Komentara: 0
Pregleda: 2207

Grip kuca na vrata

20.01.2009. u 21:11h
<p>U Subotici jo&scaron; nisu registrovani oboleli od gripa - to je unajkraće informacija epidemiologa nakon &scaron;to je objavljeno da je virus gripa registrovan u Novom Sadu. Ali je sasvim izvesno da je ovo vreme kada se izolacija virusa može očekivati i u Subotici.</p>
Grip kuca na vrata

U Novom Sadu je izolovan je virus gripa tipa B, za koji su karakteristični uglavnom pojedinačni slučajeve obolevanja ili manje epidemije, jer nema takav epidemijski potencijal kao virus tipa A - kaže dr Dragica Kovačević-Berić, rukovodilac Odeljenja za nezarazne bolesti u Centru za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje.

O tome ima li na subotičkom području virusa gripa više će se znati iduće nedelje, kad će biti poznati rezultati analize triju dečjih briseva. Epidemiolozi i pedijatri u utorak su u Dečjem dispanzeru uzeli briseve i uputili ih na analizu u Institut za virusologiju "Torlak" u Beogradu.

Može se očekivati i porast broja obolelih od raznih respiratornih infekcija, što je karakteristično za početak drugog polugodišta u školama. Dosad je broj obolelih u nedeljnim izveštajima epidemiologa bio konstantan.

- Oboljenja slična gripu najbolji su parametar za procenu situacije, pa smo počeli da ih pratimo i registrujemo još krajem septembra. Na nivou okruga, nedeljno oboleva od 100 do 130 ljudi - kaže dr Kovačević-Berić.

Prema objašnjenju epidemiologa, da je virus gripa zavladao određenim područjem zna se po tome što naglo poraste broj onih što se obraćaju lekarima, a samim tim i registruju u izveštajima, jer grip izaziva simptome zbog kojih se traži lekarska pomoć, za razliku od ostalih virusnih infekcija respiratornih organa.

Među obolelima koji su dosad registrovani najviše je bilo dece do četiri godine.

Uoči sezone gripa, preko 5.000 Subotičana opredelilo se za vakcinu protiv gripa, što je, po mišljenju lekara, najbolji oblik zaštite.

Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2207
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.