Komentara: 2
Pregleda: 1949

Fudbal (Ž): Žreb za Ligu šampiona odložen, moguće promene u sistemu takmičenja, "Golubice" čekaju rasplet

05.09.2020. u 11:13h
Izvor: Subotica.com
Žreb za kvalifikacije za Ligu šampiona u ženskom fudbalu koji je trebao da bude održan prvog septembra je odložen. Odluke o daljim koracima će biti blagovremeno donesene, a naš šampion Spartak s nestrpljenjem čeka informacije gde, kada i s kim će igrati, ali i da li će biti domaćin jedne od kvalifikacionih grupa ukoliko ostane stari model takmičenja.
Fudbal (Ž): Žreb za Ligu šampiona odložen, moguće promene u sistemu takmičenja, "Golubice" čekaju rasplet

Zbog rasprostranjena koronavirusa širom Evrope, sva evropska klupska takmičenja su bila odložena uključujući fudbalske utakmice Lige šampiona i Lige Evrope i u  muškoj i ženskoj konkurenciji. Popuštanjem mera blagovremeno su donete i odluke o nastavku takmičenja, odigravanju preostalih utakmica završne faze, ali i terminima za žreb za novu sezonu. Međutim, žreb za Ligu šampiona za žene, koji je trebao da bude održan prvog septembra, je odložen i to pet dana pre zakazanog termina pa su klubovi u neizvesnosti, a među njima i naš predstavnik Spartak.

- Žreb je trebao da bude odmah posle završnice Lige šampiona prošle sezone kada je odigrana finalna utakmica,  31. avgusta, tačnije prvog septembra smo trebali saznati rivale u kvalifikacijama. Međutim, pet dana pre tog roka smo obavešteni od strane UEFE da se otkazuje žreb sa molbom da budemo  strpljivi i razumni jer UEFA traži model kako da postavi kvalifikacije. Naveli su mogućnost da i sistemski budu promenjene zato što se još uvek ova sezona po starom modelu igra i oni moraju da formiraju 10 grupa u 10 država. To su mini kvalifikacioni turniri i UEFA treba da odabere 10 domaćina, a  zbog trenutne situacije i pandemije dolazi do problema koje države odabrati – objašnjava Bojan Arsić, administrativni direktor Spartaka.

Fudbal (Ž): Žreb za Ligu šampiona odložen, moguće promene u sistemu takmičenja, "Golubice" čekaju rasplet

Prvobitno je UEFA navela da će se kvalifikaciono kolo mini turnira odigrati između 7. i 10. oktobra, pa su se tako i pripremali u redovima Spartaka. Ipak, vest da se žreb odlaže sve planove srpskog šampiona je poremetila kada je u pitanju Liga šampiona.

- Mi kao kvalifikanti za novu sezonu smo imali rokove do 10. avgusta da mnogo dokumentacije dostavimo i generalno ceo mesec smo paralelno sve pripremali kao da će se kvalifikacije za Ligu šampiona igrati u oktobru jer je UEFA definisala da se kvalifikacioni turnir održi od sedmog do 10. oktobra. Vest da se odlaže žreb stvorila je konfuziju u svim klubovima, a i nama zadala nove probleme jer ne znamo ni gde ni s kim ćemo igrati. Treba da planiramo prelazni rok, ali nemamo informaciju šta nas čeka  - objašnjava Arsić. - Pre tri dana obratili smo se UEFI, ali nisu još našli za shodno da nam daju odgovor. Čekamo svaki dan informacije od UEFE, jer vremena  nema. Moramo do kraja sledeće nedelje znati šta je njihova ideja i da li već za ove kvalifikacije ulazimo u promenu sistema takmičenja, a po svemu sudeći iz ovakvog njihovog odnosa shvatamo da rade na promeni da bude kao model iz muškog fudbala kako bi smanjili rizik na minimum.

Spartak je podneo kandidaturu da bude  jedan od domaćina kvalifikacionog turnira za Ligu šampiona pa je odlaganje žreba dodatno pomerilo sve planove šampionu Srbije.

- Posle nekoliko godina pauze od kada smo bili domaćini u okviru kvalifikacija Lige šampiona odlučili smo se da u godini jubileja podnesemo kandidaturu za domaćinstvo. Bilo bi lepo zbog afirmacijr kluba koji obeležava 50 godina postojanja da nam dodele da ove sezone ugostimo ekipe jedne kvalifikacione grupe. Ukoliko bi dobili domaćinstvo u tom periodu bi održali svečanu sednicu Skupštine na kojoj bi bio i predstavnik UEFE, ali  je ovo odlaganje donelo baš složenu situaciju. Čekaćemo da se UEFA oglasi, odgovori nam na dopis i konačno precizira dalje korake za novu sezonu Lige šampiona – poručuje Arsić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1949

Povezana vest

Povezane teme

ženski fudbalski klub spartak

žfk spartak

bojan arsić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.