Komentara: 8
Pregleda: 3734
Foto

Idejni projekat za železnički logistički centar u Malom Bajmoku

31.08.2021. u 17:28h
Izvor: Subotica.com  / TV Subotica
Idejni projekat za železnički logistički centar u Malom Bajmoku

Zahvaljujući prekograničnom IPA projektu sa Mađarskom „Inputrans“, Subotica će dobiti idejni projekat za železnički logistički centar koji će biti smešten u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok“.

Kako je istakao predsednik Skupštine grada, Balint Pastor, projekat je značajan za razvoj železničkog saobraćaja, a logistički centar će biti na usluzi svim firmama koje posluju u zoni.

- To je izuzetno značajno za privredu Subotice, za firme, pošto će im se omogućiti kombinovani prevoz robe što je u današnje vreme izuzetno bitno. povećaće se eprivredni potencijali Subotice - istakao je Pastor.

Idejni projekat za železnički logistički centar u Malom Bajmoku

Vodeći partner na projektu je grad Kiškunhalaš, čiji prvi čovek je izrazio nadu da će kada bude okončan, obezbediti bolju prohodnost između dve zemlje.

- Projekat je krenuo sa željom unapređenja železničke infrastrukture. Svi smo razmišljali i to nam je bio glavni pravac da jedan ovako fantastičan razvojni plan ne prođe tek tako pored nas već da iskoristimo sve mogućnosti koje nudi - kaže Robert Filep, gradonačelnik Kiškunhalaša.

Idejni projekat za železnički logistički centar u Malom Bajmoku

Po rečima nadležnih, „Inputrans“ je prateći projekat i u skladu je sa rekontrukcijom 350 kilometara pruge Budimpešta-Beograd, čime će Subotica postati značajno železničko čvorište u regionu.

- Od Novog Sada do graničnog prelaza će se. Rok za realizaciju je 33 meseca, radovi su u toku, paraleno sa rekonstrukcijom pruge Subotica-Segedin. Time će biti omogućeno, elektrifikacija pruge, veće opterećenje šina i veće brzine, što će biti značajno za prevoznike - rekla je Emeše Urban Lalić, državna sekretarka u ministarstvu građevinarstva.

Zamenik gradonačelnika, Imre Kern, istakao je da se Subotica polako vraća u položaj koji je imala pre nekoliko desetina godina i postaće čvorište pružnim, odnosno željezničkim tokovima iz pravca jug-sever, istok-zapad.

Idejni projekat za železnički logistički centar u Malom Bajmoku

Osim dokumentacije za logistički centar, Subotica će dobiti i dve velike interaktivne table na stanicama koje će biti od koristi i putnicima i turistima.

- Postaviće se dve elektronske table, jedna će biti na glavnoj autobuskoj stanici, druga na železničkoj stanici, na kojima će biti objavljen i prezentovan aktuelni vozni red u realnom vremenu - objasnila je Hargita Erči, menadžerka projekta.

Ukupna vrednost projekta, koji treba da se okonča do 30. juna 2022. godine, je 1,3 miliona evra, od čega je Subotici namenjeno 280.000 evra.

Izvor: Subotica.com / TV Subotica
Otvarajuća konferencija projekta „INPUTRANS” Otvarajuća konferencija projekta „INPUTRANS” Otvarajuća konferencija projekta „INPUTRANS” Otvarajuća konferencija projekta „INPUTRANS” Otvarajuća konferencija projekta „INPUTRANS” Otvarajuća konferencija projekta „INPUTRANS” Otvarajuća konferencija projekta „INPUTRANS” Otvarajuća konferencija projekta „INPUTRANS”
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3734
Povezane teme

železnički logistički centar mali bajmok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.