Komentara: 33
Pregleda: 6677
Foto

Hrvati proslavili nacionalni praznik i 15 godina od uvođenja hrvatskog jezika u škole

16.12.2017. u 17:53h
Izvor: Subotica.com
Svečanom akademijom u prepunoj Velikoj većnici Gradske kuće u petak uveče pripadnici hrvatske nacionalne manjine obeležili su Dan osnivanja nacionalnog saveta, jedan od četiri nacionalna praznika, i deceniju i po od kako je hrvatski jezik ponovo ušao u subotičke škole.
Hrvati proslavili nacionalni praznik i 15 godina od uvođenja hrvatskog jezika u škole

Svečanosti su prisustvovali ministarka obrazovanja Hrvatske Blaženka Divjak i drugi visoki predstavnici hrvatske Vlade, kao i Gordan Bakota ambasador Hrvatske u Srbiji i drugi predstavnici diplomatskog kora i hrvatske nacionalne manjine u našoj zemlji.

Uoči ceremonijalnog dela, u Gimnaziji „Svetozar Marković“ održan je bilateralni sastanak srpskog ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  Mladena Šarčevića i ministarke Blaženke Divjak, na kome je bilo reči o unepređenju obrazovanja u ove države.

Hrvati proslavili nacionalni praznik i 15 godina od uvođenja hrvatskog jezika u škole

- Digitalizacijom udžbenika koja je predviđena novima zakonom o udžbenicima rešiće se problem niskotiražnih udžbenika, među kojima su i oni na jezicima nacionalnih manjina - najavio je ministar Mladen Šarčević. - Osim što moramo brinuti o pravima manjina, kako u Srbiji tako i Hrvatskoj, imamo i obavezu da sarađujemo na unapređenju kvaliteta obrazovanja... Radom na mreži škola vodićemo računa da svakom detetu obezbedimo kvalitetne uslove za obrazovanje.

Hrvati proslavili nacionalni praznik i 15 godina od uvođenja hrvatskog jezika u škole

Ministarka Blaženka Divjak je izrazila zadovoljstvo što je imala priliku da razgovara sa kolegom iz Republike Srbije na dan kada se obeležava 15 godina postojanja nastave na hrvatskom jeziku. Ona je istakla da je raduje činjenica da su mnoge prepreke savladane, naročito što je rešen problem nedostajućih udžbenika na hrvatskom jeziku za osnovne škole. A naredni korak, po njenim rečima, su udžbenici za srednju školu i lektorat za hrvatski jezik na Univerzitetu u Novom Sadu, čime bi se osigurala vertikala za hrvatski jezik u Vojvodini.

Hrvati proslavili nacionalni praznik i 15 godina od uvođenja hrvatskog jezika u škole

- Ovo je jedan od najznačajnijih dana za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji. Pre 15 godina, posle usvajanja Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u Republici Srbiji, kojim se hrvatskoj nacionalnoj zajendici priznao status nacionalne manjine, stekli su se uslovi za otvaranje prvog odeljenja na hrvatskom jeziku i od tada se obrazovanje kontunirano sprovodi, uz podršku Republike Srbije i ministastva obrazovanja Hrvatske – podsetila je ministarka Blaženka Divjak - To su bili veliki koraci, a iako postoji još prostora za poboljšanje, ističem povećanje broja nastavnih mesta za nastavu na hrvatskom jeziku, učvršćivanje ugleda hrvatske nastave u zajednici i saradnja sa školama gde se odvija nastava na hrvatskom.

Nastavu na hrvatskom jeziku godišnje od tada prati oko 400 učenika u pet osnovnih i dve srednje škole u Subotici, a od ove godine i u jednoj osnovnoj školi u Bačkom Monoštoru.

Hrvati proslavili nacionalni praznik i 15 godina od uvođenja hrvatskog jezika u škole

Slaven Bačić, predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, podsetio je kako se radilo na ostvarivanju manjinskih prava – od programa na hrvatskom jeziku na Radio Subotici, ponovnog pokretanja Hrvatske riječi, programa na RTV, do osnivanja kulturnih i sportskih hrvatskih udruženja, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i uvođenjem hrvatskog jezika u službenu upotrebu u Subotici.

- Sve ovo, i još mnogo toga, ostvarili smo zahvaljujući sopstvenoj upornosti, radu HNV i DSHV i podršci Republike Hrvatske – naglasio je Slaven Bačić. - Moto ove godišnjice je „Baš kao i svi“. Moramo više uvažavati sebe, negovati pripadnost hrvatskom narodu, ostvarivati slobodna manjinska prava koje nam zakon pruža, protagirati hrvatsku reč...

Fotografije možete videti u 3 povezana foto albuma u nastavku.

Izvor: Subotica.com

Konferencija za medije ministra obrazovanja Hrvatske

Konferencija za medije ministra obrazovanja Hrvatske Konferencija za medije ministra obrazovanja Hrvatske Konferencija za medije ministra obrazovanja Hrvatske Konferencija za medije ministra obrazovanja Hrvatske Konferencija za medije ministra obrazovanja Hrvatske Konferencija za medije ministra obrazovanja Hrvatske Konferencija za medije ministra obrazovanja Hrvatske Konferencija za medije ministra obrazovanja Hrvatske
Pogledaj ostale fotografije

Svečana akademija Hrvatskog nacionalnog veća

Svečana akademija Hrvatskog nacionalnog veća Svečana akademija Hrvatskog nacionalnog veća Svečana akademija Hrvatskog nacionalnog veća Svečana akademija Hrvatskog nacionalnog veća Svečana akademija Hrvatskog nacionalnog veća Svečana akademija Hrvatskog nacionalnog veća Svečana akademija Hrvatskog nacionalnog veća Svečana akademija Hrvatskog nacionalnog veća
Pogledaj ostale fotografije

Poseta ministara obrazovanja R. Hrvatske i Srbije

Poseta ministara obrazovanja R. Hrvatske i Srbije Poseta ministara obrazovanja R. Hrvatske i Srbije Poseta ministara obrazovanja R. Hrvatske i Srbije Poseta ministara obrazovanja R. Hrvatske i Srbije Poseta ministara obrazovanja R. Hrvatske i Srbije Poseta ministara obrazovanja R. Hrvatske i Srbije Poseta ministara obrazovanja R. Hrvatske i Srbije Poseta ministara obrazovanja R. Hrvatske i Srbije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 33
Pregleda: 6677
Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatsko nacionalno veće

slaven bačić

hrvatska nacionalna manjina

mladen šarčević

blaženka divjak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.