Komentara: 188
Pregleda: 40506

Fontana nije javno kupalište!

14.08.2020. u 16:43h
Izvor: Subotica.com
Mnogi Subotičani su se radovali novoj fontani, novom uređenom gradskom trgu kao novom sastajalištu, ali kao da smo svi iznenađeni kako je za kratko vreme počelo da se negativno komentariše ponašanje određenih sugrađana, pre svega dece koja ove vodoskoke, čini se, doživljajaju kao park za zabavu. Nadležni upozoravaju da neke norme ponašanja ipak treba da postoje.
Fontana nije javno kupalište!

Tek što je puštena u rad, nova fontana u centru grada izazvala je podeljene reakcije Subotičana. Dok su jedni zadovoljni rekonstrukcijom ovog dela Gradskog trga i oduševljeni parternom fontanom, drugi ističu da se ne uklapa u secesijsku arhitekturu, te da narušava postojeći izgled zaštićenog gradskog jezgra. Međutim, svi su saglasni da nova fontana, kako kažu, nije "javno kupalište" i da je potpuno neprimereno što kroz nju protrčavaju pretežno mlađi sugrađani, kako na rolerima, tako i na trotinetima, da bi se osvežili u ovim letnjim danima.

- Sa žaljenjem konstatujemo da se od strane jednog broja pojedinaca fontana koristi nenamenski, što može dovesti do povreda, ali i oštećenja fontane i njenih delova. Ovakvo neodgovorno ponašanje baca senku na sve lepo i korisno što je ova investicija izgrađena sredstvima budžeta Grada Subotice, dakle sredstvima svih građana, donela našem gradu - objašnjavaju iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj. - Apelujemo na građane da čuvaju novu fontanu, kao i sve javne površine, objekte i opremu, s obzirom na to da oni služe za opšte dobro svih nas, doprinose da naš grad bude uređeniji, opremljeniji i lepši, a time i privlačniji, kako za građane Subotice, tako i za turiste koji ga posete.

Fontana nije javno kupalište!Kako bi sprečili eventualne povrede i sačuvali javnu imovinu, iz nadležnog Sekretarijata mole građane da ne ulaze u bazene s plitkom vodom, ne postavljaju predmete i stvari iznad i u otvore mlaznica, ne protrčavaju kroz mlazeve vode, ne kreću se na rolerima, skejtbordima, biciklima i drugim sredstvima za prevoz i rekreaciju kroz parterni deo fontane, ne ulaze u žardinjere sa zelenilom, kao i da spreče svoju decu ukoliko bilo šta od navedenog čine.

Na neprikladno ponašanje pojedinaca, a pretežno mališana koji su od prvog dana u najbrojniji, neretko u pratnji starijih osoba, žalili su se naši sugrađani, koji smatraju da takvo, kako tvrde, neodgovorno ponašanje nije prihvatljivo i da nadležni treba da obrate više pažnje.

- Čekali smo završetak nove fontane i ona sada jeste glavna atrakcija u centru, ali nije postavljena da bi nekima bila besplatno tuširanje ili osveženje u letnjem periodu, zar ne? Da deca i tinejdžeri trče pod mlazevima, a da starija populacija "brčka" noge u delu sa strane, mislim da nije u redu i da fontana ne služi za to - obratila nam se s primedbom sugrađanka Evelin Kovač.

Fontana nije javno kupalište!

TROTINETIMA I ROLERIMA NIJE MESTO NA FONTANI!

- Posle otvaranja počelo je i uništavanje iste. Policije i komunalne ni traga. Kad im se javi, ne reaguju - ukazao nam sugrađanin Zoran Ž., priloživši fotografije vožnje trotineta po granitnim pločama žardinjera.

Fontana nije javno kupalište!

Fontana je već pretrpela oštećenja...

Fontana nije javno kupalište!

NIJE JAVNO KUPALIŠTE!

- Apelujem na nadležne da na neki način najstrože zabrane kupanje i trčanje dece kroz novu fontanu. Mislim da zaista nije primereno niti najmanje simpatično, napravljena je da se uživa u pogledu i zvuku koji proizvodi, a ne da bude javno kupalište za decu - predložio je naš sugrađanin Strahinja Kostić.

Fontana nije javno kupalište!

DA LI SU RODITELJI SVESNI ŠTA IM RADE DECA, ČEMU SU IZLOŽENI?

- Prosto mi je neverovatno da vidim kako roditelji dođu sa peškirima, svuku decu u kupaći, pa ih puste da se "kvase" pod mlaznicama. Ne znam da li su svesni da su im golišava deca izložena pogledima i nekih koji su možda zbog toga i došli? Taj vodoskok ide i po nekoliko metara, da li ste majke svesne da to može detetu izbiti oko ili povrediti ga na neki drugi način?! - ljutito poručuje Snežana sa Radijalca - Da ne pričam koliko je ružno da nam se u centru grada kupaju, ko god, jer jedno je osvežiti se, smočiti, a drugo onako biti slobodan, što bi rekli, kao pušteni s lanca!

KOMUNALNA MILICIJA JOŠ JUČE POČELA SA UPOZORAVANJEM

Iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj napominju da je svako oštećenje i korišćenje nove fontane suprotno nameni koju ima, uključujuči i druge javne objekte, uređaje i opremu, zabranjeno i podleže kaznenim odredbama u skladu sa gradskom Odlukom o komunalnom redu. U skladu sa navedenim, za svako oštećenje fontane i njeno korišćenje suprotno nameni, nadležni komunalni milicajac ili inspektor može da izda prekršajni nalog ili da kazni prekršioca novčanom kaznom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 188
Pregleda: 40506

Povezana vest

Povezane teme

kupanje u fontani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.