Komentara: 2
Pregleda: 4804

Godišnjica rođenja Tibora Sekelja

13.02.2012. u 15:40h
Izvor: RTV Yueco
Godišnjica rođenja Tibora Sekelja

Sutra se navršava 100 godina od rođenja jednog od najpoznatijih stanovnika Subotice – Tibora Sekelja. Istaknuti esperantist, novinar, književnik, istraživač, član akademije esperanta i počasni član Saveza za esperanto rođen je u Spiškoj Soboti kod Poprada, tada u Austrougarskoj 14. februara 1912, a umro u Subotici, tada u SFR Jugoslaviji 23. septembra 1988. U povodu stote godišnjice rođenja ovog velikana, u Subotici će u maju biti održan niz manifestacija.

Grad Subotica odužiće se na adekvatan način i obeležiti vek od rođenja najznačajnijeg esperantiste van esperantskih krugova – Tibora Sekelja, najavljeno je na današnjoj press konferenciji. Sekelj, iako nije rođen u Subotici, predstavlja jednog od najzačajnijih subotičana, a ovaj grad mu je pred kraj života uručio i nagradu za životno delo. Bio je član britanskog Kraljevskog geografskog društva, imao susrete sa bar dvadesetak šefova država i nebrojene sa ambasadorima i diplomatama. U toku život održao između 7.000 i 8.000 predavanja. O njegovom uticaju govori i ime jedne reke u Brazilu – Rio Tibor. Svetskom savezu za esperanto predloženo je da 2012. bude godina Tibora Sekelja.

Obeležavanje jubileja počelo je već u svetu. Majske manifestacije u Subotici trajaće tri dana, od 18. do 20 maja. Njegovom životu i radu će biti posvećen okrugli sto sa mnoštvom učesnika, kako bi se počelo sa prikupljanjem materijala za njegovu biografiju.

Tibor Sekelj bio je svetski putnik, esperantista, pisac i putnik jevrejskog porekla. Rođen je u Spiškoj Soboti kod Poprada, tada u Austrougarskoj, a umro u Subotici, tada u SFR Jugoslaviji 1988. Proputovao je širom Južne Amerike, Azije i Afrike, a naročito je voleo da putuje na nepoznata i opasna mesta kao što su prašume Afrike i Amazonije i da posećuje najnerazvijenija plemena na svetu. Govorio je mađarski i srpskohrvatski kao maternje jezike, a vladao je i nemačkim, španskim, engleskim, francuskim i esperantom. Bio je član Akademije za esperanto i počasni član Svetskog esperantskog saveza. Neka od svojih dela je pisao izvorno na esperantu. Bio je Upravnik muzeja u Subotici.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 4804
Povezane teme

Tibor Sekelj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.