Komentara: 2
Pregleda: 4500
Video
Foto

Hronična opstruktivna bolest pluća u porastu

15.11.2017. u 16:21h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv opstruktivne bolesti pluća u atrijumu  Hotela „Galleria“ danas je prvi put održana akcija besplatnih spirometrometrijskih pregleda, koji se smatraju zlatnim standardom u dijagnostici ove bolesti.
Hronična opstruktivna bolest pluća u porastu

Prema statistici, opstruktivna bolest pluća četvrti je uzrok smrtnosti u našoj populaciji.  U odnosu na prošlu godinu, kada su na Odeljenju pulmologije Opšte bolnice sa ovom dijagnozom  lečene  204 osobe, beleži se porast broja obolelih, jer je od početka godine od ove bolesti lečeno čak 240 pacijenata.

Opstruktivna bolest pluća, prema rečima načelnice Odeljenja pulmologije, dr Bojane Matković Šakić, odlikuje se delimičnim i stalnim suženjem disajnih puteva, ali kako u početku ne daje simptome kod najvećeg broja pacijenata otkriva se u odmaklom stadijumu, kada su mogućnosti lečenja ograničene. 

Hronična opstruktivna bolest pluća u porastu

- Opstruktivna bolest pluća je česta bolest  koja se uglavnom otkriva u fazi kada daje simptome, kada pacijent već ima tegobe. To je odmakla faza bolesti koja jeste za lečenje, ali ima manje uspeha kada se počne u toj kasnijoj fazi. Početna faza je podmukla, prikrivena, pacijenti je ne prepoznaju, pa kasno dođu kod lekara kada već osećaju izraženije simptome bolesti - upozorava dr Bojana Matković Šakić dodajući da najveći rizik imaju pušači - Dugogodišnji pušači sa velikim brojem popušenih cigareta u toku dana su u najvećem riziku da obole, zatim zaposleni gde je radna sredina, mikroklima, takva da šteti njihovim plućima, ali i osobe koje žive u podneblju sa puno vlage, magle a i zagađenost sredine može da izazove ovu bolest.

Spirometrijskim pregledima, koji su danas organizovani, na bezbolan i lak način mogu se otkriti poremećaji koje pacijenti često ne primećuju, pa je cilj akcije bio da ukaže na značaj redovnih pregleda.

- Na ovakav način pokazujemo da samo edukacijom možemo da napravimo veliki iskorak, jer zdravlje je naše najveće bogatstvo a hronična opstruktivna bolest pluća je nešto što izaziva veliku smrtnost, ukoliko nije adekvatno prepoznato. Ova akcija se danas prvi put održava u našem gradu i naš grad bi trebalo da bude ponosan, jer je stao u red drugih gradova u Srbiji koji podržavaju ovakvu akciju. Želela bih da ova akcija postane tradicija, da se što veći broj građana okuplja na ovaj datum, jer ako bi nešto trebalo ceniti onda je to zdravlje - poručuje dr Bogdanka Đapić, pomoćnica direktora za internističke grane medicine u Opštoj bolnici.

Izvor: Subotica.com
Obeležen Svetski dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća Obeležen Svetski dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća Obeležen Svetski dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća Obeležen Svetski dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća Obeležen Svetski dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća Obeležen Svetski dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća Obeležen Svetski dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća Obeležen Svetski dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 4500

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.