• Pregleda: 7495

Grad otkupljuje Dom vojske na Korzou

Gradsko veće je na današnjoj sednici donelo odluku o prihvatanju prenosa prava javne svojine u korist Grada na nepokretnosti koja je u zvaničnoj evidenciji Ministarstva odbrane Dom vojske na adresi Korzo 3.
Grad otkupljuje Dom vojske na Korzou

Naknada za pribavljanje u javnu svojinu Grada predmetne nepokretnosti, prema proceni Ministarstva finansija na koju je pozitivno mišljenje  dalo Ministarstvo odbrane Republike Srbije, iznosi 3.113.582,67 evra koju je Grad Subotica dužan da isplati u roku od 5 godina od dana potpisivanja ugovora, s tim da deo naknade u iznosu od 10 millona dinara preračunato u evre po zvaničnom srednjem kursu NBS-a na dan uplate na račun budžeta Republike Srbije dospeva na plaćanje u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora, a preostali deo naknade u 54 jednake mesečne rate, s tim da 1. rata dospeva na plaćanje 25. januara 2016.godine, a naredne rate se isplaćuju do 25. svakog narednog meseca zaključno sa 25. junom 2020. godine.

U obrazloženju ove odluke navodi se između ostalog da s obzirom na višenacionalni sastav stanovništva Subotice i na činjenicu da zgrada „Narodnog Pozorišta“ neće biti završena u skorije vreme, sala u „Domu vojske“ bi se mogla koristiti za nacionalna pozorišta i za gostovanja domaćih i stranih pozorišta, odnosno postoji potreba za prostorom koji bi služio za pozorišne i druge potrebe grada iz oblasti kulture. Predmetna zgrada se može koristiti i za druge potrebe grada, kao što je rad civilnih predstavnika koji je od značaja za lokalnu samoupravu, navedeno je izmedju ostalog u odluci.

Veće je takođe donelo predlog odluke  o donošenju Plana detaljne regulacije za izgradnju kompleksa prihvatilišta za napuštene i izgubljene životinje (pse i mačke) u bloku 11.5. severozapadno od ulice Ganjo šor (IX nova) u Subotici.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

