• Pregleda: 10096

Građani Kera protiv postavljanja bazne stanice mobilne telefonije

Stanovnici naselja Ker sprečili su, odnosno, odložili postavljanje bazne stanice mobilne telefonije na teritoriji svoje mesne zajednice, i koriste sva sredstva da spreče postavljanje u budućnosti. Oko 200 građana potpisalo je peticiju za zaustavljanje postavljanja bazne stanice mobilne telefonije na jednom privatnom placu, na teritoriji ovog naselja.
Građani Kera protiv postavljanja bazne stanice mobilne telefonije

Građani ističu da nisu bili na vreme obavešteni o izvođenju radova, te traže da se nastavak radova odloži za mesec dana. Tim povodom održan je sastanak između predstavnika Mesne zajednice Ker, građana, predstavnika gradske uprave i kompanije  „Telekom“, kako bi se rešio problem, ali sastanak nije dao rezultate.

U gradskoj upravi ističu da je postavljanje bazne stanice potpuno bezbedno za zdravlje ljudi i životnu sredinu. Predstavnici grada dalje objašnjavaju, da je ispoštovana zakonska procedura i izrađena je studija o proceni uticaja na životnu sredinu od strane akreditovane laboratorije. Na taj projekat, koji predviđa sve mere zaštite životne sredine i bezbednosti zdravlja ljudi, data je saglasnost.

Nadležni iz kompanije „Telekom”, nisu želeli da komentarišu slučaj, odnosno da kažu kada će biti nastavljeni radovi na postavljanju repetitora, ali su istakli da on nije štetan po zdravlje ljudi, a višestruko doprinosi poboljšanju usluga ove kompanije.

Izvor: Dnevnik Online
28
Sting Odgovori
Sirotani misle da postavljaju HAARP ... u zadnje vreme svaka antena predstavlja pretnju :-)
Dole eksperimenti na ljudima ! Odgovori
Samo sada jos kada bi gradjani imali nekakvu "garanciju" da nece biti bombardovani sa raznim stetnim frekvencijama koje takodje mogu i namerno da se emituju sa tih repetitora na okolinu a koje pri tome mogu vrlo negativno da uticu na ljude.

Ovde ono sto je jedino sigurno jeste rizik dok su pri tome sve garancije nesigurne !
Vesna Odgovori
na isti nacin je VIP pre par godina zeleo da postavi svoju baznu stanicu blizu skole Matko Vukovic,uspeli smo da sprecimo postavljanje antene blizu skole,zasto to grad dozvoljava ??? ZASTO BLIZU DECE ???
Zdravo pametan Odgovori
Slažem se da treba voditi računa o postavljanju antena, iako nema zakonskih prepreka ili naučnih dokaza o štetnosti ovih antena. Ali ljudi, da li se zapitate da li je štetnija ta antena na 30-ak metara, ili mobilni telefoni koji svi nosite po džepovima, i držite prislonjene na glavu (i to ne samo jedan već 2-3 komada). Da li ste vi svi što ste potpisali peticiju spremni da više ne koristite mobilne telefone? A voleli biste da imate dobar signal, 3g i ostala čudesa.
Svi bi da telefonirate, a da vam ne uđe ... signal u mobilni
stormwatch Odgovori
Ker je sam kriv sto nema ni jednu gradjevinu visu od 5 m :D…inace evo pronadjoh u mojoj arhivi kako je to "majstorski" reseno u Zemunu, kada se covek fino penje do kule Janoseve moze na zidu jedne PRIVATNE kuce da vidi ovo….

Sada telekom ili koji vec drugi GSM provajder treba nekom kercaninu ovo da ponudi. Veoma pametno resenje, em su resili finansije za nadenih par decenija, em su resili fasadu, em su tu hladnu, hladnu spavacu sobu obezbedili klima uredjajima leti, a zimi oprema dovoljno greje, bolje nego crepana pec….sa druge strane ovakav vid resenja pomaze i da se premosti problem nerazumevanja zene i muskarca, jer posle dve tri nedilje spavanja u takvoj sobi vise ne morate komunicirati glasom nego su telepatske sposobnosti odjednom probudjene i uvek kontate sta zena misli, a i komsije….ili ne? Znaci sada samo naci kucu u Keru koja staticki NE ODGOVARA sa kucama za kojima suboticke novine (i neki na forumu zale)…znaci NE pod umazan blatom, NE valjak i NE krov od pruca (hard task ali ima sanse!)…jer to nece izdrzati ovu opremu i svi ce biti sretni….
Sam svoj kuvar Odgovori
Hahahah da da, emituje posebne frekvencije na njihove mozgove i oni ce sigurno kad tad da pristanu da se taj predajnik stavi tamo. Hahahah :D
I ono gle cuda , neko dobije kintu da cuti i pristane na izgradnju pa mi to zovemo stetnim frekvencijama koje su uticale na njegov mozak ::) poz za teoreticare zavera
stormwatch Odgovori
@Dole eksperimenti na ljudima !

