Komentara: 1
Pregleda: 2643

Gimnazija domaćin skupa na temu medijacije

12.10.2018. u 18:46h
Izvor: Subotica.com
Gimnazija “Svetozar Marković” domaćin je trodnevnog skupa na temu interkulturalnosti i medijacije u školama, koji se održava u okviru projekta prekoranične interkulturalne saradnje obrazovnih institucija Srbije i Hrvatske.
Gimnazija domaćin skupa na temu medijacije

Prosvetni radnici iz Subotice, Tavankuta, Belog Manastira i Iloka  će do nedelje razmeniti iskustva na temu zaštite učenika od nasilja i posebno  školske medijacije, koja je kao model rešavanja sukoba posebno značajna za multietičke zajednice. 

- Verujem da ćemo razmeniti iskustva, jer znamo da se u našoj  Gimnaziji nastava izvodi na tri jezika što znači da bi u budućnosti moglo doći do neke konfliktne situacije, koju bi morali da rešavamo medijacijom. Do sada, na sreću, takve situacije nismo imali - rekao je direktor Gimnazije “Svetozar Marković”, Veselin Jevtić.

Za razliku od subotičke Gimnazije u kojoj do sada nije bilo konfliktnih situacija, koje bi zahtevale primenu medijacije, Prva srednja škola u Belom Manastiru ima veliko iskustvo u rešavanju školskih sukoba mirnim putem. Ipak, prema rečima direktora ove škole,   Marka Ilijaševa, timski rad  uz podršku ministarstva prosvete dve zemlje ojačaće kapacitet škola da se izbore sa ovim problemom.

Gimnazija domaćin skupa na temu medijacije

- U školi uvek ima sukoba, to je posleratno vreme, ali se uz dobru medijaciju i razgovore može sve rešiti, a uglavnom se sve i reši i to uvek pozitivno u korist svega onoga što nas očekuje. I mi moramo učiti kao i deca - poručio je Marko Ilijašev.

Subotica je, prema mišljenju sektetarke Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmine Stevanović,  pravo mesto za održavanje skupova na ovu temu, jer predstavlja simboličan primer harmonije različitosti. 

- Za nas kao lokalnu samoupravu je značajno da podržimo sve  gde će deca i mladi moći da vaspitavaju sebe, pre svega da ih vaspitavamo o svom nacionalnom i kulturnom identitetu  i kada budu dovoljno svesni svog nacionalnog i kulturnog identiteta biće dovoljno svesni da prepoznaju i druge kulture i nacije. Dakle, bolje ćemo razumeti druge samo ako  bolje razumemo sami sebe i zbog toga smo uvek podrška Ministarstvu i državi Srbiji u ovakvim projektima - istakla je Jasmina Stevanović

Seminar realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Ministarstvo nauke i obrazovanja Hrvatske, kao i Nansen dijalog centri iz Srbije i Osjeka.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2643
Povezane teme

gimnazija subotica

gimnazija svetozar marković

subotička gimnazija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.