesto ilegalne transplantacije organa, istina bez ikakvih argumenata i činjenica, a na osnovu „rekla - kazala" izjava. Subotički lekari su zaprepašćeni ovakvim insinuacijama i naredne nedelje tim povodom oglasiće se i zvanično, nakon sednice Predsedništva subotičke Podružnice Srpskog lekarskog društva - Društva lekara Vojvodine.

U emisiji „Reakcija" emitovanoj u ponedeljak na TV B92 u kojoj se govorilo o trgovini ljudskim organima, prof. dr Ninoslav Ivanovski iz Kliničkog centra u Skoplju izjavio je da je od pacijenata u Nišu čuo da se u Subotici obavlja ilegalna transplantacija organa. Istina, pri tome nisu osumnjičeni ovdašnji lekari, jer je potvrđujući svoju izjavu izrečenu u tv emisiji u četvrtak za „Blic" prof. dr Ivanovski i dopunio, da prema pričama pacijenata ovakve operacije obavlja lekar iz Ukrajine i za takvu uslugu naplaćuje 30.000 evra.
Republički ministar zdravlja Tomica Milosavljević u utorak je u Nišu izjavio da prvi put čuje informaciju da je moguće da se u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Subotici „radi ilegalna transplantacija organa" i dodao da će, ako je to tačno, podneti krivičnu prijavu protiv NN lica. Izjavu ministra preneo je „Blic" u sredu, 4. marta.
U Subotici je izjava o mogućnosti postojanja ilegalnog mesta za transplantaciju organa dočekana sa nevericom, jer naš grad još nikada do sada ni jednom nije pominjan u ovakom kontekstu.
Dr Bojan Bagi, predsednik subotičke Podružnice lekara, izrazio je nevericu u mogućnost da u Subotici postoji ili da je postojala ilegalna transplantacija organa.
- I kao čovek i kao lekar zgrožen sam takvom insinuacijom, i kao predsednik Podružnice lekara osećam se povređenim. - rekao je dr Bagi. - Iduće nedelje imaćemo Predsedništvo Podružnice, razgovaraćemo i o ovoj temi i oglasićemo se nakon toga
Lekar specijalista urolog mr sci dr Nandor Šeljmeši kaže da nikada ni od jednog pacijenta nije čuo za ilegalnu transplantaciju organa.
- Moj stav je da je to dezinformacija, ili da je pogrešno navedeno ime grada. Transplantacija organa je složen posao, za to je potrebna odgovarajuća operaciona sala i tim, a takve procedure se ne rade ni u našoj bolnici, nego samo u kliničkim centrima.

 

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 15 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 3712
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.