Komentara: 0
Pregleda: 1210
Foto

Grupa "Bosch+Bosch" dobitnik Likovne nagrade "Forum"

22.11.2021. u 13:08h
Izvor: Subotica.com
Grupa "Bosch+Bosch" dobitnik je Likovne nagrade "Forum" za 2019. godinu, koja se zbog pandemije virusa kovid-19 održala postfestum u petak u Gradskom muzeju Subotica. Nagrada je uručena Balintu Sombatiju, jednom od osnivača umetničkog kolektiva, koji je priznanje pridružio bogatoj muzejskoj kolekciji.
Grupa "Bosch+Bosch" dobitnik Likovne nagrade "Forum"

Likovnu nagradu "Forum" dodeljuje Izdavački zavod "Forum" likovnim umetnicima za najbolje delo u prethodnoj godini, a 2019. godine ovo priznanje je pripalo grupi "Bosch+Bosch" i to na 50. godišnjicu od osnivanja. Iste godine je u budimpeštanskom Muzeju "Ludvig" otvorena velika retrospektivna izložba pod nazivom "Grupa 'Bosch+Bosch' i vojvođanska neoavangarda", dok je u subotičkom Gradskom muzeju priređena izložba "Grupa 'Bosch+Bosch' i Subotica". U izdanju novosadskog Izdavačkog zavoda "Forum" izašla je i jubilarna likovna monografija Balinta Sombatija o delatnosti ove umetničke grupe pod nazivom "B+B 1969 – 1976", dok je pseudobiografiju Slavka Matkovića izdala novosadska Akademska knjiga, a napisao ju je Nebojša Milenković pod nazivom "Nešto što strašno podseća na život - kratka istorija letenja u Subotici".

- Teško mi je govoriti u ime cele grupe, pa ću govoriti samo u svoje - rekao je emotivno Balint Sombati prilikom uručenja nagrade, dodavši da je to trenutak o kojem su samo mogli da sanjaju. - Ovu nagradu je grupa trebalo da dobije 1982. godine, jer je 1981. godine bila retrospektiva u Beogradu, u salonu Muzeja savremene umetnosti, a sledeće godine u Galeriji. Mislim da je onda bilo pravo vreme da grupa dobije ovu nagradu, ali je kulturna politika bila drugačija i sada, nažalost, svi osnivači iz Subotice nisu živi i nisu doživeli ovaj predivan trenutak. To je žalosno jako, ali gledaćemo da istorija nekako ispravi tu grešku i da napravimo još nekoliko knjiga, monografija o grupi i izložbu.

Grupa "Bosch+Bosch" dobitnik Likovne nagrade "Forum"Grupa "Bosch+Bosch" je osnovana 1969. godine u Subotici, a do 1976. godine je imala više članova, čiji su najuži krug činili Slavko Matković, Laslo Salma, Balint Sombati, Laslo Kerekeš, Atila Černik, Katalin Ladik i Ante Vukov. Članovi nisu pratili jedan umetnički stil, nego su revidirali pojam umetnosti i isti predstavljali u mnogim medijima i različitim žanrovima. Bavili su se fotografijom, filmom, zvučnim zapisima, književnošću, vizuelnom poezijom, stripom, umetničkim akcijama, performansima, umetničkim prostornim intervencijama, a izrađivali su umetničke knjige, te kritičke i umetničke tekstove.

- Mislim da je ova grupa bila karakteristično srednjeevropska u svakom smislu. Zahvaljujem se Izdavačkoj kući "Forum" i Gradskom muzeju Subotica koji je prihvatilo da se ovo dešavanje realizuje u njegovim prostorijama, ali to nije slučajno, zato što sada ovu nagradu prepuštam Gradskom muzeju da se priključi kolekciji grupe "Bosch+Bosch" koja nije ni toliko mala, pa da bude deo te kolekcije. Da to ne nosim u svoju vitrinu, već da tu zrači u ovom duhovnom prostoru - kazao je Sombati.

Grupa "Bosch+Bosch" dobitnik Likovne nagrade "Forum"Gradski muzej Subotica se zahvalio na ukazanoj časti i poručio da će nastaviti i u budućnosti da sarađuje sa članovima grupe.

Izvor: Subotica.com
Svečano uručenje Likovne nagrade "Forum" Svečano uručenje Likovne nagrade "Forum" Svečano uručenje Likovne nagrade "Forum" Svečano uručenje Likovne nagrade "Forum" Svečano uručenje Likovne nagrade "Forum" Svečano uručenje Likovne nagrade "Forum" Svečano uručenje Likovne nagrade "Forum" Svečano uručenje Likovne nagrade "Forum"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1210
Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.