• Pregleda: 4055

Hipoteke na teret novinara

Hipoteke na teret novinara
Redakcijski prostor najstarijeg nedeljnika na srpskom jeziku u Subotici opterećen sa tri hipoteke, u vrednosti većoj od tri miliona evra.

Da li će novinari „Subotičkih novina“ morati da potraže novi krov nad glavom? Od 31. oktobra 2011. godine Findomestik banka ima pravo hipotekarne prodaje redakcijskog prostora „Subotičkih novina“ od oko 400 kvadratnih metara, na prvom spratu jednospratne kuće u centru grada. Kako se nezvanično može čuti, banka traži kupca za ovu nekretninu.

Na imovinu koja je u vlasništvu „Subotičkih novina“ od 2010. godine u više navrata je stavljana hipoteka. Tako su trenutno nad zgradom u kojoj se više od 60 godina nalazi sedište „Subotičkih novina“ ubeležene tri hipoteke: Findomestik banke, Erste banke i Unikredit banke.

Findomestik banka je 30. aprila 2010. godine imovinu „Subotičkih novina“ uzela kao garanciju za kredit od 250.000 evra, u dinarskom protiviznosu, međutim, kredit nije podigla redakcija, već je on uzet na inicijativu Skupštine malih akcionara, gde je Peđa Mališanović imao pravo da zastupa 70 odsto akcija. Hipoteka je bila obezbeđenje za kredit nekoj od firmi u njegovom vlasništvu. Naime, Mališanović između ostalog poseduje hemijske fabrike „Azotara“ i „Azohem“. Obe firme su gotovo godinu dana u blokadi, i to „Azotara“ za oko milijardu dinara, a „Azohem“ za oko 266.000 dinara.

Nekoliko meseci kasnije, 9. jula 2010. godine, u zemljišnoknjižne podatke upisano je novo opterećenje na imovinu „Subotičkih novina“, ovoga puta pravo vansudske hipoteke dobila je „Erste banka“ za „glavnicu od 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti“.

Nova hipoteka na istu imovinu stavljena je 21. 12. 2010. godine na osnovu, kako piše u listu o teretima ove nekretnine, založne izjave od 10. decembra. Iste godine ponovo se stavlja vansudska hipoteka na nekretninu u iznosu od 2.760.837,98 švajcarskih franaka, a u korist Unikredit banke iz Beograda.

Tako je redakcijski prostor najstarijeg nedeljnika na srpskom jeziku u Subotici opterećen sa tri hipoteke, ali, po svemu sudeći, Findomestik banka za sada ima pravo i da raspolaže njime.

Vlada Tomić, direktor „Subotičkih novina“, u izjavi za „Politiku“ kaže da od te hipotekarne prodaje neće biti ništa.

– Srediće se to nekako – kaže Tomić. Što se ostalih hipoteka tiče, još je dodao da to nisu bili krediti već garancije, a nakon toga je prekinuo vezu.

U redakciji „Subotičkih novina“ ima desetak zaposlenih, a poslovodstvo prema njima ima zaostalih dugovanja još iz 2009. godine, duguju im dve plate iz 2010. godine, kao i za prošlu godinu u kojoj, kako se nezvanično može čuti, novinarima nije uplaćen doprinos za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Od 2008. godine „Subotičke novine“ je na drugoj prodaji kupio konzorcijum „Vojvodina info“ za oko 120.000 evra, a na osnovu upisanih hipoteka može se videti da je ovaj prostor poslužio kao garancija za oko 3,5 miliona evra kredita ili drugih obaveza. Pri tome, „Subotičke novine“ su u blokadi zbog 2,68 miliona dinara duže od godinu dana, pa su osnovale novo preduzeće „Subotičke novine plasman i marketing“.

Aleksandra Isakov

Izvor: Politika Online

povezane teme

9
Sanda originale Odgovori
.... i evo nam razjašnjenja zbog čega Peđa Mališanović dobija pare za navodno iseljenje Azohema ! Od dela onih para svih nas građana koje mu velikodušno daje DS preko Olivera Dulića biće pokriveni i svi ovi dugovi Subotičkih Novina a za protivuslugu se Peđa složio da za glavnog urednika bude postavljen Savo Duvnjak koji je odmah od prvog ovogodišnjeg broja transformisao ove novine u lokalni gradski glasnik DS-a !!! Da vidimo dalje koje su još kombinacije u igri ....
milica Odgovori
Koja sramota da se jedne takve novine upropaste!!! Glavni krivac za losu privatizaciju Sub novina je *** cenzurisano *** koja je insistirala da se novine prodaju i sad evo sve je propalo. Zar jedne tako velike novine da uniste tako mali jadni ljudi.
bivsi citalac novina Odgovori
Sava Duvnjak je ekspertski uspeo u samo tri broja od Subotičkih Novina napraviti interno glasilo za članove lokalnog ogranka DS ! Na taj način je i čitaoce novina sveo samo na članstvo DS-a i njihovih porodica !
Milla Odgovori
Kad smo već kod Subotičkih novina, zbog čega su one postale dvojezične? Bez uvrede, ali nacionalne manjine imaju svoje novine na svom jeziku! Zna se kakve su bile ove novine i takve treba da ostanu! Ja ne želim da plaćam punu cenu novina a da čitam samo polovinu!
Ova glupost ne miriše na dobro! Zar će i "subotičke" da nam upropaste!?
Milla Odgovori
Zaboravila sam da dodam, neka se gospoda iz Ds-a dodvorava na drugi način potencijalnim koalicionim partnerima!
stipendista sub nov Odgovori
Da li znate ko su sve bili stipendisti Subotički novina u dobra vremena? Ti ljudi su danas lekari, sudije, inženjeri, novinari u inostranstvu... veoma uspešni u svom poslu. To su danas stručnjaci svetskih razmera a stasavali su upravo u Subotičkim novinama. Sigurno nekima nije odgovaralo da oni ostanu u Sub novinama. I zato su danas te Subotičke novine uništene! Zgrada će pripasti banci. Ništa više nije ostalo.
DS glasac Odgovori
Poštovana Milla, ako čitate samo polovinu ovih novina onda je to Vaš problem na koji ukazuje i članica gradskog veća Ljubica Kiselički a ne problem koji treba da vam rešavaju Subotičke Novine !
ljiljanah Odgovori
samo se pitam kako se moze uyeti tri puta hipoteka na istu zgradu
Milla Odgovori
Poštovani DS glasač, mora da sam pogodila pravo u centar. Za Vašu informaciju ja govorim mađarski, koji iako mi je bio obavezan predmet u školi nisam tamo naučila ( jer je jako loše i glupo bio bio napravljen program za taj predmet ), već družeći se sa vršnjacima mađarske nacionalnosti. Vi DS-ovci izgleda nikada ne shvatate suštinu, ili volite da se pravite blesavi. Ko je shvatio, shvatio je. Ovim završavam diskusiju na ovu temu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.