Komentara: 8
Pregleda: 3688
Foto

Gimnazija „Svetozar Marković“ obeležila Dan škole

30.09.2023. u 19:15h
Izvor: Subotica.com
Svečanom sednicom Nastavničkog veća i prigodnim kulturno-umetničkim programom Gimnazija „Svetozar Marković“ obležila je Dan škole.
Gimnazija „Svetozar Marković“ obeležila Dan škole

Gimnazija u Subotici osnovana je 1796. godine.  Jedan period nosila je naziv “Moše Pijade”, od 3. oktobra 1990. godine, na zahtev profesora, nosi ime publiciste, pisca i političara, Svetozara Markovića. Školu trenutno  pohađa 900  učenika, koji su raspoređeni u 36 odeljenja na  društveno-jezičkom, prirodno-matematičkom, opštem, IT i sportskom smeru.

Čestitajući kolektivu i učenicima Dan škola, gradonačelnik Stevan Bakić podsetio je da je od svog nastanka pa do danas, Gimnazija „Svetozar Marković“ radila pod različitim okolnostima, prolazila mnoge reforme, menjala ne samo uslove rada nego i objekte, neprestano se razvijajući i izrastajući u jednu od najznačajnijih obrazovnih ustanova u ovom gradu.

Gimnazija „Svetozar Marković“ obeležila Dan škole

- Unutar zidova škole čuju se sva četiri zvanična jezika u našem gradu, srpski, mađarski, bunjevački i hrvatski, ali i niz stranih jezika koji mladi uče i usavršavaju, od engleskog, ruskog, nemačkog, italijanskog i francuskog, sve do neživog latinskog. Jezička raznolikost koja i vas, kao i druge subotičke škole odlikuje, najbolji je način za postizanje većih stepena međukulturološkog razumevanja i važna komponenta bogatog kulturološkog nasleđa – poručio je gradonačelnik Bakić dodajući da je ova škola primer kako se neguje prostor za dijalog učenika i nastavnika, za slobodu ljudskog duha, vedrinu i zdravu kompetenciju. - Na svima nama je odgovornost i obaveza da  ove mlade ljude spremamo za visoke letove, da im damo krila, ali da ih naučimo da su za let spremni tek kada spoznaju da su uz krila jednako važni i koreni. Gimnazija ima iza sebe mnogo uspeha i vrednih priznanja a po samom kvalitetu nastave koji je izgradila, prepoznatljiva je kao jedna od najcenjenijih vaspitno-obrazovnih institucija u Subotici. Nisam uveren, nego znam, da se iza ovih zidova krije još mnogo talentovane dece, sa umećem u raznim oblastima. Ne samo u znanju, nego i u umetnosti, sportu i besedništvu, pa ih pozivam da bez straha i stida pokažu svoj talenat svima, i svojim drugarima, i svojim profesorima, i svome gradu.

Gimnazija „Svetozar Marković“ obeležila Dan škole

Gradonačelnik je poručio da će Grad i ubuduće, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da ulaže u subotičku gimnaziju .

- Samo u ovoj godini izdvojili smo značajna sredstva, blizu šest miliona dinara, da bismo poboljšali uslove rada i da bismo, adaptacijom toplotne podstanice, omogućili kvalitetno grejanje u školi tokom zimskog perioda. I nećemo stati sa investiranjem u ovu školu – poručio je Bakić.

Gimnazija “Svetozar Marković” ide u korak jubilejima - 130 godina od izgradnje objekta  i 230 godina postojanja škole.

Gimnazija „Svetozar Marković“ obeležila Dan škole

- Kvalitetno obrazovanje stvoriće ljude koji su pre svega sposobni da se uključe u društvo i private novine, savladavaju veštine i prepreke. Empatija postaje jedan od najvažnijih pristupa obrazovanju, jer je deficitarna ostatku društva.  Sabirati i oduzimati moći će i mašina, ali stvoriti ljude, to mogu samo ljudi. Kolektiv Gimnazije je kadar da stvara ljude,  podrška pojedincu, timski rad, samoinicijativa su obris u ogledalu koji đaci mogu da vide od svojih profesora. Naš moto su reči svetog patrijarha Pavla - „Budimo ljudi“ – naglasio je direktor škole Dušan Pavlović. – U obrazovanje mladih ljudi se uključio internet i veštačka inteligencija a na nama je da taj izazov savladamo. Jezik, kultura, istorija jesu naša vera za koju živimo i radimo. Ne smemo se prepustiti slučaju ili dopustiti drugima da nam kreiraju budućnost, već ćemo se Andrićevim putevima sami probiti. Za nas je taj put uvek bio onaj pesnikov – ’Mi svoj put znamo, put bogočovjeka“. Naša je obaveza i da na jubilej 2026. godine uradimo rekonstrukciju i stvorimo vrhunske uslove za obrazovanje naših đaka.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 3 dana
Komentara: 8
Pregleda: 3688
Povezane teme

gimnazija subotica

gimnazija svetozar marković

subotička gimnazija

stevan bakić

dušan pavlović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.