Komentara: 0
Pregleda: 3151

Besplatno testiranje plućne funkcije sutra u hotelu "Galleria"

14.11.2017. u 14:21h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana bolesti hronične opstrukcije pluća, Odeljenje pulmologije Opšte bolnice Subotica, organizovaće sutra besplatnu akciju spirometrijskih pregleda, u atrijumu hotela "Galleria".
Besplatno testiranje plućne funkcije sutra u hotelu "Galleria"

Svetski dan bolesti hronične opstrukcije pluća obeležava se 15. novembra, s ciljem da se edukacijom stanovništva zaustavi trend porasta obolelih, pri čemu se spirometrijski pregled smatra jednim od najefikasnijih načina dijagnostikovanja ove potencijalno smrtonosne bolesti. 

- Spirometrija je bezbolni, brzi i neinvazivni test plućne funkcije, koji važi za Zlatni sandard u dijagnostici ove hronične bolesti. U svakodnevnom radu, pulmolozi su prepoznali značaj rane dijagnostike i ranog započinjanja terapije. Tada je lečenje najuspešnije, a bolest se drži pod kontrolom. Cilj nam je da, pored otkrivanja bolesti u početnoj fazi, podignemo i svest građana o brizi za sopstveno zdravlje. Nadam se da će i sugrađani prepoznati našu želju i da će uzeti aktivno učešće u ovoj akciji – kaže dr Bojana Šakić Matković, načelnica Odeljenja pulmologije Opšte bolnice Subotica.

Hronična opstruktivna bolest pluća je često oboljenje koje se odlikuje delimičnim i stalnim suženjem disajnih puteva, uzrokujući smanjeni protok vazduha, što izaziva otežano disanje i druge simptome. Uprkos podatku da skoro 600 hiljada ljudi u našoj zemlji boluje od ove bolesti, te da je ona peti najčešći uzrok smrti, široka javnost malo zna o ovoj neizlečivoj bolesti, a još manje o rizičnim ponašanjima koja je izazivaju.

- Najrizičnija grupa stanovništva su pušači stariji od 40 godina, ali i svi drugi koji su izloženi uticaju duvanskog dima. Takođe, svi oni koji su često izloženi prašini, dimu, hemikalijama na radnom mestu ili kod kuće, pripadaju rizičnoj grupi onih koji mogu oboleti od hronične opstruktivne bolesti pluća. Simptomi mogu biti kašalj koji ne prolazi, iskašljavanje šlajma i sluzi, ostajanje bez daha i zamaranje pri svakodnevnim i jednostavnim fizičkim aktivnostima, kao što su penjanje uz stepenice, šetnja, odlazak u kupovinu, kupanje i oblačenje - napominju iz Opšte bolnice Subotica.

Iako je u pitanju progresivna neizlečiva bolest, ukoliko se dijagnostikuje na vreme i počne sa primenom odgovarajućih terapija, njen razvoj se može usporiti do te mere da se kvalitet života pacijenata gotovo uopšte ne naruši.

Svetski dan bolesti hronične opstrukcije pluća, osim u našem gradu, obeležiće se još u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, takođe akcijom besplatnih spirometrijskih pregleda.

Pregled u Subotici održaće se u atrijumu hotela "Galleria" u sredu od 11 do 15 časova. Zainteresovanim građanima nije neophodna overena zdravstvena knjižica, niti lekarski uput, a svi sugrađani će istovremeno imati priliku da se konsultuju sa zdravstvenim radnicima bolnice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3151

Povezana vest

Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

hotel galleria

pulmologija

plućne bolesti

pregled pluća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.