• Pregleda: 2487

I pored manjka novca Festival pozorišta za decu će biti na nivou

Uprkos manjim sredstvima dobijenim od Ministarstva kulture, nema bojazni da će ovogodišnji, 21. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici u umetničkom delu biti na nivou prethodnih i da će čuvati svoj ugled u svetu, ocenio je direktor ovog festivala Slobodan Marković. On je rekao da je termin festivala zbog finansijskih problema sa maja pomeren na septembar i održaće se od 21. do 26. septembra.
I pored manjka novca Festival pozorišta za decu će biti na nivou

Marković je precizirao da je iz Ministarstva kulture prošle godine obećano šest miliona, koliko po njegovoj oceni festival i treba da dobije s obzirom na program, da bi posle bili "zakinuti" za četiri miliona dinara.

"Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, neredovnošću procene i ocene i sredstava Ministarstva kulture, bili smo prinuđeni da odložimo festival za septembar. Računajući zaista da će se znati sa kojim sredstvima raspolažemo" – rekao je Marković gostujući na Ju eko televiziji.

Marković je dodao da se društvo mora pozabaviti tom temom, da ovom festivalu, "koji je po oceni mnogih domaćih i svetskih teatrologa jedna od najuglednijih svetskih manifestacija za decu, kao i jedna od manifestacija od nacionalnog značaja", Ministarstvo kulture dodeli milion dinara.

"Ja nisam kivan, ali kada sam video koja sredstva se raspoređuju i za koje druge manifestacije, onda se zaista postavi pitanje vredi li ovo raditi" – rekao je Marković, dodavši da se ne može požaliti na odnos Pokrajine Vojvodine i lokalne samouprave.

Manjak novca, po njegovim rečima, odraziće se na decu koja će imati siromašniji program tokom festivala, pogotovo zbog toga što će festival imati četiri predstave manje u takmičarskom programu nego ranije, trajaće dan manje, ali i u delu gostovanja predstava u drugim gradovima zemlje.

Govoreći o programu, Marković je rekao da je za festival prijavljeno 240 predstava iz čitavog sveta, od kojih je najboljih 18 odabrano za takmičarski program, a o najboljima će odlučivati međunarodni žiri.

"Odneti nagradu iz Subotice, pogotovo gran pri, to ima veliko međunarodno značenje. Pogotovo za ta pozorišta i za te zemlje odakle oni dolaze, smatra Marković.

Po pitanju interesovanja najmlađe publike za predstave, Marković je dodao da je da su trenutni subotički pozorišni kapaciteti, tri sale koje poseduje, pošto je zgrada Narodnog pozorišta i dalje u izgradnji, nedovoljni da prime sve zainteresovane, zbog čega ima i negodovanja i pritužbi na račun organizatora.

Osim predstava, deo festivala biće i izložbe i naučni forumi, dok će u slučaju povoljnih vremenskih prilika centralni gradski trg u Subotici biti domaćin programa "Trgovi i ulice" sa programima za najmlađe koji će počinjati oko podneva i trajati do večernjih sati.

Izvor: RTV

povezane teme

2
earthworker Odgovori
chovo... vreme da nadjes nekog bilo kakvog zamenika pa penzija! ;)
sofi Odgovori
O čemu pričate g. Markoviću. Situacija je jednostavno takva da svi treba da se stisnemo. Za godinu dana rada ustanova u kojoj ja radim je iz budžeta (pošto se jedino tako finansira) dobila 16 miliona a radi 365 dana u godini 24 sata dnevno i zbrinjava svakodnevno 150 ljudi. Prinuđeni smo da u okviru zakona pronalazimo i druge izvore finansiranja i nalazimo ih , ne čekamo da nam ih drugi daju.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.