• Pregleda: 2638

Grad obezbedio sredstva za članarinu u Mreži gradova secesije

Iz gradskog budžeta je obezbeđeno 2.000 evra za plaćanje ovogodišnje članarine za naš grad u Mreži gradova secesije. Članstvo u Mreži će Subotici omogućiti sprovođenje aktivnosti među članicama mreže i učešće u budućim međunarodnim projektima na promovisanju arhitekture secesije u Subotici. Jedan od ciljeva je da Subotica 2016. godine bude domaćin Generalne skupštine Mreže gradova secesije.
Grad obezbedio sredstva za članarinu u Mreži gradova secesije

Subotica je 25. januara 2013. godine postala član evropske Mreže gradova secesije. Apliciranje za članstvo u mreži podržalo je Ministarstvo za kulturu Republike Srbije, čime su obezbeđena sredstva za plaćanje prve članarine, koje su gradovi članovi Mreže dužni da uplate ovoj organizaciji na ime članstva. Tokom prošle godine je Neformalna grupa građana „Nasmeši se Subotici“, kao nosilac i pokretač ideje za članstvo našeg grada u Mreži gradova secesije, sprovela niz aktivnosti u okviru projekta „Subotica- Grad secesije“ sa Sektorom za turizam Ministarstva privrede i Pokrajinskim sekretarijatom za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine. Danas su promovisani promotivni sadržaji na temu arhitekture secesije koji čine flajer koji sadrži informacije o zgradama koje pripadaju secesijskom stilu gradnje, razglednice i sajt koji je u izradi.

Grad je iz budžeta izdvojio 2000 eura za plaćanje članarine kako bi Subotica ostala u Mreži gradova secesije i ove godine. Gradonačelnik, Jene Maglai, smatra da Subotica mora iskoristiti sve benefite svoje arhitektonske baštine i da u tom smislu imaomo veliki potencijal da proširimo turističku i kulturnu ponudu našeg grada kroz članstvo u Mreži.

Gradonačelnik je za naredne dane najavio i formiranje Saveta od strane Grada, koji bi trebalo da obavlja operativne poslove vezane za sprovođenje projekata u Mreži, a činiće ga predstavnici lokalne samouprave, kao i predstavnici udruženja građana i ustanova kulture koje su podržale članstvo u Mreži gradova secesije.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

4
kojot Odgovori
Колико се ко уградио у ту цифру?
rax Odgovori
vau, zar jedan grad treba da spomene iznos od 2000 eura? koji smo mi grad i koja smo mi drzava? grad tj. drzava invalida, koja opstaje zahvaljujuci donacijama, a sva imovina procerdana nekim kao tajkunima tj. kriminalcima i ratnim zlocincima.
Sting Odgovori
Sve je to super...ali...grad je ubio secesiju. Ubili ste Papillon i mnoge secesijske građevine...
Sinisa Odgovori
@Sting ako sam dobro informisan, bila je vest na ovom sajtu da ce Papilon biti premesten u Narodno pozoriste kada bude zavrseno (ne znam da li to jos vazi)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.