• Pregleda: 1356

Grčka kinematografija u fokusu Palićkog filmskog festivala

Selekcijom „Kinematografija u fokusu“, Festival evropskog filma Palić već deset godina poklanja posebnu pažnju određenoj nacionalnoj kinematografiji, koja je svojom produkcijom zavredila da bude u žiži interesovanja. U okviru ovogodišnjeg festivalskog izdanja, u fokusu je grčka kinematografija, koja će kroz šest najznačajnijih filmova iz ove regije biti prikazana u Art bioskopu "Aleksandar Lifka". 
Grčka kinematografija u fokusu Palićkog filmskog festivala

Selekciju će u nedelju, 21. jula, otvoriti film „Mirna reka“ u koprodukciji Grčke, Francuske i Letonije, koji kroz upečatljive, zamrznute pejzaže Sibira donosi priču o ljubavi, poverenju i veri koja se bori sa sumnjom. 

Sledeće festivalske večeri, 22. jula, biće prikazan film „Čovek delfin“ koji nas uvlači u svet Žaka Majola, prikazujući njegovo očaravajuće iskustvo ronjenja koje je poslužilo kao inspiracija za film „Veliko plavetnilo“ Luka Besona.

U utorak, 23. jula, održaće se projekcija filma „Porodični posao“ koji predstavlja intiman portret vodeće muzičarske porodice u Grčkoj, na raskrsnici između Krita i Melburna.

Film „Ruzmarin“ o istrošenom piscu sapunica kome fokus na disfunkcionalne komšije donosi više od inspiracije, biće prikazan u sredu, 24. jula.

U četvrtak, 25. jula, na programu je film „Zaposlena“ koji prati priču Panagiote, koja se zapošljava kao čistačica da bi izdržavala porodicu, a što joj donosi oslobađanje od kućne monotonije i poštovanje svoje porodice koje pre nije imala.

Selekciju zatvara film „Vitez“ o šestorici prijatelja, koji na iznajmljenoj luksuznoj jahti odlaze na pecaroško krstarenje Egejskim morem, što predstavlja savršeno okruženje za nemilosrdne muške borbe dominacije.

Ovogodišnje, 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
RANKO-SRS Odgovori
Vauuu delfini u palicu ? :D
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.