Komentara: 6
Pregleda: 12462

Hapšenje i krivične prijave u slučaju poginulog pilota "zmaja"

21.09.2018. u 12:07h
Izvor: Subotica.com
Zbog teške nesreće sa smrtnim ishodnom na Bikovačkom aerodromu jedno lice je uhapšeno, a podignuta je krivična prijava i protiv odgovornog lica na aerodromu.
Hapšenje i krivične prijave u slučaju poginulog pilota "zmaja"

Subotička policija uhapsila je S. P. (1955), instruktora letenja iz okoline Bačke Topole, dok je protiv 56-godišnjeg muškarca, odgovornog lica aerodroma "Bikovo" iz Subotice podnela krivičnu prijavu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti.

Kako se navodi u policijskom saopštenju, oni su, kako se sumnja, 30. avgusta ove godine, na aerodromu ''Bikovo'' u blizini Subotice, bez odgovarajuće dozvole omogućili korišćenje neregistrovane motorne letelice – zmaja, Srđanu Džoganoviću (39) iz okoline Bačke Topole, koji je nakon pada letelice preminuo.

Nakon saslušanja, S. P. je sudskim rešenjem određen pritvor do 30 dana.

Da podsetimo, tog 30. avgusta u ranu zoru Suboticu je potresla užasna vest o pogibiji 42-godišnjaka koji je posle par minuta provedenih u vazduhu izgubio kontrolu nad letilicom tipa "zmaj" iznad aerodroma "Bikovo" i preminuo na licu mesta. U medijima se moglo pročitati  da aerodrom nije imao dozvolu za obuku ovog tipa letilica, samim time ni licenciranog instruktora.

- Zmaj u kojem je poginuo nije bio registrovan, organizacija koja je bila vlasnik zmaja, aero-klub „Ivan Sarić“, nije imala odobrenje da vrši obuku za letenje motornih zmajeva, dok je „instruktor“ poginulog pilota bio podjednako neodgovoran i nebezbedan. Kako se navodi, „nije mogao“ da vrši obuku učenikakojeg nije vodio kroz nikakve papire propisane za tu vrstu aktivnosti. - rekao je Nebojša Petrović, direktor i Glavni istražitelj Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju a prenosi sajt Tangosix

U saopštenju Centra navodi se da je "zmaj registarske oznake YU-T042 (koji nije bio registrovan skoro godinu dana) u vlasništvu je aero-kluba „Ivan Sarić“ i namenjen je za obuku Džoganovića kojem je to jutro nakon 20 sati „duple“ od strane „instruktora“ to trebalo da bude prvi samostalni let. Navedeni „instruktor“ je svog „đaka“ obučavao u dvosedu, dok je prvi samostalni let obavljen u jednosedu, dakle u potpuno drugoj letelici, sa različitim performansama i karakteristikama upravljanja."

Još uvek ne postoje zvanične informacije o tome da li je pilot letilice preminuo ranije u vazduhu ili od posledice teškog prizemljenja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 12462

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.