Komentara: 3
Pregleda: 3330

Godišnji izveštaj Doma zdravlja Subotica

30.12.2014. u 14:48h
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je godišnji izveštaj svih služba Doma zdravlja Subotica u kojem je pored egzaktnih statističkih pokazatelja ukazano da je jedan od glavnih problema zdravstvenih radnika u 2014. godini bio upravo kadrovi, te se iz ove ustanove nadaju da će se po tom pitanju nešto učiniti nabolje u narednoj godini.
Godišnji izveštaj Doma zdravlja Subotica

Tokom cele protekle godine uslovi rada, gotovo u svim službama Doma zdravlja su bili otežani, zbog nedostaka kadrova. Kadrovski plan, koji je stigao u oktobru je omogućio da se primi 6 sestara i 5 lekara. Međutim, istim je smanjen broj sestara sa 241 na 228, te smo tražili da nam se vrati prvobitan broj. Nadamo se da nas ovako veliki problem nedostatka kadra neće pratiti i u narednoj godini te da će kadrovski plan stići do februara.  Početkom decembra smo dobili mogućnost da primimo još 5 sestara i 4 lekara.

Pored ovih problema, Dom zdravlja u toku ove godine je zahvaljujući sredstvima obezbeđenim od lokalne samouprave bio u mogućnosti da renovira zdravstvenu stanicu Čantavir, ambulantu u Novom Žedniku, Specijalističko-konsultativnu službu. Završeni su radovi kanalizacione mreže u SHMP. Okrečen je veći broj ambulanti.

Što se tiče opreme kupljeno je 6 inhalatora, 4 EKG aparata, 2 kolposkopa, aparat za ne invazivnu mehaničku ventilaciju. Od Ministarstva zdravlja su dobijena 2 mikroskopa i aparat za bojenje preparata za citološke preglede dok je Humanitarna organizacija Serbian American medical association (SAMA) donirala Službi za zdravstvenu zaštitu žena i dece sondu za transfontanealnu neurosonografiju (ultrazvučni pregled mozga kod novorođenčadi i odojčadi).

Kupljeni su i računari za elektronsko vođenje kartona, koji se nalaze u svim ambulantama, a od novembra i u SHMP. Na ovaj način su umrežene sve službe Doma zdravlja i elektronski karton imaju svi pacijenti koji su tražili zdravstvenu pomoć u bilo kojoj službi. Međutim, na ovaj način postoji i uvid koliko puta ekipe HMP izlaze u kućnu posetu kod pacijenata i da li su pozivi bili opravdani, odn. da li su se javili izabranom lekaru. 

Služba za hitnu medicinsku pomoć

Broj terena lekarskih ekipa se svake godine povećava. Do današnjeg datuma je na godišnjem nivou bilo 11900 terena (do kraja godine 12000) . U 2013. godini intervenisalo se 11790 puta, dok je u 2012. godini bilo 11350 lekarskih izlazaka na teren. 

Ove godine je 146 pacijenata transportovano iz kućnih uslova na Institut za KVBV zbog akutnog infarkta srca, što je za 30% više u odnosu na prethodnu godinu. Ovome doprinose i lože životne navike, pušenje, gojaznost i nedovoljna fizička aktivnost. To potvrđuju i rezultati dobijeni preventivnim pregledima koje sprovodi:

Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti

Ukupan broj kontrolisanih osoba je bio 672 (2013. god je bilo 1018). Povišen krvni pritisak je u ukupnoj populaciji imalo 52% pregledanih, kod žena je to bilo 49.5%, a kod muškaraca 59%. Povišen šećer u krvi od 6.1-7.0 (predijabetes) je imalo 5.8% pregledanih. Novootkrivenih dijabetičara bilo je 7. Povišen holesterol u ukupnoj populaciji imalo je 70% pregledanih, kod žena je to bilo 73%, a kod muškaraca 64.5%.

Vakcinacija protiv gripe je počela 6.10.2014. godine. Dom zdravlja je dobio 4000 vakcina,  a dato je 3112. Vakcina još ima, tako da građani koji se nisu vakcinisali, a žele da prime vakcinu mogu to da urade do proleća.

Skrining protiv raka dojke je tokom praznika obustavljen. Na pregled su se pozivale žene rođene 1949 godine. Pauza će trajati od 22.12. do 20.01.2015. godine, nakon čega će se ponovo slati pozivi.

U Tavankutu, pedijatrijska ambulanta neće raditi do 15.01.2014. zbog godišnjeg odmora. Pacijenti će moći da idu u pedijatrijsku ambulantu u Bajmoku. Nakon toga ambulanta počinje da radi po ustaljenom radnom vremenu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 3330
Povezane teme

hitna pomoć

dom zdravlja subotica

hitna medicinska pomoć

centar za unapređenje zdravlja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.