Komentara: 0
Pregleda: 434
Foto

Grupa "Bosch+Bosch" dobitnik Likovne nagrade "Forum"

22.11.2021. u 12:08h
Izvor: Subotica.com
Grupa "Bosch+Bosch" dobitnik je Likovne nagrade "Forum" za 2019. godinu, koja se zbog pandemije virusa kovid-19 održala postfestum u petak u Gradskom muzeju Subotica. Nagrada je uručena Balintu Sombatiju, jednom od osnivača umetničkog kolektiva, koji je priznanje pridružio bogatoj muzejskoj kolekciji.
Grupa "Bosch+Bosch" dobitnik Likovne nagrade "Forum"

Likovnu nagradu "Forum" dodeljuje Izdavački zavod "Forum" likovnim umetnicima za najbolje delo u prethodnoj godini, a 2019. godine ovo priznanje je pripalo grupi "Bosch+Bosch" i to na 50. godišnjicu od osnivanja. Iste godine je u budimpeštanskom Muzeju "Ludvig" otvorena velika retrospektivna izložba pod nazivom "Grupa 'Bosch+Bosch' i vojvođanska neoavangarda", dok je u subotičkom Gradskom muzeju priređena izložba "Grupa 'Bosch+Bosch' i Subotica". U izdanju novosadskog Izdavačkog zavoda "Forum" izašla je i jubilarna likovna monografija Balinta Sombatija o delatnosti ove umetničke grupe pod nazivom "B+B 1969 – 1976", dok je pseudobiografiju Slavka Matkovića izdala novosadska Akademska knjiga, a napisao ju je Nebojša Milenković pod nazivom "Nešto što strašno podseća na život - kratka istorija letenja u Subotici".

- Teško mi je govoriti u ime cele grupe, pa ću govoriti samo u svoje - rekao je emotivno Balint Sombati prilikom uručenja nagrade, dodavši da je to trenutak o kojem su samo mogli da sanjaju. - Ovu nagradu je grupa trebalo da dobije 1982. godine, jer je 1981. godine bila retrospektiva u Beogradu, u salonu Muzeja savremene umetnosti, a sledeće godine u Galeriji. Mislim da je onda bilo pravo vreme da grupa dobije ovu nagradu, ali je kulturna politika bila drugačija i sada, nažalost, svi osnivači iz Subotice nisu živi i nisu doživeli ovaj predivan trenutak. To je žalosno jako, ali gledaćemo da istorija nekako ispravi tu grešku i da napravimo još nekoliko knjiga, monografija o grupi i izložbu.

Grupa "Bosch+Bosch" je osnovana 1969. godine u Subotici, a do 1976. godine je imala više članova, čiji su najuži krug činili Slavko Matković, Laslo Salma, Balint Sombati, Laslo Kerekeš, Atila Černik, Katalin Ladik i Ante Vukov. Članovi nisu pratili jedan umetnički stil, nego su revidirali pojam umetnosti i isti predstavljali u mnogim medijima i različitim žanrovima. Bavili su se fotografijom, filmom, zvučnim zapisima, književnošću, vizuelnom poezijom, stripom, umetničkim akcijama, performansima, umetničkim prostornim intervencijama, a izrađivali su umetničke knjige, te kritičke i umetničke tekstove.

- Mislim da je ova grupa bila karakteristično srednjeevropska u svakom smislu. Zahvaljujem se Izdavačkoj kući "Forum" i Gradskom muzeju Subotica koji je prihvatilo da se ovo dešavanje realizuje u njegovim prostorijama, ali to nije slučajno, zato što sada ovu nagradu prepuštam Gradskom muzeju da se priključi kolekciji grupe "Bosch+Bosch" koja nije ni toliko mala, pa da bude deo te kolekcije. Da to ne nosim u svoju vitrinu, već da tu zrači u ovom duhovnom prostoru - kazao je Sombati.

Gradski muzej Subotica se zahvalio na ukazanoj časti i poručio da će nastaviti i u budućnosti da sarađuje sa članovima grupe.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 nedelju i 4 dana
Komentara: 0
Pregleda: 434
Povezane teme
gradski muzej Gradski muzej Subotica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.