• Pregleda: 11682

Gradonačelnik Jene Maglai sumirao rezultate

Skupština grada, zakazana za četvrtak na kojoj će biti izabrano novo gradsko rukovodstvo, bila je povod za konferenciju gradonačelnika Jenea Maglaija i sumiranje rezultata tokom dvoipogodišnjeg mandata.
Gradonačelnik Jene Maglai sumirao rezultate

Jene Maglai je na čelo grada došao krajem novembra 2014. godine, kada je prekomponovana gradska vlast, i to kao predsednik GrO Saveza vojvođanskih Mađara. U međuvremenu je bio jedan od osnivača Mađarskog pokreta, zbog čega je izbačen iz SVM.

Iako je, kako od svoje bivše stranke, tako i od opozicije, često bio kvalifikovan kao „slučajni gradonačelnik“, Maglai sa ponosom ističe da je za njegovog mandata otvoreno 4.500 novih radnih mesta, urađeni su kapitalni projekti na vodovodnom i toplovodnom sistemu, započeto rešavanje problema Palićkog jezera, nastavljena rekonstrukcija Narodnog pozorišta i Sinagoge, počela izgradnja Regionalne depponije... Tu je i uvođenje reda u izdavanje poslovnih prostora, korišćenje bilborda, postavljanje optičkih kablova, kupovina vojne imovine i zemljišta nekadašnje „Zorke“, dokapitalizacija Slobodne zone, kao i vraćanje „Elit Palića“ u državne ruke.

- Zadovoljan sam činjenicom da sma ostao na funkciju do kraja mandata i da je zaustavljeno čerupanje imovine grada, nered i javašluk – istakao je Jene Maglai. - Iako imamo dobre rezultate ne mogu biti u potpunosti zadovoljan jer se za dve godine ne može ispraviti ono što se gomilalo dve decenije. Još puno treba da se radi na efikasnosti Gradske uprave, javnih preduzeća, da se stane na put partijskom i rođačkom zapošljavanju. Izgubili smo pola godine baveći se izborima i to je za ovaj grad veliki luksuz. Nadam se da će vlast biti brzo formirana i da će se grad probuditi iz ove letargije.

Kada je postavljen za gradonačelnika obećao je da će stati na put stranačkim i rođačkim zapošljavanjima, u čemu je, kako sam priznaje, samo delimično uspeo.

- To je veliki problem u javnim preduzećima i to će biti veliki izazov i za mog naslednika jer javna preduzeća funkcionišu kao feudi. Neki direktori sebi dozvoljavaju privilegiju da odgovaraju samo partijama, a ne gradonačelniku i Gradskom veću. Bilo je ne samo stranačkih zapošljavanja, već sam zatekao čitave familije da rade u preduzeću, otac, sin, žena, brat, sestra. Sve sam to prekinuo – naglasio je Jene Maglai

Iako u novom sazivu skupštine, Pokret za građansku Suboticu ima isti broj odbornika kao SVM (11), Maglai naglašava da će biti konstruktivna opozicija.

- Ne interesuju me funkcije i ponovo se vraćam svojoj profesiji advokaturi. Što se tiče Mađarskog pokreta nema ni smisla da budemo deo skupštinske većine. To smo prevazišli i nećemo se prodavati za šaku pirinča, već ćemo sa 11 odbornika biti najjača opozicija u Skupštini – poručio je Maglai, želeći svom nasledniku puno uspeha. - Svaki uspeh lokalne samouprave znači uspeh za sve nas građane, a u narednih nekoliko meseci videćemo kakvim putem će krenuti nova gradska vlast.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

18
Aco Odgovori
Ma da sve započeo a ništa završio... Nikad pasivniji načelnik i nikad jadnija izjava u odnosu na pravo stanje u Subotici.
Shane Odgovori
Što brže zaboraviti.
Sojic Odgovori
Najzad,zbogom Maglai.
Veteran Odgovori
Gospodine Maglaji,kažete zatekli ste čitave porodice zaposlene,pa to su vaši bivši koalicioni partneri,znači opet ste vi delimično krivac tj vaša bivša stranka!Radili ste to i to,pa to vam je bio posao,niste ništa epohalno uradili,da bi se sada hvalili na sva usta,a uz to,pitanje je veliko,šta i kako i koliko bi ste uradili da niste imali koalicionog pertnera kojeg ste imali,mislim konkretno na SNS?!
Niko Odgovori
Jao, nemojte tako negativno komentarisati o njemu, možda čovek čita ove komentare, šta će misliti o nama ?
Leo Odgovori
Dirljiv rastanak - sa tugom u očima i rasipanjem gradskih para na vino!!!
Dejana Odgovori
Nulaaa
Safet Odgovori
Jel rekao sto nije asfaltirao ulice u malom bajmeku?
srki Odgovori
Maglaji je prvi gradonacelnik koji je javno obelodanio koliko se zapravo bespotrebno trose sredstva na reprezentacije vozni park u gr.upravi I ukazao je na stranacka zaposljavanja koja i sada ne jenjavaju bez obzira na strucnost; nego je vaznija lojalnost stranackim interesima.Sve su to gradjani sumnjali da postoji jos od 80 -ih pa do danas a jedino je Maglaji imao petlje javno to i da potvrdi. Zahvaljujemo se Maglajiu za veliki projekat uvodjenja kanalizacije i vodovoda u MZ koje su to dobile na zalost tek sada u 21.veku .
Domagoj Odgovori
Zaposleni u Gr. kući će ga se setiti svaki put kad budu koristili WC papir.
rax Odgovori
domagoj, ti si jedno jako primitivno bice, zar ne? sta li koriste i kada se sete tebe ljudi.
ffilozoff Odgovori
$ veteran-VI ste potparol ozne,ili ljubitelj magistarskih radova predsednika Nikolica??? Maglaija nikad nisam gotivio,ali ako nastavi da forsira SUBOTICU IZNAD SVEGA,mozda dodjem,pomognem i budem sledeci gradonacelnik sa IQ 145...
Veteran Odgovori
@ffilozoff
Taj ko vam je rekao,da vam je IQ 145,sigurno je pobegao iz Laze Lazarevića,ili je bio korisnik, tako neke "naučne" institucije!
Vesko Odgovori
Epohalni uspesi, sve se nizu od kako mu se blizi kraj. Uhvatio se u novo kolo sa prevrtljivim igracima.
zuga Odgovori
skim si onakav si !
Mimoza Odgovori
Pažljivo poslušajte njegovu izjavu iz novembra 2013 godine https://www.youtube.com/watch?v=v0TLvzTW9zU pa ćete se uveriti, na osnovu onoga što je rekao i onoga šta je uradio, da je gosn Maglaji najobičniji DEMAGOG i [*...*]. Niti je donet pravilnik, niti su budžetska sredstva deljena pošteno, niti je išta korisno uradio za subotički sport
alfica Odgovori
Hvala Bogu dragom što odlaziš sa funkcije gradonačelnika. Hvališ se šta si uradio, a u stvarnosti nisi ništa uradio. Ispravka uradio si samo za Čantavir renovirao pozorište gde je odigrana samo jedna predstava kada je bilo otvaranje. Zbogom SRAMOTO!
veliki strucnjak Odgovori
a sumiraj ti minus u kasi...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.