Komentara: 21
Pregleda: 5990
Foto

HDF traži informacije o poslovanju hrvatskih institucija

18.09.2020. u 14:37h
Izvor: Subotica.com
HDF traži informacije o poslovanju hrvatskih institucija

Hrvatski demokratski forum već duže vreme traži uvid u poslovanje i funkcionisanje četiri institucije - Hrvatskog nacionalnog veća (HNV), Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH), Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i „Hrvatske riječi“. To čini putem zahteva o dostupnosti informacija od javnog značaja, ali na većinu od 18 poslatih zahteva još uvek nije stigao odgovor.

- Na osnovu informacija i dojava pojedinaca u Hrvatskom nacionalnom veću odlučili smo da potražimo odgovore. Za mesec i po dana poslao sam  18 zahteva, ali na većinu nije odgovoreno, a na neke rok za odgovor još nije istekao – kaže Zvonimir Perušić, predsednik HDF-a.  - Otvoreno mi nije data informacija na zahtev da se dostavi podatak o donacijama iz inostranstva  prema HNV. Po našim informacijama pristigla je višemilionska donacija o kojoj nema podataka u javnosti, koja je zainteresovana da zna kako se troši novac zajednice. U odgovoru koji sam dobio od predsednice HNV navodi se da je „zahtev nerazuman“ i da zbog drugih zahteva koje sam do sada  postavljao ovaj smatra učestalim te zbog toga nije spremna da pruži informaciju.

HDF traži informacije o poslovanju hrvatskih institucijaPerušić smatra da su pripadnici hrvatske zajednice uskraćeni za mnoge informacije koje se tiču ustanova koje ih okupljaju i predstavljaju. Neke informacije koje oni imaju, su po njegovim rečima, diskutabilni sa aspekta morala i prekšaja, a neke mogu imati i elemente krivičnog dela.

- Da postoji niz problema uočili smo posle nekoliko dobijenih odgovora kada smo tražili da se dostave podaci o isplatama prema osobi koja u hrvatskoj zajednici u proteklih nekoliko godina odlučuje o svemu. Iz ZKVH dobio sam ugovor o radu koji je u pojedinim delovima zacrnjen, skriveno je trajanje punovažnosti ugovora iz 2014. godine, koji traje četiri godine, što znači da on ili ima novi ugovor ili raspolaže drugim ciframa o kojima javnost ne zna ništa – predočava Perušić. – Ta osoba tu prima platu a honorare u „Hrvatskoj riječI“ ponekad i iz HNV gde ga angažuju kao taksistu da preveze nekoga u inostranstvo. Takođe, mnogo je isplata prema jednom preduzeću iz Petrovaradina od strane sve četiri institucije. Po podacima od 2016-2018. godine bilo je 10-15 faktura tokom godine. Primera radi, za idejno rešenje i grafičko oblikovanje banera za fejsbuk i tviter plaćeno je čak 58.000 dinara. Nemamo podatke za ovu i prošlu godinu, ali trend isplata je uzlazni i bojim se da su ti iznosi još veći. Tu je poseban problem što nije u pitanju privredni subjekat koji se bori za posao već je vlasnik agencije visoki funkcioner HNV, osoba koja predstavlja Hrvate , pravi biznis sa hrvatskom zajednicom.

Podršku Perušiću u njegovoj borbi da dođe do infomacija pružio je Tomislav Stantić, predsednik Hrvatskog građanskog saveza (HGS).

HDF traži informacije o poslovanju hrvatskih institucija- Do podataka ne možete da dođete ni kada ste unutar tih institicija. Mnoge stvari su van vidokruga javnosti i žalosno je što u zajednici morate na ovaj način da dođete do javnosti – smatra Stantić. - Građani bi trebalo da se izjasne kako u budućnosti treba da izgleda zajednica.

HDF traži informacije o poslovanju hrvatskih institucija

Perušić ispred "Hrvatske riječi" gde je svojevremeno bio direktor i urednik

Izvor: Subotica.com
Obraćanje Hrvatskog demokratskog foruma (HDF) Obraćanje Hrvatskog demokratskog foruma (HDF) Obraćanje Hrvatskog demokratskog foruma (HDF) Obraćanje Hrvatskog demokratskog foruma (HDF) Obraćanje Hrvatskog demokratskog foruma (HDF) Obraćanje Hrvatskog demokratskog foruma (HDF) Obraćanje Hrvatskog demokratskog foruma (HDF) Obraćanje Hrvatskog demokratskog foruma (HDF)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 5990

Povezana vest

Povezane teme

hrvatska zajednica

tomislav stantić

hrvatski demokratski forum

zvonimir perušić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.