Ovo je samo primer apsolutne zatrovanosti medijima koje vi gledate, upijate i koji vam zrace.......citiram "Samo sada jos kada bi gradjani imali nekakvu "garanciju" da nece biti bombardovani sa raznim stetnim frekvencijama koje takodje mogu i namerno da se emituju sa tih repetitora".

...ko bi Kercane cime bombardovao molim vas? Dajte da se stvarno ne zaj...avamo, sta ima u Keru pa da se bombarduje namerno mikrotalasima?

Da li ker ima najvisu populaciju nobelovaca po kvadratnom kilometru u Evropi? Da li ima Najveci procenat Lekara, profesora, naucnika po kvadratnom km u Evropi? Da li u Keru zive politicari koji kreiraju svetsku politiku? Da li Ker ima Ultra High Tech industriju, t.j. da li mu je razvojni centar Google-a ili Applea tamo negde medj chardacima i svinjcima zavucen u neku neasfaltiranu ulicu do koje se posle omanje kise ne moze prici??!?? Da li se u Keru nalazi HQ neke veoma bitne kompanije na globalnom nivou ili vise njih?

Jedini scenario za vasu tvrdnju koji ja mogu zamisliti i koji je jedini logican, je to da se sa te bazne stanice u Keru emituje signal domacim zivotinjama, zivini, plodovima tora, stoci, misevima i muvama, i da oni pod mikrotalasnom kontrolom krenu u terminatorski pohod Kerom, pa dokle stignu! No i to bi se lako resilo prostim iskljucivanjem struje tornju (osim ako ga pre toga ne zauzmu zivotinje i brane kablove svojim telima)....


E stvarno sa ljudima kao vi nesto ne stima i to redovno, vama bi trebalo tamo iskljuciti tv bastilju
Mister G Odgovori
@Zdravo pametan
Vidi se da si zdravo pametan. Na kojoj frekvenciji radi antena i koliki domet ima, ana kojoj mobilni telefon. Informiši se prvo pre nego što budeš zdravo pametan.

Usput dobro da se subotica.com setila objaviti ovu vest. Ovo se desilo pre nedelju dana
Mister G Odgovori
Jole Odgovori
@ Vesna: Imaju li Vam deca mobilne telefone?
diki Odgovori
Ja imam dobar signal i bez te bazne stanice. Pa sam na internetu procitala o stetnosti odnosno zracenju bazne stanice. Pogledajte i vi.
Zdravo pametan Odgovori
@Mister G
A ti si pametan u P.M.
Ajde objasnima nama svima, na kojoj frekvenciji rade antene a na kojoj mobilni telefoni. I kako mobilni telefoni mogu da se povežu na te antene ako ne rade na istoj frekvenciji.
JAPAJA Odgovori
@stormwatch
Ti si najpametniji član ovog sajta u P.M. Bez tebe bi ovi propali, a sa tobom još brže.
Mister G Odgovori
Nisam napisao da sam zdravo pametan pa reko ako ti mozes da odvalis glupost mogu ja jos vecu
nenad Odgovori
U mojoj sobi, moj mobilni telefon prima -105dBm jačinu signala (3G UMTS) od Telekoma, koji mi je udaljen na 500 metara (na android telefonima imate u "Settings" delu sekciju "About", pa možete sami videti).

Ta jačina signala izađe oko 32fW (femtovata). 32fW jeste 0,000000000000032W. Prosečna HSDPA bazna stanica za mobilne telefone zrači od par vati do 50W, i dok prođe kroz par metara vazduha već gubi ogroman deo svoje jačine. Dok ne dođe do mene, smanji se do tričavih 32fW. Bazne stanice za mobilnu telefoniju su veoma slabe zbog limitacije u malim antenicama na mobilnim telefonima i raznim preprekama u vidu zidova, drveća i ploča... šta mislite zašto ih čičkaju na svaki korak? Zar ne mislite da bi oni radije napravili jednu veliku stanicu i manili se rasprave sa vama?

