Komentara: 11
Pregleda: 4896
Video
Foto

I starost može da bude lepa

01.10.2019. u 17:34h
Izvor: Subotica.com
Od čajanke, pesme i igre, do kontrole zdravlja i korisnih informacija o tome gde mogu da dobiju pomoć i usluge iz oblasti socijalne zaštite, naši najstariji sugrađani obeležili su Međunarodni dan starijih osoba, čiji slogan ove godine glasi "Zajedno u zaštiti starih".
I starost može da bude lepa

Iako u sedmoj deceniji života, naša sugrađanka Zagorka Krtinić bar jednom nedeljno odlazi na Palić biciklom, čita knjige, igra pikado, provodi vreme se unukama, druži se i putuje sa prijateljima iz gerontološkog kluba. Sebe vidi kao aktivnog člana zajednice, a jedino što može da joj pokvari raspoloženje je, kako kaže, tmuran dan.

- Ja sam jako aktivna, čak i previše, uvek sam nasmejana, dobro raspoložena, zadovoljna i nikada mi nije dosadno - kaže Zagorka, koja bi volela da joj dan traje duže kako bi stigla da obavi sve što želi. - Često se trudim da pokrenem i druge koji misle da to ne mogu, redovno odlazim u Gerontološki centar i tamo se družimo, proslavljamo rođendane, igramo, pevamo, glumimo, glupiramo se. Mislim da onaj ko hoće, uvek može da se uključi, jer Subotica zaista ima mnogo dešavanja koja za nas pripremaju mladi, jer prate naš program, želje i mogućnosti.

I starost može da bude lepa

Pored Zagorke, u Subotici živi još oko 32.000 penzionera, što naš grad svrstava među starije u Srbiji, naročito ako se uzme u obzir da je prosečna starost stanovništva oko 42 godine. Zbog toga je važno da se o njima brine svakoga dana, a ne samo na Međunarodni dan starijih osoba, poručio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, ističući da je u današnjoj manifestaciji učestvovalo više od deset organizacija, udruženja i škola.

- Grad Subotica je u budžetu za 2019. godinu opredelio 48,3 miliona dinara za rad Gerontološkog centra i njegovih klubova, kao i za uslugu pomoć i nega u kući. Pružamo podršku i drugim udruženjima i organizacijama koje brinu o starima, kao što su Karitas, Kolo srpskih sestara, Crveni krst, Gradsko udruženje penzionera kao jedno od najvećih i najaktivnijih, dok za sugrađane koji su stariji od 65 godina i one sa manjim primanjima obezbeđujemo i besplatan javni prevoz. Ne smemo da zaboravimo i zanemarimo znanja i iskustva naših starijih sugrađana i trudićemo se da naredne godine opredelimo još više sredstava za sve njihove aktivnosti i oblike podrške - poručio je Đukanović.

I starost može da bude lepa

Podršku manifestaciji ove godine pružila je i Kancelarija za ljudska i manjinska prava, iz koje naglašavaju da je najvažnije da se ovaj dan obeležava u lokalnim sredinama u kojima žive stariji sugrađani, te da je od izuzetnog značaja da svaka zajednica aktivno radi na otklanjanju stereotipa i predasuda o starosti.

- Jako je važno što je Gerontološki centar odlučio da ovde, na Gradskom trgu obeleži ovaj praznik, kako bi se videlo da starost nije ono što podrazumevaju stereotipi i predrasude, da to nisu samo bolesne, nemoćne i nepokretne osobe, već ljudi koji su uključeni u zajednicu i koji još uvek mogu da daju svoj doprinos. Ljude od kojih imamo šta da naučimo i to je kapital na koji ova država i naše društvo, pre svega mladi, treba da računaju - izjavila je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

I starost može da bude lepa

Raznovrsne aktivnosti tokom cele godine, naši najstariji sugrađani imaju u Gerontološkom centru i njegovim klubovima, u kojima se za njih često organizuju proslave važnih datuma i praznika, tematske večeri, maskenbali, "putovanja iz fotelje" i mnoge druge kreativne radionice, a kako je objasnio direktor Nenad Ivanišević, to je samo jedan od načina koji pokazuje da i starost može da bude lepa.

- Zajedno. To je poruka današnjeg dana i zahvaljujem se Kancelariji za ljudska i manjinska prava i Karitasu što sve ovo vreme, 365 dana u godini zajedno brinemo o našim starijim sugrađanima. Na današnji dan smo odlučili da zajedno pokažemo šta je ono što radimo i koje usluge pružamo, a već od sutra nastavljamo sa redovnim aktivnostima i planovima - rekao je Ivanišević.

Izvor: Subotica.com
Svečanost povodom Međunarodnog dana starijih Svečanost povodom Međunarodnog dana starijih Svečanost povodom Međunarodnog dana starijih Svečanost povodom Međunarodnog dana starijih Svečanost povodom Međunarodnog dana starijih Svečanost povodom Međunarodnog dana starijih Svečanost povodom Međunarodnog dana starijih Svečanost povodom Međunarodnog dana starijih
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 4896
Povezane teme

gerontološki subotica

Nenad Ivanišević

međunarodni dan starih

briga o starima

ilija đukanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.