Komentara: 21
Pregleda: 13917

Gradski štab za vanredne situacije saopštio nove mere u cilju suzbijanja pandemije korona virusa

17.11.2020. u 15:05h
Izvor: Subotica.com  / Štab za vanredne situacije Grada Subotice
Na današnjoj, 16. vanrednoj, sednici Gradskog štaba za vanredne situacije donet je set mera u cilju suzbijanja pandemije virusa kovid 19.
Gradski štab za vanredne situacije saopštio nove mere u cilju suzbijanja pandemije korona virusa

Kako je navedeno, naredbe se usklađuju sa merama donetim na nivou cele Srbije, te je tako radno vreme objekata skraćeno do 21 čas, s izuzetkom nekih delatnosti, zatim obavezno je nošenje maski na javnom mestu ukoliko nije moguće držati distancu i u javnom prevozu, dok je na kulturno-umetničkim događajima dozvoljeno prisustvo do 100 ljudi uz obavezno poštovanje mera.

Naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije, na čijem čelu je gradonačelnik Stevan Bakić, za vreme boravka na javnim mestima u zatvorenom prostoru građani su dužni da obavezno nose zaštitne maske i održavaju međusobno rastojanje od najmanje jedan i po metar između dva lica koja ne borave u istom domaćinstvu, odnosno na svaka 4 kvadratna metra može biti prisutno jedno lice.

Na javnim mestima na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održati rastojanje između dva lica od najmanje jedan i po metar, ispred prodavnica, apoteka, na autobuskim i drugim stajalištima, nošenje zaštitnih maski je obavezno.

U javnom drumskom i železničkom prevozu putnika obavezno je nošenje zaštitnih maski.

Prema Uredbi Vlade Republike Srbije od 17. novembra do 1. decembra radno vreme ugostiteljskih objekata, prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, pozorišta i bioskopa, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću biće do 21 čas. Od ovoga su izuzeti apoteke, benzinske pumpe i ugostiteljski i drugi objekti koji vrše dostavu hrane.

Pravna lica i preduzetnici koji prodaju robu ili pružaju usluge u trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo, a koja obuhvata prodaju robe i vršenje usluga u lokalima, u koje se ulazi iz većeg zatvorenog prostora, dužni su da, u odnosu na zaposlene i korisnike usluga primene sve preventivne mere od uticaja na bezbednost i zdravlje. To znači  organizovanje procesa rada koji obezbeđuje ograničen broj lica u prostoru, održavanje fizičke distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra, pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere, obaveznu dezinfekciju prostorija i podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski od strane zaposlenih i korisnika usluga... U tom smislu treba da se donese poseban plan primene mera, koji je sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Pravna lica i preduzetnici koji obavljaju trgovinu na malo dužni su da obezbede da u objektima u kojima se obavlja trgovina na malo, odnosno u kojima se prodaje roba ili pružaju usluge u trgovinskim centrima, u koje se ulazi iz većeg zatvorenog prostora, ne ulaze, odnosno da u njima ne borave lica koja ne nose lične zaštitne maske. Oni su dužni su da na vidnom mestu postave obaveštenje da nije dozvoljen ulazak, odnosno boravak lica bez ličnih zaštitnih maski. Takođe, dužni su da odrede lice koje je odgovorno za poštovanje mera nošenja lične zaštitne maske (korona redar), izuzev onih pravnih lica i preduzetnika koji imaju do troje zaposlenih.

Prilikom održavanja javnih kulturno-umetničkih događaja u zatvorenom prostoru dozvoljeno je prisustvo najviše 100 posetilaca istovremeno, i to tako da svako drugo mesto za sedenje bude slobodno i uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja. Kada se događaj održava na otvorenom prostoru, dozvoljeno je prisustvo najviše 100 posetilaca istovremeno tako da se između posetilaca održava distanca od najmanje jedan i po metar, uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

Nadzor nad primenama mera ove naredbe, koja stupa na snagu već danas, vršiće Gradska uprava Grada Subotice putem sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove i nadležni Republički inspekcijski organi.

Izvor: Subotica.com / Štab za vanredne situacije Grada Subotice
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 13917
Povezane teme

štab za vanredne situacije

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.