Ako toliko mali delić jednog vata vama predstavlja opasnost, onda bi već trebalo da ste svi crkli po 1000 puta dnevno. Zašto? Zato što ako imate CATV, šanse su velike da vam je kabl užasan i curka kroz njega mnogo jači signal u vašu okolinu. Vaš mobilni telefon u džepu emituje oko 1W do 2W izlazne snage dok pričate. Mikrotalasna pećnica može do 1W da "propušta" RF smetnje. Kućni WiFi ruter oko 0,1W. Da ne spominjem gomilu X zraka popijenu od vašeg starog TV-a... ili ne daj bože, ogromnu količinu UV zračenja (frekvencija od 3PHz i više) od Sunca koje zrači oko 120W energije po metru kvadratnom. I naravno, valja se napomenuti, "zračenje" koje emituju radio predajnici je nejonizujuće. Ono zračenje o kojem vi mislite (ono iz Černobila i sl.) jeste jonizujuće i utiče na čovekovo zdravlje i ono nema veze sa elektronikom.

Vaš problem je što ste dokoni, a vaši preci su verovatno pucali puškama hice upozorenja kada su prvi put videli autobus u životu (i nazvali ga "gvozdeni đavo"). Ali neka, sa Fruške Gore nam zrače po više kilovata sa ogromnih VHF antena da biste imali Pink u kući. To neka ne diraju ni slučajno. Puj puj puj.

Treba skinuti sve bazne stanice pa podmićivajte poštare za fiksne telefonske linije opet kao u staro dobro doba. Naravno svi ćete vi ovo ignorisati i nastaviti staro po svome jer ćete radije verovati belom luku nego dokazanoj nauci. Naravno da ćete biti u pravu, pročitali ste nešto na internetu jednom pre godinu dana i to znači da sad znate sve.
Jole Odgovori
@ Nenad: E neka si im reko.
Mister G Odgovori
Nenade sa svim se slazem ali nediraj mi beli luk ;-)

Uostalom ovde je rec o tome sto su samo tako dosli da postave baznu stanicu bez obavestenja komsija. Bolje da ti ne pricam gde je vlasnik kuce zaposlen.
Zasto nisu dosli kod mene da je montiraju?
Mislim da je telekom jos uvek drzavna firma i za nju se izgleda ne praktikuje javna nabavka ili tako nesto.
diki Odgovori
Mi imamo dobar signal i bez bazne stanice. Pa sam pogledala na internetu koliko je stetna odnosno kolika zracenja ima. Pogledajte i vi.
stormwatch Odgovori
@nenade

Konacno da se javio neko ko ima neke veze sa problematikom i ko vidi stvari sa realnog stanovista, ali kako to objasniti njima koji misle da imaju pojma o problematici?

Ja bih samo dodao da je maximalna izlazna snaga BTS-a do 100w, jer drugacije po EC standardu NE SME da emituje, a 100w je apsolutno NISTA sa te visine, s tim sto bi oni koji se tako prave pametni u ovom slucaju trebalo da znaju da toranj NIJE BTS t.j. bazna stanica, nego ono u obliku kutije gde moze cak i da se udje a nalazi se pored tornja. Tamo je ta "strasna" elektronika koja im tera strah u kosti a koja se sastoji jednostavno receno od jos jedne obicne kutije prepunjene elektronikom, koja je i sama veoma dobro zasticena od spoljnih uticaja.

Pored logicnog razloga postojanja tornja kod BTS-a zbog vidljivosti i dometa (GSM tehnologija je ogranicena na 30-35km dometa po transreceiver stanici ako postoji interferencija sa vise signala u krugu, malo vise ako se signali ne mesaju pa onda zavisi od konfiguracije terena), postoji i jos jedan zanimljiv razlog, a to je upravo ELIMINACIJA bilo kakvog radiofrekventnog zracenja jer snaga istog rapidno opada vec na veoma maloj udaljenosti, t.j. svega par metara od radio panela je vise desetina puta manja, a na 50-100 metara od istog je jedva merljiva.

Drugo, tesko je neukim ljudima objasniti kako visina frekvencije utice na apsorbovanje elektromagnetnog zracenja u ljudskom telu. Kako ja sada da objasnim ovim Haarp teoreticarima zavere koji su culi da se sa tornjeva emituje signal koji emituje sublimacione poruke koje ce ih navoditi da rade nepozljne radnje, da jedan obican FM ili Televizijski predajnik njihova tela ozracuje 10-15 puta vise zbog toga sto se FM i klasican TV signal emituju na dosta nizim frekvencijama?

Kako im objasniti da jedan stari "dobri" CRT EI Nis, Telefunken ili veliki Sony Trinitron koga se oni ne bi odrekli ni za sta za par sati gledanja pinak televizije, izrace na njih onoliko koliko jedna oveca BTS za Mobilnu telefoniju u roku od godinu dana, i to samo u slucaju kada bi im radio paneli stajali u sobi, sto je nemoguce jer su oni uvek viste stotina metara udaljeni od njih.

