Komentara: 11
Pregleda: 2502
Foto

Gerontološki centar obeležio Svetski dan borbe obolelih od Alchajmerove bolesti

21.09.2020. u 14:35h
Izvor: Subotica.com
Gerontološki centar obeležio Svetski dan borbe obolelih od Alchajmerove bolesti

Povodom Svetskog dana borbe obolelih od Alchajmerove bolesti u gerontološkom klubu „Kertvaroš“ danas su posađene tri sadnice drveća ginko biloba, kako bi se na simboličan način pružila podrška svima koji se bore sa ovom bolešću.

- Želeli smo da pokažemo da priroda može da nam pomogne u rešavanju zdravstvenih problema, da bude preventiva ili bar da uspori tok bolesti - objašnjava Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra, jedine ustanove u našoj zemlji koja je otvorila Savetovalište za pomoć porodici obolelih od Alchajmerove bolesti i demencije. - Savetovalište je otvoreno i funkcioniše zahvaljujući Gradu Subotici koji ga finansira putem Službe za pomoć i negu u kući. U prethodnih osam godina skoro hiljadu ljudi zajedno sa porodicama se javilo i prepoznalo problem. Pozivam porodice koje misle da njihovi članovi imaju problem sa Alchajmerovom bolešću i demencijom, da se jave u Savetovalište u gerontološkom klubu „Kertvaroš“, gde mogu da dobiju smernice kako da prepoznaju bolesti i kako da se sa njima nose.

Povodom Svetskog dana borbe obolelih od Alchajmerove bolesti, spec. psihijatar dr Vesna Rafailović, zaposlena u specijanoj bolnici za psihijatrijske bolesti ,,Sveti Vračevi“ u Novom Kneževcu i konsultant u Gerontološkom centru, održala je predavanje za zaposlene.

- Više od 60 procenata svih demencija izazvane su Alchajmerovom bolesti, koja pogađa stariju populaciju, a može biti dijagnostifikovana kod osoba starosti već od 40 godina, kada se govori o demenciji sa ranim početkom. Svaka dvadeseta osoba posle 65 godina pati od nekog oblika demencije, dok je taj broj daleko veći kod osoba preko 85 godina starosti i iznosi 40 posto - predočava dr Rafailović. - U Srbiji u ovom trenutku više od 200.000 građana živi sa Alchajmerovom bolesti, koja počinje neprimetno i napreduje sve do smrti, prosečno osam do deset godina od nastanka prvih simptoma.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 2502
Povezane teme
gerontološki subotica Nenad Ivanišević gerontološki centar subotica alchajmerova bolest
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.