Komentara: 9
Pregleda: 4120

Hipoteke na teret novinara

23.01.2012. u 00:00h
Izvor: Politika Online
Hipoteke na teret novinara
Redakcijski prostor najstarijeg nedeljnika na srpskom jeziku u Subotici opterećen sa tri hipoteke, u vrednosti većoj od tri miliona evra.

Da li će novinari „Subotičkih novina“ morati da potraže novi krov nad glavom? Od 31. oktobra 2011. godine Findomestik banka ima pravo hipotekarne prodaje redakcijskog prostora „Subotičkih novina“ od oko 400 kvadratnih metara, na prvom spratu jednospratne kuće u centru grada. Kako se nezvanično može čuti, banka traži kupca za ovu nekretninu.

Na imovinu koja je u vlasništvu „Subotičkih novina“ od 2010. godine u više navrata je stavljana hipoteka. Tako su trenutno nad zgradom u kojoj se više od 60 godina nalazi sedište „Subotičkih novina“ ubeležene tri hipoteke: Findomestik banke, Erste banke i Unikredit banke.

Findomestik banka je 30. aprila 2010. godine imovinu „Subotičkih novina“ uzela kao garanciju za kredit od 250.000 evra, u dinarskom protiviznosu, međutim, kredit nije podigla redakcija, već je on uzet na inicijativu Skupštine malih akcionara, gde je Peđa Mališanović imao pravo da zastupa 70 odsto akcija. Hipoteka je bila obezbeđenje za kredit nekoj od firmi u njegovom vlasništvu. Naime, Mališanović između ostalog poseduje hemijske fabrike „Azotara“ i „Azohem“. Obe firme su gotovo godinu dana u blokadi, i to „Azotara“ za oko milijardu dinara, a „Azohem“ za oko 266.000 dinara.

Nekoliko meseci kasnije, 9. jula 2010. godine, u zemljišnoknjižne podatke upisano je novo opterećenje na imovinu „Subotičkih novina“, ovoga puta pravo vansudske hipoteke dobila je „Erste banka“ za „glavnicu od 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti“.

Nova hipoteka na istu imovinu stavljena je 21. 12. 2010. godine na osnovu, kako piše u listu o teretima ove nekretnine, založne izjave od 10. decembra. Iste godine ponovo se stavlja vansudska hipoteka na nekretninu u iznosu od 2.760.837,98 švajcarskih franaka, a u korist Unikredit banke iz Beograda.

Tako je redakcijski prostor najstarijeg nedeljnika na srpskom jeziku u Subotici opterećen sa tri hipoteke, ali, po svemu sudeći, Findomestik banka za sada ima pravo i da raspolaže njime.

Vlada Tomić, direktor „Subotičkih novina“, u izjavi za „Politiku“ kaže da od te hipotekarne prodaje neće biti ništa.

– Srediće se to nekako – kaže Tomić. Što se ostalih hipoteka tiče, još je dodao da to nisu bili krediti već garancije, a nakon toga je prekinuo vezu.

U redakciji „Subotičkih novina“ ima desetak zaposlenih, a poslovodstvo prema njima ima zaostalih dugovanja još iz 2009. godine, duguju im dve plate iz 2010. godine, kao i za prošlu godinu u kojoj, kako se nezvanično može čuti, novinarima nije uplaćen doprinos za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Od 2008. godine „Subotičke novine“ je na drugoj prodaji kupio konzorcijum „Vojvodina info“ za oko 120.000 evra, a na osnovu upisanih hipoteka može se videti da je ovaj prostor poslužio kao garancija za oko 3,5 miliona evra kredita ili drugih obaveza. Pri tome, „Subotičke novine“ su u blokadi zbog 2,68 miliona dinara duže od godinu dana, pa su osnovale novo preduzeće „Subotičke novine plasman i marketing“.

Aleksandra Isakov

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 4120
Povezane teme
Subotičke novine azotara azohem
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.