Komentara: 0
Pregleda: 21656

Gužve u laboratoriji

06.03.2009. u 09:31h
Izvor: Građanski list
<p>Prijem pacijenata za vađenje krvi u Službi za laboratorijsku dijagnostiku odnedavno se obavlja od 7.30 do 9.30, umesto od 7 do 9 sati, kako je bilo ranije. Ova služba organizaciono pripada Op&scaron;toj bolnici, a nalazi se u zgradi Zavoda za javno zdravlje u Zmaj Jovinoj 30 (među sugrađanima prepoznatljiviji pod starim imenom Higijenski zavod).</p>
Gužve u laboratoriji

Dan uzimanja uzorka za analize krvi ili urina se zakazuje, a pacijente koji nemaju zakazano ne primaju, osim u posebno propisanim hitnim situacijama. Na zakazani termin čeka se oko dve nedelje, pa su tako, na primer, u utorak, 24. februara, pacijenti zakazivani za 11. mart.

- Pacijenti to mogu zakazati telefonom na broj 571-179, ali tek od 10 sati, jer su nam dotad svi ljudi prezauzeti da bi se javljali na telefon. Može se zakazati i lično, na šalteru, ali takođe od 10 sati - kaže Nataša Polovina-Delić, diplomirani inženjer i specijalista biohemijskih nauka, koja vodi ovu službu. - U terminu za uzimanje uzoraka imamo 150 pacijenata na prijemu, a iz sedam ogranaka nam stiže još toliko uzoraka. To takođe mi obrađujemo.

Zakazuje se dan za uzimanje uzoraka krvi i urina, ali ne i precizno vreme.

- Uobičajeno je da prvih 40 pacijenata zakazujemo za termin do 8.30, a drugu grupu do 9.30. Ili kažemo: vađenje je od 7.30 do 9.30, možete doći kada vam je zgodno. Nemoguće je zakazati preciznije vreme jer za nekoga, u zavisnosti od vrsta analiza, uzimanje uzoraka traje dva, a za drugog deset minuta. Osim toga, pored zakazanih primimo sve hitne pacijente, a takvih je puno. Sve upute na kojima piše "hitno" primamo čim dođe pacijent, kao i pacijente koji imaju izveštaj lekara da je zakazana operacija - kaže Nataša Polovina-Delić, dodajući kako je uobičajeno da se za jedan dan zakažu termini za 80 pacijenata, a da se primi skoro još toliko s naznakom "hitno".

Mesečno se primi između sedam i osam hiljada pacijenata, uključujući i ogranke koji pripadaju ovoj laboratoriji.

Zakazivanje uvedeno pre godinu i po dana bilo je pokušaj da se umanji nezadovoljstvo pacijenata zbog gužvi, dok čekaju u jednom uskom hodniku, jer laboratorija nema adekvatnu čekaonicu. Čekaonice nije bilo ni prethodnih decenija. Laboratorija je na ovom mestu već dugo, ali je pacijenata iz godine u godinu sve više, zapažaju ovde.

Pokušaj rešavanja problema putem zakazivanja, međutim, nije uspeo. Gužve traju i dalje, i pacijenti zbog njih masovno prigovaraju, mada jednako tako smatraju da se posao obavlja veoma brzo.

- Bili bismo najsrećniji da ne moramo zakazivati, jer je i to dodatni posao, ali smatramo da bi tada gužve bile još veće. Zapažamo da je iz godine u godinu pacijenata sve više. Nažalost, prostor nas sprečava da usluge pružamo na veće zadovoljstvo pacijenata, ali i na naše zadovoljstvo.

 

 

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 15 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 21656
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.