• Pregleda: 3248

Hronična opstruktivna bolest pluća u porastu

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv opstruktivne bolesti pluća u atrijumu  Hotela „Galleria“ danas je prvi put održana akcija besplatnih spirometrometrijskih pregleda, koji se smatraju zlatnim standardom u dijagnostici ove bolesti.
Hronična opstruktivna bolest pluća u porastu

Prema statistici, opstruktivna bolest pluća četvrti je uzrok smrtnosti u našoj populaciji.  U odnosu na prošlu godinu, kada su na Odeljenju pulmologije Opšte bolnice sa ovom dijagnozom  lečene  204 osobe, beleži se porast broja obolelih, jer je od početka godine od ove bolesti lečeno čak 240 pacijenata.

Opstruktivna bolest pluća, prema rečima načelnice Odeljenja pulmologije, dr Bojane Matković Šakić, odlikuje se delimičnim i stalnim suženjem disajnih puteva, ali kako u početku ne daje simptome kod najvećeg broja pacijenata otkriva se u odmaklom stadijumu, kada su mogućnosti lečenja ograničene. 

- Opstruktivna bolest pluća je česta bolest  koja se uglavnom otkriva u fazi kada daje simptome, kada pacijent već ima tegobe. To je odmakla faza bolesti koja jeste za lečenje, ali ima manje uspeha kada se počne u toj kasnijoj fazi. Početna faza je podmukla, prikrivena, pacijenti je ne prepoznaju, pa kasno dođu kod lekara kada već osećaju izraženije simptome bolesti - upozorava dr Bojana Matković Šakić dodajući da najveći rizik imaju pušači - Dugogodišnji pušači sa velikim brojem popušenih cigareta u toku dana su u najvećem riziku da obole, zatim zaposleni gde je radna sredina, mikroklima, takva da šteti njihovim plućima, ali i osobe koje žive u podneblju sa puno vlage, magle a i zagađenost sredine može da izazove ovu bolest.

Spirometrijskim pregledima, koji su danas organizovani, na bezbolan i lak način mogu se otkriti poremećaji koje pacijenti često ne primećuju, pa je cilj akcije bio da ukaže na značaj redovnih pregleda.

- Na ovakav način pokazujemo da samo edukacijom možemo da napravimo veliki iskorak, jer zdravlje je naše najveće bogatstvo a hronična opstruktivna bolest pluća je nešto što izaziva veliku smrtnost, ukoliko nije adekvatno prepoznato. Ova akcija se danas prvi put održava u našem gradu i naš grad bi trebalo da bude ponosan, jer je stao u red drugih gradova u Srbiji koji podržavaju ovakvu akciju. Želela bih da ova akcija postane tradicija, da se što veći broj građana okuplja na ovaj datum, jer ako bi nešto trebalo ceniti onda je to zdravlje - poručuje dr Bogdanka Đapić, pomoćnica direktora za internističke grane medicine u Opštoj bolnici.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
C Odgovori
Redovni pregledi?
Pa kada umireš ne možeš da dođeš do doktora, moraš da zakažeš zakazivanje.
Gde smo mi od redovnih pregleda, i ha haj.
opalac Odgovori
Kao sto C kaze, neverovatno je tesko stici na pregled, pogotovo preventivni. Druga strasa stvar je sto ljudi od iste ove bolesti, zato sto niko od lekara nije znao da je prepozna (dijagnoza je postavljena mom prijatelju dan pred smrt, iako je mesecima isao na razne pretrage)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.