Komentara: 33
Pregleda: 13488

Gradski Korzo u potpunosti zapušten

17.06.2014. u 14:37h
Izvor: Subotičke novine
Nekada smo svi bili ponosni na naš Korzo, po kome smo bili prepoznatljivi u regionu, a sada na njemu nema ništa, osim nekoliko banaka i kockarnica. Dva najveća objekta na gradskom Korzou, Dom vojske Srbije i Robna kuća „Beograd“, već godinama su potpuno napušteni i služe isključivo za lepljenje plakata, vršenje nužde, pa i skupljanje narkomana.
Gradski Korzo u potpunosti zapušten

Kada se ovim objektima doda i gotovo napušteno gradilište Narodnog pozorišta, od kojeg je ostao betonski skelet, jasno je da centralna pešačka ulica u našem gradu u potpunosti devastirana.

- Trebao bi da postoji neki zakon koji propisuje da se objekti u pešačkim zonama, koji su napušteni određeni period, na neki način daju na raspolaganje onome ko bi mogao da ih privede nameni. Nekada smo svi bili ponosni na naš Korzo, po kome smo bili prepoznatljivi u regionu, a sada na njemu nema ništa, osim nekoliko banaka i kockarnica.

Nekada su Pozorište, „Beograđanka“ i Dom vojske upravo svojim sadržajima dovodili ljude u centar grada, koji je sada gotovo pust. Zbog prirode posla često putujem po Srbiji i moram priznati da su centralne gradske ulice čak i u manjim mestima od Subotice prepune ljudi, a kod nas je potpuno drugačija situacija, iako smo imali centar grada koji je, bez lažne skromnosti, najlepši u Srbiji – kaže Subotičanin Miroslav Ćetković.

Gradski Korzo u potpunosti zapušten

Od privatizacije Robne kuće „Beograd”, 2007. godine, objekat u Subotici je napušten, iako je bilo obećanja da će Subotičani u njemu dobiti moderan tržni centar. Spoljna stakla su na više mesta razbijena, izlepljeni su plakati, a oko same zgrade se širi nesnosan smrad. Većinski vlasnik lanca robnih kuća je grčka „Marfin invesment grupa“, a 33 odsto akcija poseduje i srpska firma „Verano motors“.

- Pre dva meseca sam pozvao predstavnike vlasnika Robne kuće „Beograd“ da dođu u Suboticu na sastanak, kako bismo probali pronaći neko rešenje. Dobio sam od njih obećanja da će učiniti sve da se ovaj problem reši, da se objekat vizuelno prilagodi i privede nameni. Međutim, od tada se ništa konkretno nije desilo. Ukoliko se uskoro nešto ne promeni, naći ćemo način da vlasnike primoramo da pristupe rešavanju problema – tvrdi gradonačelnik Jene Maglai.

Gradski Korzo u potpunosti zapušten

Od raspuštanja subotičkog garnizona Vojske Srbije, Dom vojske zjapi prazan. Grad je bio spreman da otkupi ovaj objekat od Ministarstva odbrane, ali se dve strane nisu uspele dogovoriti oko cene.

- Poslali smo Ministarstvu odbrane molbu da nam ustupe Dom vojske na korišćenje i čekamo odgovor. Nadam se da će on biti pozitivan da ćemo konačno ovu zgradu staviti u funkciju. Planirano da se tamo održavaju predstave Narodnog pozorišta iz Subotice, dok se ne završi gradnja teatra, kao i druge kulturne manifestacije – zaključio je Maglai

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 33
Pregleda: 13488

Povezana vest

Povezane teme

Grad Subotica

korzo

dom vojske

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.