GSM tehnologija ni u najkriticnijem nivou zracenja ne izaziva jonizaciju, ali zato CRT Televizor sa koga ide Pinak televizija i koji tuce snop direktno ispred kreveta koji ima metalne sipke ili gvozdene federe na kojima leze/odmaraju/spavaju dok gledaju "daljeee ide, dalje ide, dalje ide, dalje ide, dalje ideeeeee" predstavlja pokol gep jonizacije i radijacije, oni ne shvataju da uzivaju na radioaktivnim krevecima svaki dan, i zrace se 500 puta vise nego sto bi ih i u najgorem scenariju zracio sa velike visine bilo kakav BTS sklop.

Ono sto je zaista opasno kod GSM-a su STARI, STARI mobilni telefoni kojih se neki ne bi odrekli ni za sta. Novi moderni smartphone telefoni i svi napravljeni u zadnje 3-4 godine zavisno od frekvencije na kojoj rade t.j. 900 ili 1800 Mhz zrace ako se dobro secam izmedju 0.25w ili 0.150w sto je smesno malo, i ni pri dugom razgovoru NE MOGU se ni za 30 deo prebaciti ni najrigoroznijem SAR merenju, dok matori telefoni tipa originalni Sony, Nokie, Ericsson, Sony Ericsson, Samsung, Alcatel...iz devedesetih i pocetka dvehiljaditih godina mogu da emituju i do 4w, sto je veoma mnogo i veoma opasno, a takvi se i dan danas prilicno koriste jer vlada misljenje da je ono sto je staro i ko ciglja tesko, samo to valja. Svaki mobilni telefon sa externom antenom treba biti unisten jer je to relikvija preogromne radijacije koja opasno zagreva deo glave oko usiji i mozak, cak i pri veoma kratkim razgovorima, doza radijacije dobijena od takvog telefona je stotine puta veca nego bilo koja doza koju ce te dobiti ako vam je BTS stanica na 50-100 metara od kuce.

I da ne duzim previse, NAJOPASNIJI i najnezdraviji vid radijacije vam se nalazi na vise mesta u kuci...to su vam STRUJNI KABLOVI u zidovima sa zracenjem od 50hz koje je nesto najnezdravije sto je ikada napravljeno. Ne moze vas 200 redno poredjanih najjacih BTS Stanica izraciti koliko vas svakodnevno zrace vasi kablovi u zidovima kroz koje ide elektricna struja.
borat Odgovori
Vise vam skodi wifi zracenja!Ona vam rade na fekvenciji mikrotalasne pecnice i stvara trenje molekula u vama i u okolini!Tako kada neko postavi pojacalo pa antenu vece moci pa se sve pomnozi snaga ko 10 posto mikrotalasne!Pa se vi kuvajte izunutra!
prozivka Odgovori
Meni su na plafonu i nista mi ne fali vec 15 godina. Tokio
Pametnjaković Odgovori
Dok sam živeo u Americi, imao sam jako lepu farmu sa puno životinja.
Ali kada su počeli masovno postavljati neke čudne antene u blizini moje farme, primetio sam zaista neobične stvari i promene, morao sam da prestanem da se bavim uzgojem životinja.
Zaista čudno.
A kako ja izgledam, nemojte me ni pitati, moje životinje su lepotice pored mene.

Pa dobro ljudi, zar stvarno verujete u bajke, priče za malu decu i Deda Mraza?????
Pametnjaković Odgovori
"Nadležni iz kompanije „Telekom”, nisu želeli da komentarišu slučaj, odnosno da kažu kada će biti nastavljeni radovi na postavljanju repetitora,"

Imam osećaj da će možda radove na postavljanju repetitora da nastave noću u mrklom mraku dok ih niko ne vidi, a kada svane dan, antene će već biti postavljene na mestima na kojim su ih isplanirali postaviti.
Jager Odgovori
Imam ja antenski stub u Keru, u svom dvoristu. Pa postavite...

Bar ce signal za mobilni uvek biti dobar ;)
d0108994 Odgovori
Signal u Keru je dovoljno dobar i nema potrebe za dodatnom antenom. Ja koristim MTS i nikad nisam imao problema.
diki Odgovori
Netreba nam dodatna zracenja.
zoki Odgovori
Zna neko gde hoce da postave...?
Istina signal je stvarno ok, nevidim zasto bi pojacavali...

Bolje bi im bilo da postave neka cvorista za VDSL jel ADSL dosta trokira u toku dana.
Mister G Odgovori
Vidis Zoki to nije losa ideja. Ovako imamo 25% gubitka na brzini mozda onda nebi.. ;-)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.