Komentara: 6
Pregleda: 6537

Food Film Fest: gastronomsko - filmske poslastice na Festivalu evropskog filma Palić

17.07.2015. u 21:47h
Izvor: Subotica.com
Jedinstvena filmsko-gastronomska manifestacija Food Film Fest biće po prvi put u Srbiji organizovana u okviru 22. Festivala evropskog filma na Paliću, na prostoru Velike terase u periodu od 19. do 23. jula.
Food Film Fest: gastronomsko - filmske poslastice na Festivalu evropskog filma Palić

Posetiocima i gostima festivala, novinarima, žiteljima Subotice i Palića, svim ljubiteljima dobrog filma i još bolje hrane, ponudićemo uživanje za sva čula. Pripremaćemo specijalitete sa nekoliko kontinenata, biće i ljutog i slatkog - raznih neverovatnih ukusa koji će izazivati senzacije u vašim ustima, kao i odličnog vina... Biće i dobrih filmova, koji asociraju na gastonomska odredišta na koja ćemo vas voditi.

Vrsni kuvari spremaće za vas jela indijske, mađarske, dalmatinske i srpske kuhinje, a imaćete priliku da prisustvujete i jednoj pravoj engleskoj čajanki (High Tea).

Želećemo da čujemo sve sugestije, predloge, pohvale, da bismo u sledećim godinama bili bolji.

Program

19.07.2015.  od 19h - VEČE INDIJSKE KUHINJE

Indija je kulinarski raj u kome ćete uživati u raznolikim ukusima. Osnovna podela je severnjačka i južnjačka kuhinja, ali skoro svaka država u Indiji ima svoja specifična jela i tajne začine. Putovanje u Indiju podrazumeva da ćete probati neverovatno različita jela koja će probuditi nove ukuse u nepcima.

PROJEKCIJA FILMA:  UKUS ZELENE PAPAJE u 21:30h


20.07.2015. od 19h - VEČE DALMATINSKE KUHINJE

Dalmatinska kuhinja je jedna od varijanti mediteranske kuhinje koja označava posebnu kulturu spravljanja i uživanja u jelima, a  razvila se  u krajevima uz obale Mediterana. I pored određenih regionalnih razlika mediteransku kuhinju odlikuju brojne zajedničke karakteristike. Među njima se posebno ističu sledeće osnovne životne namirnice, koje se pronalaze u regionalnim specijalitetima gotovo svih mediteranskih kuhinja: maslinovo ulje,  upotreba aromatičnih bilja, posebno ruzmarina, lovorovog lista, origana, majčine dušice, bosiljka, metvice, ribe i plodova mora.

PROJEKCIJA FILMA: STRANPUTICE u 21:30h


21.07.2015.  u 17h - HIGH TEA

Tradicija čajanki ili High Tea u Velikoj Britaniji traje od 18. veka. Činjenica je da čaj stigao u Englesku preko Portugalije, a posle Francuske, u kojoj je bio pomodni napitak krajem 17. veka. Jednostavno je nezamislivo da se bar jednom u životu ne ode na High Tea. Kombinacija ukusnih sendviča  naročito čuvenog cucumber sandwich-a, sitnih kolača i neodoljivog čaja učiniće da vaša nepca ostanu očarana zauvek.

PROJEKCIJA FILMA: KAO VODA ZA ČOKOLADU u 21:30h


22. 07.2015. od 19h - VEČE SRPSKE KUHINJE

Srpska tradicionalna kuhinja nastala je pod uticajem različitih nacionalnih, kulturnih i geografskih uticaja i mešanja naroda. To je veoma raznovrsna kuhinja, hrana je jaka i začinjena, kombinacija grčke, bugarske, turske i mađarske kuhinje. Iako pojedina jela imaju iste sastojke kao jela iz kuhinja pomenutih naroda, u Srbiji su ona poprimila nešto što ih čini različitim i posebnim. Zbog ovoga su srpska tradicionalna kuhinja i neki njeni specijaliteti jako nezahvalni za opisivanje – za neke ni ne postoji pravilna reč u rečnicima stranih jezika. Najbolje je doći i isprobati ih.

PROJEKCIJA FILMA: MOJA VELIKA MRSNA PRAVOSLAVNA SVADBA u 21:30h


23. 07.2015. od 19h - VEČE MAĐARSKE KUHINJE

Za razumevanje mađarske kuhinje neophodan je pogled u prošlost. Današnja mađarska kuhinja je mešavina azijskih sastojaka sa nemačkim, italijanskim i slovenskim elementima. Mađarsku kuhinju možemo shvatiti kao lonac u koji se ubacuju sastojci s raznih kontinenata. Mađarska nomadska plemena su jela većinom meso, pernatu živinu, svinjetinu, junetinu, ali i ribu. Sve se to kuvalo na otvorenoj vatri, odatle dašanji gulaš, čuveni perkelt i riblja čorba. U 15. veku kralj Mateja i njegova napolitanska supruga uvode nove začine, luk i beli luk, bez kojih je današnja mađarska kuhinja nezamisliva. A tek čuvena doboš torta.. Jednostavno, sve mora da se proba!

PROJEKCIJA FILMA: BEZ REZERVACIJE u 21:30


Ulaz na sve filmske projekcije je besplatan!

Informacije o dnevnim menijima možete dobiti na telefon: +381 64 524 89 49  i na tabli ispred Velike terase, dok se rezervacije mogu izvršiti putem email adrese fffpalic@gmail.com

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 6537
Povezane teme

festival evropskog filma palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.