Komentara: 11
Pregleda: 3026
Foto

Gerontološki centar obeležio Svetski dan borbe obolelih od Alchajmerove bolesti

21.09.2020. u 16:35h
Izvor: Subotica.com
Gerontološki centar obeležio Svetski dan borbe obolelih od Alchajmerove bolesti

Povodom Svetskog dana borbe obolelih od Alchajmerove bolesti u gerontološkom klubu „Kertvaroš“ danas su posađene tri sadnice drveća ginko biloba, kako bi se na simboličan način pružila podrška svima koji se bore sa ovom bolešću.

- Želeli smo da pokažemo da priroda može da nam pomogne u rešavanju zdravstvenih problema, da bude preventiva ili bar da uspori tok bolesti - objašnjava Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra, jedine ustanove u našoj zemlji koja je otvorila Savetovalište za pomoć porodici obolelih od Alchajmerove bolesti i demencije. - Savetovalište je otvoreno i funkcioniše zahvaljujući Gradu Subotici koji ga finansira putem Službe za pomoć i negu u kući. U prethodnih osam godina skoro hiljadu ljudi zajedno sa porodicama se javilo i prepoznalo problem. Pozivam porodice koje misle da njihovi članovi imaju problem sa Alchajmerovom bolešću i demencijom, da se jave u Savetovalište u gerontološkom klubu „Kertvaroš“, gde mogu da dobiju smernice kako da prepoznaju bolesti i kako da se sa njima nose.

Gerontološki centar obeležio Svetski dan borbe obolelih od Alchajmerove bolestiPovodom Svetskog dana borbe obolelih od Alchajmerove bolesti, spec. psihijatar dr Vesna Rafailović, zaposlena u specijanoj bolnici za psihijatrijske bolesti ,,Sveti Vračevi“ u Novom Kneževcu i konsultant u Gerontološkom centru, održala je predavanje za zaposlene.

- Više od 60 procenata svih demencija izazvane su Alchajmerovom bolesti, koja pogađa stariju populaciju, a može biti dijagnostifikovana kod osoba starosti već od 40 godina, kada se govori o demenciji sa ranim početkom. Svaka dvadeseta osoba posle 65 godina pati od nekog oblika demencije, dok je taj broj daleko veći kod osoba preko 85 godina starosti i iznosi 40 posto - predočava dr Rafailović. - U Srbiji u ovom trenutku više od 200.000 građana živi sa Alchajmerovom bolesti, koja počinje neprimetno i napreduje sve do smrti, prosečno osam do deset godina od nastanka prvih simptoma.

Gerontološki centar obeležio Svetski dan borbe obolelih od Alchajmerove bolesti

Izvor: Subotica.com
Sađenje sadnice drveta vrste "Ginko biloba" Sađenje sadnice drveta vrste "Ginko biloba" Sađenje sadnice drveta vrste "Ginko biloba" Sađenje sadnice drveta vrste "Ginko biloba" Sađenje sadnice drveta vrste "Ginko biloba" Sađenje sadnice drveta vrste "Ginko biloba" Sađenje sadnice drveta vrste "Ginko biloba" Sađenje sadnice drveta vrste "Ginko biloba"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 3026
Povezane teme

gerontološki subotica

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

alchajmerova bolest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.