Komentara: 8
Pregleda: 2157
Foto

Humanitarna organizacija "Svi za Kosmet" organizuje brojne akcije u našem gradu

05.07.2021. u 12:38h
Izvor: Subotica.com
Iako su teritorijalno najudaljeniji, naši sugrađani Kosovo i Metohiju, srpsko srce i kolevku, nose u duši i pomažu tamošnjem življu i svetinjama kad god mogu. O tome svedoče brojne humanitarne akcije koje realizuje organizacija „Svi za Kosmet“ , na koje se Subotičani uvek rado odazivaju.
Humanitarna organizacija "Svi za Kosmet" organizuje brojne akcije u našem gradu

Poslednja takva akcija  održana je uoči Vidovdana, kada je na sportskim terenima iza Ekonomskog fakulteta održano sada već tradicionalni turnir u basketu. Zahvaljujući prilozima učesnika i posetilaca skupljeno je 48.380 dinara a tome su dodate donacije koje su stigle pre i posle turnira u iznosu od 45.000 dinara. Tako je ukupno skupljeno više od 93 hiljade dinara.

Pre toga, uoči Vaskrsa, za formiranje ekonomije manastira Gračanica i pomoć višečlanim srpskim porodicama na Kosovu sakupljeno je skoro 125 hiljada dinara.

Humanitarna organizacija "Svi za Kosmet" organizuje brojne akcije u našem gradu

- Iskreno smo ponosni na sve naše ljude, koji podržavaju naše akcije i pomažu. Možda smo daleko, ali za nas Kosovo i Metohija nije parče zemlje oko kojeg mi treba da se raspravljamo. Mi znamo da je to naše i kada god odemo tamo uverimo se u to. Tamo je veliki broj svetinja koje su podigli naši stari Nemanjići, koje i danas zaustavljaju dah kada ih pogledamo, kada se poklonimo moštima naših vladara. To je naša neizbrisiva istorija, koju nam niko ne može oduzeti  – kaže Siniša Lalić, predstavnik organizacije „Svi za Kosmet“ u Subotici.   

Humanitarna organizacija "Svi za Kosmet" organizuje brojne akcije u našem graduSubotičani su svoj oganak formirali još 2015. godine, ali su veće aktivnosti počele da se realizuju krajem 2017., kada su se akciji prikupljanja igračaka i slatkiša za novogodišnje paketiće pridružili brojni građani i institucije.

- Ta akcija je bila izuzetno uspešna, sakupili smo omanji kamion slatkiša, i to nam je bio vetar u leđa da već u maju iduće godine u Velikoj većnici organizujemo  koncert „Kosovskih božura“.  Tada smo  sakupili oko 140 hiljada dinara od čega smo od jedne porodice na Kosovu i Metohiji kupili kravu i tele i to poklonili drugoj porodici. Tako smo, istovremeno pomogli dve porodice – ističe Siniša.

Humanitarna organizacija "Svi za Kosmet" organizuje brojne akcije u našem graduPotom su usledili turniri u okviru projekta „Igraj za Kosmet“, a naši sugrađani su odmeravali snage u stonom fudbalu i košarci. Prikupljali su se prilozi za manastir Hilandar, za manastir Devine vode,  prikupljali se slatkiši za paketiće, školski pribor... Prošla godina je usporila sve, te je na Vidovdan održan turnir u basketu na kome je sakupljeno oko 134 hiljade dinara. Novac je  usmeren za podizanje zvonika crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, koja je mnogo postradala u progromu 2004.

- I tom akcijom smo jako zadovoljni, jer smo je organizovali u vreme kovida, pod gotovo nemogućim uslovima, ali smo ipak ostvarili sjajan rezultat. Zaista smo ponosni na to, kao i na akciju sakupljanja slatkiša i igračaka koje smo zimus organizovali. Ukupno je napravljeno 13.890 paketića koji su podeljeni u svim mestima gde srpska deca idu u škole i vrtiće, kao i u Preševu i Bujanovcu, i centru u Beogradu gde su smeštena deca ometena u razvoju – ponosno će Lalić.

Humanitarna organizacija "Svi za Kosmet" organizuje brojne akcije u našem graduPočetkom godine srpski živalj na Kosovu  pogodile su velike poplave, izlio se Ibar i poplavio mnoga domaćinstva, uništio useve... Subotičani su se priključili prikupljanju pomoći porodicama, ali i obnovi crkve Svetog Nikole, poznatije kao Rajkova crkva, u Prizrenu.

- Krajem februara smo imali štand kod Otvorenog univerziteta i u toj akciji smo prikupili oko hiljadu evra. Kako je cilj akcije bio da se prikupi deset hiljada evra, Subotica je sama sakupila desetinu tih sredstava.  To pokazuje koliko smo uspeli kao Srbi, kao pravoslavni hrišćani da prepoznamo značaj Kosova i Metohije – dodaje naš sagovornik. – Naš narod tamo jako teško živi. Ne možete ni da zamislite koliko je težak život Srba tamo. Ali su oni uprkos svemu tome odlučni da ostanu na svojim ognjištima. Kada osetite količinu ljubavi koju oni pružaju kada dođete u posetu, ne možete da ostanete ravnodušni. Kosovo i Metohija je nešto što vas uvek vuče sebi.

Sve akcije u našem gradu organizuje desetak volontera, koji su u ovaj posao utkali celo svoje biće.  Svojim akcijama ne samo što pomažu Srbima na Kosovu, nego i nas čine boljim i plemenitijim ljudima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2157

Povezana vest

Povezane teme

humanitarna organizacija svi za kosmet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.