Komentara: 16
Pregleda: 4910

Zbor radnika povodom 120 godina od osnivanja" Klotilda" i HI "Zorka"

12.04.2024. u 09:55h
Izvor: Subotica.com
Zbor radnika povodom 120 godina od osnivanja" Klotilda" i HI "Zorka"

Udruženje "Solidarnost" i Organizacioni odbor zaposlenih u Hemijskoj industriji "Zorka" organizuje skup radnika koji će se održati u ponedeljak, 15. aprila u 12 časova na glavnom ulazu u fabriku (Ul. Edvina Zdovca).

- 120 godina od osnivanja i početka rada "Klotilda" i HI "Zorka" znače deo istorije razvoja Subotice, a kultura rada sastavni je deo kulture i baštine našeg grada. Sve to nije za zaborav! Zaposlenih iz ove fabrike još ima, fabrika je u našim srcima i mislima i zato ćemo se okupiti da se iznova sretnemo i na sve podsetimo - poručuju iz "Solidarnosti".

ZAPUŠTENO ZEMLJIŠTE I NEKADAŠNJI POGON "ZORKE" PRETVARAJU SE U PRIVREDNU ZONU?

Prostor nekadašnje Hemijske industrije „Zorka“, koji je nakon zatvaranja i rušenja ovog nekadašnjeg proizvodnog giganta bio prazan i zapušten, grad je 2016. godine za oko 22 miliona dinara otkupio u nameri da ga isparceliše i ponudi malim i srednjim preduzetnicima, koji bi na ovom mestu našli svoje „mesto pod suncem“. Iste godine godine lokalna samouprava daje nalog Direkciji za izgradnju grada (danas JP za puteve, urbanističko planiranje i stanovanje), da izradi urbanističke uslove koji će, nakon infrastrukturnog opremanja terena, omogućiti da već od naredne godine na ovoj lokaciji počne formiranje još jedne industrijske zone.

- U pitanju je preko 20 hektara zemljišta i zamišljeno je da se njegovom prodajom pod povoljnim uslovima pomogne malim i srednjim preduzećima, takozvanim „garažnim firmama“, koje će, okupljene na jednom mestu imati dobre uslove za rad i biti vidljivije i prepoznatljivije.  Imamo preduzetnika koji sporadično sarađuju sa privrednom zonom u Malom Bajmoku i potrebno im je da prošire kapacitete, ali za to nemaju mogućnost - rekao je sredinom 2016. godine Ljuben Hristov, tadašnji pomoćnik gradonačelnika za malu privredu i dodao da urbanističko uređenje treba da se završi do jeseni (2016. godine) da bi, posle skupštinske procedure, već krajem tekuće ili početkom 2017. godine placevi bili ponuđeni na prodaju.

Zbor radnika povodom 120 godina od osnivanja" Klotilda" i HI "Zorka"Nažalost od tada (~10 godina) ništa značajnije se nije promenilo u smislu realizacije velikog projekta a zapušteno i neugledno zemljište i dalje stoji kao svedok jednog vremena, uništenog jugoslovenskog giganta, ali i ljudskog nemara  s obzirom da je ova parcela odavno pretvorena u veliku divlju deponiju, obavijena gustim rastinjem, često podložna požarima, ali i nesnosnim mirisima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 nedelje i 3 dana
Komentara: 16
Pregleda: 4910

Povezane vesti

Povezane teme

fabrika zorka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.