• Pregleda: 3280

Forum žena SDPS-a održao tribinu "Karcinom dojke"

U prostorijama Gradskog odbora Socijaldemokratske partije Srbije u Subotici sinoć je održana tribina koju je organizovalo Forum žena ove partije. Tema tribine bio je „Karcinom dojke“ a o ovom vodećem karcinomu kod žena govorio je dr Branko Rudić, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.
Forum žena SDPS-a održao tribinu "Karcinom dojke"

Dr Rudić je, sa aspekta svoje struke i specijalizacije, interaktivno i veoma edukativno govorio o prevenciji, lečenju i postoperativnim ishodima karcinoma dojke, ističući poražavajuću statistiku o smrtnosti i kasnom otkrivanju bolesti koja se može izlečiti ukoliko se dijagnostikuje na vreme. Takođe je naglasio da je veoma bitan i postoperativan tok koji zahtev multidisciplinaran tim koji uključuje tim lekara hirurga, plastičnog hirurga, onkologa i psihologa.

Predsednica Foruma žena SDPS Subotica, Brankica Tešanović, rekla je kako se ženska mreža Socijaldemokratske partije veoma interesuje za što bolji položaj žena u društvu, a da  ova tribina, koja ima za cilj podizanje svesti o ovoj opakoj bolesti i važnosti njenog ranog otkrivanja, predstavlja jedan od preduslova kvalitetnog i produktivnog života žena, a to je zdravlje. „Kroz ženski aktivizam, pokušavamo da skrenemo pažnju na naše probleme, istovremeno edukujući i podižući svest o gorućim problemima u našem društvu“ zaključila je Tešanovićka.

Tribinu je otvorila i pozdravila sve prisutne predsednica GrO SDPS Subotica, Nataša Aleksić.

Izvor: GrO Socijaldemokratska partija Srbije

povezane teme

8
Nataša Odgovori
Bravo žene! Koliko vidim u publici su i žene iz Unije Sns, tako se sarađuje.
Ana Odgovori
Naravno da je statistika porazavajuca. Da bi zena bar jednom u 50g uradila ultrazvuk dojki, cisto preventivno jer nemaju svi savrseno znanje i osecaj u prstima, a nekada su i tumori toliko mali da se bez iskustva tesko mogu napipati, ona mora da ode kod svog lekara opste prakse, on da je uputi kod hirurga ili onkologa pa onda da dobije uput za ultrazvuk na koji ce cekati mesecima kao i kod specijaliste. Porazavajuce i strasno. Zasto nije obavezan skrining za sve zene i pojednostavljena procedura??? Da li je i 1000 uradjenih ultrazvuka skuplje od zivota i lecenja samo jedne zene???
srki Odgovori
dokle ce se ove stranke zarad svoje licne promocije cak i u medicinu gurati ?
Mens sana in corpore sano Odgovori
KojI bolesni duh može negativno može oceniti tribiunu o zdravlju?

Potrebno je više ovakvih tribina i edukacija žena , posebno u prigdadskim sredinama.


Bez obzira koja društvena organizacija organizuje ovakve tribine ja ih podržavam!
Nataša Odgovori
@Ana niste u pravu...procedura za ultrazvuk kao i za mamografiju je vrlo jednostavna samo sto zene na zadnje mesto stavljaju svoje zdravlje i ne obavljaju redovno preglede.
mina Odgovori
Podrzavam ovakve tribine bez obzira ko ih organizuje bitno je da se dobije informacija i razmene iskustva.Odlicne ste!
Milla Odgovori
Bolesni duh je onaj ko skuplja političke poene na račun života i smrti, tj. zdravlja. Nisu naše žene glupe i bez svesti o zdravlju, samo ti bolesni duhovi treba da im obezbede dostojanstvenu zdravstenu zaštitu a ne samo da vrše samopromociju. Procedura za preglede je vrlo jednostavna? Kako da ne, samo što ćete i oboleti a možda i umreti dok ne dođete na red.
Jovan Odgovori
Raspitajte se kakva je procedura, pa onda komentarisite. Imamo u bolnici najsavremeniji mamograf, guzve nema ni cekanja, a problem je samo u neinformisanosti. Sto se tice promocije, ovde vidim samo promociju svesti, a ne politike. Uostalom, mnogo je onih kojima su zivoti spaseni na besplatnim pregledima koje je organizovala bilo koja stranka. Ko vidi nesto lose iz inata neka ne ide nikada na pregled, jer mozda su i doktori i medicinake sestre clanovi, ili simpatizeri neke stranke (bas kao i vi sto ste protiv ovakvih akcija)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.