40
gost Odgovori
Zašto republička skupština ili Vlada ne bi nekim dekretom, zakonom, uredbom ili već nečim sličnim, vratila zgradu u vlasništvo Grada, s obzirom na to da je isto tako nekim dokumentom 90 i neke godine sve postalo vlasništvo Republike? Možda ljudi ne znaju, ali čak i Gradska kuća je, po papirima, vlasništvo Države Srbije. Kako to? Kad se gradila, država Srbija nije ni postojala.
Ovo su posna vremena Odgovori
E sad tu na Korzou otvorite NARODNU KUHINJU.
Rikota Odgovori
Al će biti masnih brkova
Salamander Odgovori
Super šti će konačno naći primenu tog objekta, ali budimo realni cenu su malo preuveličali.
pista Odgovori
Kako je krenulo izgleda da ce doci dan kada ce mo i rodjene kuce, nasledstvo od pradedova, morati otkupiti od drzave !!
ivan Odgovori
Pa sa tim parama se moze zavrsiti pozoriste! Vlast je u sopstvenom interesu.
rex Odgovori
Cinjenica da zgrada Narodnog Pozorista nece biti zavrsena u skorije vreme!!! Nece biti nikada zavrsena. Sada ce nam preko puta Pozorista, napraviti malo Pozoriste, naravno prvo Projekti za adaptaciju, pa prilagodjavanje enterijera njegovoj nameni. Odakle para za sve ove igrarije?
exsex Odgovori
Ako se dobro secam, prvi naziv te zgrade bio, dom JNA. Znaci , menja se ime zgrade i tako i vlasnistvo....Taj objekat pripada narodu, a tako njima treba da se iplati ta suma novaca, svima koji su tad finansirali njegovu igradnju. Jer se to gradilo od novaca nasih predaka, Kako je JNA imala n ovce za finansiranje objekta, nego od nasih zarada odvajali za njih....Novac je nas bio i tad, a bogami i sad....
Đuro Odgovori
Svinjarija
lakumity Odgovori
Ceo grad će nam biti pozorište.
U Gradskoj kući pozorište - sala gradske skupštine.
Narodno pozorište - neće biti završeno u skorije vreme
Pomoćno pozorište - bivši dom JNA
Reality show - Korvinova ulica
Ovo su posna vremena Odgovori
@ rex
Od domicilnog naroda.
saša Odgovori
@gost
Neki baš lupe i ostanu živi. Šta kažeš Srbija nije postojala 1908.
Drugo ovu zgradu je napravila JNA. Od stare zgrade ostala je samo fasada sve pozadi je napravljeno 80-tih.
saša Odgovori
@gost
Srbija je postala nezavisna i međunarodno priznata berlinskim ugovorom iz 1878 g. Da ne govorimo šta je bilo mnogo vekova pre.
mile Odgovori
Dokle više. Platili 3 miliona evra za Prvu kasarnu, sada preko 3 miliona evra za Dom vojske, emitovanje obveznica . . . Očigledno opštinska vlast radi protiv Subotice i subotičana. Zadužiti Suboticu da u narednih 10 godina nemože ništa ulagati samo povećavati poreze i ostale namete subotičanima. Ovo je najgora vlast koju je Subotica ikada imala.
Vinko Odgovori
Toliko za mlađe.
Ta zgrada se zvalo nekada „ Bárány „
Sting Odgovori
A kukaju budzet prazan... oce obveznice da prodaju sa popune budzet... al ce se omastiti ministar Gasic i savetnici premijera... a pozoriste nikad tamo biti nece zapamtite to...
Alexa Odgovori
Nekad se i Split zvao Spalato pa se više ne zove...nekad su mnogi od vas sedeli na noši, a verujem da to više ne radite... :)
goran Odgovori
@Vinko
Tacno prvi ugostiteljski objekat ili srpski receno jagnje, Osamdesetih godina je novac izdvajan iz budzeta, samodoprinosom, i tada je delom dograden i renoviran objekat.Gradani tadasnje juge su ga izgradili a sada diktatura iz Beograda naravno stize i vrsi pritisak na celnike samouprave, Ni jednu paru im nebih dao, da sam gradonacelnik,,, pojedinici se bogate i kupuju nekretnine po europi, a gradani neka gladuju...
luka Odgovori
Maglai se izuzetno dobro snalazi na tržištu nekretnina, to mu je izgleda specijalnost. Međutim postoji jedna stvar gde je pokazao veliku humanost. Pre nekih nedelju dve sam video da je onaj hotel kod terena na paliću ustupio za smeštaj azilanata što je zaista za svaku pohvalu. Ipak da i Subotica pokaže humanost i razumevanje za muke drugih ljudi. Nadam se da tamo imaju minimalne uslove i za sebe i za decu pošto ih ima baš prilično mnogo..
N Odgovori
Da je staro pozoriste sruseno,da je ostao jedan lep trg bez njega,onda bih razumeo da treba kupiti ovu zgradu za pozoriste(nastranu sa pitanjem cije je ono stvarno vlasnistvo).Ovako necemo moci novoizgradjeno pozoriste ni popuniti sadrzajima(ako i kada uopste bude zavrseno)a kamoli odrzavati,a grad jos kupuje zgradu za pozoriste.Imacemo vise pozorista nego fabrika.
I tako ce Subotica postati grad pozorista,trgovackih centara,buvljaka,banaka,osiguravajucih kuca,kafica,samo da ne bude na kraju,mrtav ,sablasan grad i primer kako jedan lep grad moze da se upropast.
saša Odgovori
@exsex
Ljudska zavist , zloba i ograničenost nemaju kraja. Vojska se svuda u svetu pa i kod nas finansira iz budžeta. Budžet se puni porezima, a građani i građanke su dužni da porez plaćaju. Iz samodoprinosa 100% nije finansirana izgradnja doma JNA. Po tvojoj logici trebali bi da otmemo većinu škola i bolnica , zgrada policijskih uprava jer Bože to je građeno našim parama. Razmisli malo šta pišeš. Sve države u svetu "finansira" narod plaćajuću svoje obaveze. U ovoj državi jedino izgleda nije normalno da se izmiruju obaveze ali jeste da se od nje traži besplatno školstvo, zdravstvo, efikasni policija i vojska, da se uzurpira državna imovina. Prošlo je vreme samoupravnog socijalizma kada je sve bilo i svačije i ničije. Uostalom ta zgrada stoji godinama prazna ne služi ničemu i propada. Ovako će biti na korist svima. Sećam se nekih ranijih komentara u kojima su sugrađani predlagali baš ovo. Sad ima onih koji se tome protive. Kako više udovoljiti ovom narodu. Za razliku od tebe ima nas koji npr. volimo pozorište , koncerte ,ali prostor bivšeg Jadran bioskopa nije dovoljan. Jednom rečju BRAVO za gradsku upravu. Ovo nema veze sa tim ko je na vlasti, ovo je jednostavno potreba svih građana i građanki ovoga grada. U tom novom objektu opet će se neko zaposliti pa eto novih radnih mesta , a zgrada koja preti da postane ruglo će pronaći odgovornog domaćina.
Pera Odgovori
Grad otkupljuje parama gradjana Subotice.
Realan Odgovori
Dom vojske bio u vlasništvu grada,data je vojsci na korišćenje besplatno i sad grad mora da otkupljuje od vojske kao da je vojska bila njen vlasnik. Smešno i providno. Ali tako je to kada nam je ministar odbrane Gašić.
kelepcan Odgovori
Kako nesto moze biti vlasnistvo JNA a ne lokalne samouprave ili drzave na kraju krajeva.Pa jesu li gradjani kroz poreze i ostale dazbine punile budzet iz kojeg se finansira vojska??LOPOVSKA banda u Subotici,kupuju ono sto je nase.Ovako im je lako imatei kucerine,vile na moru i najnoviji vozni park!!
Ceda Odgovori
3 miliona, 90% ide predsednicima, potpredsednicima i ostaloj bagri.
fsb Odgovori
konačno ćemo imati Pozorište...
Dule Odgovori
@gost, dobiješ u Subotici, izgubiš u Prizrenu...
mile1 Odgovori
Вратите војску у Суботицу!
Jox Odgovori
I tako...

Dok žuti (čak i iz opozicije) dovlače pare u Suboticu, ovi na vlasti pare Subotičana (umesto da, kao što su obećali, privuku u Su) bacaju Beogradu za kojekakve gluposti.
rax Odgovori
dobra odluka, svi koji misle glavom, znaju da od bg subotica nece nista dobiti, mogu da prodaju nekom zlikovcu istu tu suboticku zgradu, pa cemo imati jos jednog "biznismena" u subotici, koji ce od te zgrade mozda napraviti nesto sto nasem gradu i nece ici u korist. naravno da je to posed subotice, jer vojska nije izgradila nista, sve je vec postojalo prije yu, ali opet ko misli glavom zna dobro kako funkcionise subotica. davali smo mi i vrednije stvari i placali, sve je u bg ili negde np. kao nis. ne pitaju se suboticani niti vojvodjani sta ce dati ili kupiti. Dobra odluka pa makar je i platili debelo! nadam se da ce nekako ugovorom osigurati da je to posed grada i da nikada nikome ne moze da se proda, makar bila i neka druga drzava ili planeta.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.