Komentara: 5
Pregleda: 3476

Gasi se više firmi nego što se osniva

14.08.2012. u 20:08h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Na teritoriji severnobačkog regiona u malim i srednjim privatnim preduzećima zaposleno je blizu petnaest hiljada radnika. To čini čak trideset fabrika poput Severa. Iako je to u ovoj situaciji važan broj zaposlenih, preduzetništvo se nalazi u prilično teškoj situaciji, a ona se može i mora rešiti ako država odgovori na zahteve preduzetnika i ukloni barijere koje sputavaju njihov rad. To su pre svega siva ekonomija, rad na crno, nedostatak obrtnih sredstava i visoki porezi i doprinosi, napominje predsednik Regionalne privredne komore Slobodan Vojinović.
Gasi se više firmi nego što se osniva

Na nedavnom sastanku Opšteg udruženja preduzetnika u ovoj komori istaknuto je da su zbog navedenih problema preduzetnici praktično na rubu egzistencije, a da su sve češći slučajevi zatvaranja firmi. Statistika govori da se više firmi ugasi nešto što se otvori.

Poreski sistem je nerealan, pre svega zato što se još uvek nije rešilo pitanje oporezivanja sive ekonomije, koja dostiže čak 40 odsto društvenog bruto proizvoda. Poreznici kontrolišu samo ono što postoji u evidenciji, dok nelegalni rad na crno izmiče njihovoj kontroli. Iako sive ekonomije ima i u drugim državama, pa čak i onima koje su članice Evropske unije, to nigde nije u tako visokom procentu kao kod nas, što direktno utiče na čitavu privredu, rečeno je u Komori.

Takvo stanje u preduzetništvu ovog regiona zahteva da se nešto hitno preduzme, te će Komora uputiti predloge i zahteve novoj vladi da pripremi odgovarajuće mere i tako pomogne sve ugroženijim preduzetnicima.

A jedan od velikih problema koji direktno utiče na razvoj preduzetništva u regionu, pa i celoj državi, je nepostojanje razvojne banke u Srbiji. Iako u Vojvodini takva banka postoji, ona ne može da ispuni sve potrebe koje nameće privreda, napomenuo je Vojinović.

U cilju poboljšanja situacije u ovoj oblasti, neophodno je da se obaveze preduzetnika prolongiraju bar na dve godine, siva ekonomija prepolovi, i zakonski uredi problem dugova i rokova plaćanja. Iako je već ranije zatraženo da se rokovi međusobnih plaćanja oroče na 45 do 60 dana, uz prelazni rok od šest meseci, država to još uvek nije uradila, rečeno je između ostalog na pomenutom sastanku u Komori.

Preduzetnici su kao poseban problem sa kojim se susreću u svom poslovanju naveli i rad inspekcija. One se često ponašaju neprofesionalno, koristeći dva aršina prema firmama. Nekim se preduzećima „gleda kroz prste“, dok se drugi kažnjavaju čak i ako jedan dan zakasne u plaćanju svojih obaveza.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3476
Povezane teme
privredna komora regionalna privredna komora
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.