Komentara: 26
Pregleda: 12793

Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice

29.06.2013. u 10:37h
Relativno mala, ali vredna ekipa mladih većinom Subotičana organizovala se i sinoć sprovela u delo zamisao ozelenjavanja dvadesetak žardinjera na 7 lokacija u gradu. Ovom prilikom posađeno je preko 200 sadnica, a žardinjere su dopunjenje sa dodatnom količnim humusa kako bi se cveće moglo lepo "primiti". Veče "gerila baštovana" završilo se u opuštenoj atmosferi uz druženje u poznatom subotičkom ugostiteljskom objektu u centru grada.
Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice

Sinoć u kasnim večernjim časovima samorganizovana grupa "gerila baštovana" izvela je akciju ozelenjavanja na nekoliko lokacija u gradu.

Gerila baštovani je neformalna grupa dobrovoljaca koji su voljni da samoinicijativno i uz svoja sredstva oplemene neke površine koje im se učine da su zapuštene, a mogu se relativno lako ulepšati.

Beogradski pokret gerila baštovana ovog leta navršava svoju godinu postojanja i dosada su imali veći broj akcija u kojem su imali razne reakcije i manje ili više simpatične situacije. Njihov slogan je "niko ne može toliko da čupa, koliko mi možemo da sadimo". Svaka čast!

Za više detalja pogledajte zanimljive tekstove na sajtovima 24sata i Mondo.

Subotičani koji su prolazili uglavnom su znatiželjnim pogledima ispratili grupe gerila baštovana, ali neki od njih su i prilazili i izgovorali reči hvale za akciju. Komentar većine prolaznika je bio da ovakve akcije fale u našem gradu i da je baš lepo što su se mladi samoinicijativno organizovali i dali svoj doprinos ulepšavanju ovih lokacija.

Vođa gerila baštovana iz Beograda, na okupljanju u Subotici, ispričao je da su imali situacije kada se u njihove planove znala umešati i komunalna policija, ali srećom uvek se završavalo uz razumevanje i bez posledica. Ekipa Subotičana, iako ne radi ništa nelegalno, bila je na oprezu da i njih ne iznenade istim povodom, ali srećom sinoć nigde "komunalca" na vidiku i misija je uspešno završena.

Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice

Okupljanje je počelo oko 21 čas na dečjem igralištu u naselju "Tokijo", da bi se posle kratke uvodne reči Momčila Antonijevića, aktiviste koji vodi gerila baštovane u Beogradu, ekipa po već predviđenoj organizaciji rasporedila na lokacijama Tokijo (uz Segedinski put), Sarić spomenik (kod Procredit banke), Lenjinov park, Otvoreni univerzitet, kod kružnog toka na Prozivki, kod Elektrovojvodine (raskrsnica) i u Dudovoj šumi.

Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice

U svojim akcijama koriste bombe! ali biljne bombe. "To su bombe koje se prave od humusa, tu se stavi seme, to se malo prosuši i onda kad prolazite pored neke zapuštene, neugledne površine, samo bacite tu bombu i posle prve kiše 'eksplodira' cveće", objašnjava Momčilo.

Ozelenjeno je 19 žardinjera koje su prethodno dopunjene sa ukupno 285 litara humusa, posađeno je 215 sadnica cveća i na svakoj od njih (žardinjera) postavljena je mala porukica na štapiću koja moli sugrađane da nastave da se brinu o njima kako bi one uzvratile svojim punim sjajem. U akciji je učestvovalo 30 subotičana zaposlenih u subotičkoj firmi "Infostud", koja je još jednom društveno korisnom akcijom, ovaj put u lokalu, pokazala da je društveno odgovorna i da kao jedna od najuspešnijih srpskih kompanija, rodom i sa prebivalištem u Subotici, imaju izgrađen osećaj i odgovornost i za ovakve aktivnosti.

Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice

Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice

Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice

"Grad je sasvim lepo uređen, ali uvek prostoji prostora da pojedinci ili okupljeni u manjim grupama pomognu da se te neke lokacije dodatno urede i time daju svoj doprinos lepšoj okolini" - izjavila je Branislava Gajić Stanojević, jedna od "baštovanki".

Svoje utiske sa nama je podelila i Tatjana Vidaković: "Izuzetno mi je drago da sam učestvovala u ovoj akciji. Iako Subotica ima puno zelenih površina, želeli smo da svojim primerom pokažemo da treba samo malo dobre volje dagrad bude još lepši i uređeniji. Mislim da smo posle ove akcije svesniji koliko malo truda i pažnje svako od nas treba da uloži da bi se pozitivne promene videle u celom gradu. Verujem da ovakve akcije treba da se održavaju širom Srbije."

"Nadamo se da će kao u fizici, naša akcija pokrenuti reakciju i da će neki naši sugrađani nastaviti ovo što smo počeli. Smatram da ne treba čekati na 'tamo nekog odgovornog', niti kritikovati glasno, kako nešto nije kako treba da bude, već uzeti ašovče i kanisterče u svoje ruke i uraditi nešto konkretno po pitanju (npr) praznih žardinjera.. Dvoje su se tako smuvali!" - optimistično je poručio Čongor Farkaš.

Nakon uspešno sprovedene akcije ozelenjavanja ekipe su se ponovo susrele u poznatom subotičkom ugostiteljskom objektu kako bi uz pozitivnu energiju sumirali utiske i u opuštenoj atmosferi uživali u druženju.

Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice

Eh, da ih je više...

Verujem da ćete se svi složiti da je ovo akcija za svaku pohvalu, da je poželjno još više ovakvih samonicijativnih akcija u našem gradu, ali da se svi u kontinuitetu brinemo i naknadno o tome, jer to su možda sitni detalji, ali koji mogu značajno da oplemene i ulepšaju naš lepi grad i time ga učine još prijatnijim mestom za život.

Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice

Hvala Infostudu i mladim volonterima (i svima koji se tako osećaju) koji su nam pokazali da je tako malo potrebno da se pokrenu akcije ovakvog tipa. One ne zahtevaju mnogo finansija, još manje rezervisanog vremena, pa čak ni nekog predznanja iz oblasti baštovanstva. Osnova ove akcije je dobra volja i oni su svoj cilj ispunili i apsolutno položili svoj društveni ispit. Nuspojava ovih večernjih okupljanje je i dobra zabava kroz druženje... a neki su se tako i smuvali...

Osećaj zadovoljstva nakon oplemenjivanja, kako kažu, treba da se doživi...

Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice

Subotičani, da li ste primetili plodove njihove sinoćnje akcije?

Nemojte bacati smeće, bolje sadite cveće!

Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice Gerila baštovani u akciji ulepšavanja Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 12793
Povezane teme

infostud

gerila baštovani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.