• Pregleda: 4057

Gradonačelnik obišao radove na rekonstrukciji vetrozaštitnih pojaseva

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i član GV zadužen za poljoprivredu, Šimon Ostrogonac obišli su dve lokacije na kojima je izvršena rekonstrukcija vetrozaštitnih pojaseva, na Mikićevu i „Bećar ataru“ u blizini Starog Žednika.
Gradonačelnik obišao radove na rekonstrukciji vetrozaštitnih pojaseva

Za projekat rekonstrukcije vetrozaštitnih pojaseva je opredeljeno ukupno 3,6 miliona dinara, a do sada su posađene sadnice u vrednosti od 1,6 miliona dinara. Sadnja je poverena firmi  „Biodekor“ iz Beograda.

Prilikom obilaska lokacija na kojima je rekontruisan vetrozaštitni pojas, gradonačelnik Subotice, Jene Maglai je izjavio da je veoma zadovoljan kvalitetom sadnica i realizovanim radovima, osvrnuvši se na nedovršen posao koji su mu ostavili prethodnici.

- Sadnice su zaista kvalitetne i mislim da je posle nekoliko godina ovo značajan korak za sadnju vetrozaštitnih pojaseva. Uspeli smo posle onih nerešenih javnih nabavki, kada su potrošena ogromna sredstva, a projekat nije realizovan, da  odgovorno i stručno završimo posao. Kontrola kompletnog posla je izvršena od strane Grada Subotica i sada je bitno da izvođači radova redovno održavaju vetrozaštitne pojaseve - kaže  Maglai.

Kvalitetnim sadnim materijalom, jasena i breze, rekonstruisani su vetrozaštitni pojasevi u dužini od po 1,5 km i 2 km na Mikićevu, u blizini Starog Žednika, kao i na potezu Žednik- Čantavir. Lokacije su izabrane na osnovu postojećih uslova za rekonstrukciju, te rešenih imovinsko-pravnih odnosa.

- Na ovim lokacijama su postojali uslovi da se rekonstruištu vetrozaštitni pojasevi. Vetrozaštitni pojasevi su ranije rađeni i kod Tavankuta i Ljutova i između Tavankuta i puta za Bajmok. Nažalost, tamo uslovi ne postoje,  moglo je pola Tavankuta da odleti u vazduh, jer su naši prethodnici bušili rupe na gasovodu. Neophodno je prvo stvoriti uslove da bi se kasnije izvršili radovi - kaže Šimon Ostrogonac, član GV zadužen za oblast poljoprivrede.

Prema rečima gradonačelnika, Jenea Maglaia, sadnja će biti nastavljena na jesen do kada bi izvođač trebalo da obezbedi kvalitetni sadni materijal. Završetak rekonstrukcije je planiran za kraj godine.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

