Komentara: 1
Pregleda: 2100

Gimnazija domaćin skupa na temu medijacije

12.10.2018. u 16:46h
Izvor: Subotica.com
Gimnazija “Svetozar Marković” domaćin je trodnevnog skupa na temu interkulturalnosti i medijacije u školama, koji se održava u okviru projekta prekoranične interkulturalne saradnje obrazovnih institucija Srbije i Hrvatske.
Gimnazija domaćin skupa na temu medijacije

Prosvetni radnici iz Subotice, Tavankuta, Belog Manastira i Iloka  će do nedelje razmeniti iskustva na temu zaštite učenika od nasilja i posebno  školske medijacije, koja je kao model rešavanja sukoba posebno značajna za multietičke zajednice. 

- Verujem da ćemo razmeniti iskustva, jer znamo da se u našoj  Gimnaziji nastava izvodi na tri jezika što znači da bi u budućnosti moglo doći do neke konfliktne situacije, koju bi morali da rešavamo medijacijom. Do sada, na sreću, takve situacije nismo imali - rekao je direktor Gimnazije “Svetozar Marković”, Veselin Jevtić.

Za razliku od subotičke Gimnazije u kojoj do sada nije bilo konfliktnih situacija, koje bi zahtevale primenu medijacije, Prva srednja škola u Belom Manastiru ima veliko iskustvo u rešavanju školskih sukoba mirnim putem. Ipak, prema rečima direktora ove škole,   Marka Ilijaševa, timski rad  uz podršku ministarstva prosvete dve zemlje ojačaće kapacitet škola da se izbore sa ovim problemom.

- U školi uvek ima sukoba, to je posleratno vreme, ali se uz dobru medijaciju i razgovore može sve rešiti, a uglavnom se sve i reši i to uvek pozitivno u korist svega onoga što nas očekuje. I mi moramo učiti kao i deca - poručio je Marko Ilijašev.

Subotica je, prema mišljenju sektetarke Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmine Stevanović,  pravo mesto za održavanje skupova na ovu temu, jer predstavlja simboličan primer harmonije različitosti. 

- Za nas kao lokalnu samoupravu je značajno da podržimo sve  gde će deca i mladi moći da vaspitavaju sebe, pre svega da ih vaspitavamo o svom nacionalnom i kulturnom identitetu  i kada budu dovoljno svesni svog nacionalnog i kulturnog identiteta biće dovoljno svesni da prepoznaju i druge kulture i nacije. Dakle, bolje ćemo razumeti druge samo ako  bolje razumemo sami sebe i zbog toga smo uvek podrška Ministarstvu i državi Srbiji u ovakvim projektima - istakla je Jasmina Stevanović

Seminar realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Ministarstvo nauke i obrazovanja Hrvatske, kao i Nansen dijalog centri iz Srbije i Osjeka.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2100
Povezane teme
gimnazija subotica gimnazija svetozar marković subotička gimnazija
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.