19
Vesko Odgovori
Prosli ste pored objekata na kojima se rasprostirao AGROKOMBINAT SUBOTICA.Mogli ste i pre
to uraditi, dok je tamo bilo vise zivota, dok nisu dosli neki tuđi koji nisu ni dinara ulozili, da bi
ga doveli do bankrota i rasprodali. Zaista lepe slike, prave prolecne, a najvise nase novinarke.
Sale Odgovori
Auto-put nema vetro zastitni pojas, a ovaj uzak asfalt za jedan auto i seoski putevi imaju.
Sramota gde oni ulazu-bacaju pare
pera Odgovori
Vidim da duliic sadi vetro pojas kod metroa nasao jeftine sadnice kratak je put OD mesalice do krana I dizalice
još neko Odgovori
Lepo je to i zdravo, izaći malo na svež vazduh, prošetati..... I ja to radim, samo posle radnog vremena i bez novinara
Sojic Odgovori
Maglai zrači negativnom energijom,tako da velike su sanse da se sadnice brzo osuše!
MisterG Odgovori
@sale
Vetrozastitni pojasevi ne sluze samo da stite automobile na auto putu vec imaju i bitniju primenu.
Al da ne objasnjavam.
Ovde je bitnija svar da je ovo cetvrti-peti put da se rekonstruisu ovi pojasevi. Svaki put kada su unisteni nije niko odgovarao. Kvalitet sadnica, radova, odrzavanja, zastite..... gasovoda koji je prolazio tuda.... zemljoradnici koji su obradjivali zemlju su pravili stetu. Uvek je bilo bitnije da se uzme lova koja je visestruka od ove koja je. Za vise informacija pitajte.
stanovnik Odgovori
Pa zar ne mozete nigde da mrdnete bez kamera? Bolje bi bilo da radite svoj posao nenametljivo,ali da ga radite....a ne da se slikate za svaku glupost.
igor Odgovori
gospodine Šimone,ne lupajte bez veze,,,,između Ljutova i Subotice niste u stanju orezati veliki broj sibirskih brestova koji su odlično istrpili suše i ponegde dosegli i 3-4 metra visine.....a da,to su zasadili vaši prethodnici pa neka ih oni orežu!jel tako?grane lupaju vozila i prave sve više štete ali da bi to utvrdili vi i g.Maglai bi morali proći pored ogromne deponije nikle u zadnje dve godine a ne u vreme žutih lopova.....sram vas bilo....
student Odgovori
Sad sa 15000 eura pravite promociju, a mudro ćutite o krađi million eura, čije ste procesuiranje najavili pre dve godine. Zar nije vreme da položite račune o toj I drugim pljačkama vaših prethodnika, ili ste ipak saučesnici?
punisher Odgovori
uvek firme iz BG-a dobijaju posao.....
Safet Odgovori
A ne nego cete vi suboticani tunjavi da dobijete podao pa da uradite fuserski ko po obicaju i da zeznete rstva
đole Odgovori
Ko nije drvo
razumeo prvo ,
pa tek onda sadio.
Taj nije ništa uradio.
I shvatiće kad tad,
da ne zna šta je hlad.

Eto to je rekao Đole
Mirko Odgovori
Dokle zamene teze!
Ovo se zove drvored, a vetrozaštitni pojasevi se formiraju i do kilometra u širinu. Ovo gotovo da nema nikakvu funkciju u zaštiti od vetra, pa i od erozije zemljišta... Samo da se opravda trošenje novca. Nadam se da ću dočekati dan kad će neko iz vlasti ovoga grada konačno utrošiti gradski novac u nešto što će biti odrađeno i kvalitetno i funkcionalno.
MisterG Odgovori
punisher
Raspisan je javni konkurs pa je mogao uzeti ko je hteo
ekolog Odgovori
Pozdravljam sadnju drveća, Subotica i Vojvodina su siromašne po tom pitanju, samo vas podsećam da bi se dobro osmišljenom i vođenom akcijom moglo uraditi više za iste pare, nekada su gorani i akcijaši pošumljavali Jugoslaviju, pa pokret zelenih ...imate onu parcelu koja decenijama zvrji prazna a sad se tamo odlaže šut i smeće, gde je bila stara ciglana, ulica Jaše Ignjatovića, napravite tamo park, to je u opštem interesu.
Nisam siguran, ali mislim da će ovaj drvored, s obzirom na izbor sadnica (jasen i breza su dosta visoki) koji je zasađen ispod dalekovoda za koju godinu praviti problema Elektrovojvodini a samim tim i stanovnicima tog područja zbog kvarova koje će uzrokovati, ispod dalekovoda treba saditi drva koja ne rastu preko 5-6 metara. Takođe bi bilo dobro konsultovati Savez pčelara oko izbora vrste sadnica pre sadnje, jer su nam neophodne pčele i ostali oprašivači s obzirom da je Subotica sve više voćarski kraj, onda moramo i uraditi nešto za dobrobit pčela, svaki treći zalogaj hrane koju pojedemo je zahvaljujući oprašivanju pčela.
pista Odgovori
koji je ovaj krelac koji misli da lokalna samouprava moza saditi drvored pored auto/puta koja je u drzavnom vlasnistvu.... secacete se vi jos maglaija po ovom drvoredu... a nisu ni trebali opet saditi da je ona stara garnitura vodila brigu o zalivanju sadnica koji su kupljeni od jednog subotickog poltrona bez tendera....
MisterG Odgovori
pista
Objasni malo ako ste upuceni. Objavice komentar ako nije klevetanje
kole Odgovori
mogao je da obidje i bajski put koji je zatvoren godinu dana,il ce to ostavit za izbore?
kojot Odgovori
@kole
Bajski put je otvoren,ako niste sigurni u nesto prvo proverite pa tek onda lupetajte gluposti.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.